Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Čudo prirode u srcu dalmatinskog krša

Čudo prirode u srcu dalmatinskog krša

Datum: 16.03.2013.
Broj pregleda članka: 2873
Tagovi: Ekološka poljoprivreda, čudo, prirode, u, srcu, dalmatinskog, krša

Mjesto Dograde je smješteno u općini Marina, na oko 7 kilometara od mora, u srcu dalmatinskog krša. Okruženo brdima sa sjevera i zapada, okrenuto moru prema jugu, zaštićeno od sjevernih vjetrova a okupano suncem, obdareno mnoštvom parcela veoma plodne zemlje, djeluje pomalo nestvarno. Kao da se Bog našalio i  postavio ove čarobne vrtove. U mjestu sam posjetio obiteljsko gospodarstvo Marina Palade koji na svom imanju uzgaja sve što se od voća i povrća može uzgajati.

Oko dvjesto maslina, nekoliko tisuća trsova vinove loze, raznog voća, od kivija, smokve, badema, agruma i drugog mediteranskog voća do krušaka i jabuka. Sve to uspijeva  veoma dobro i prava je milina provesti nekoliko trenutaka u tom čarobnom vrtu.

Marin je inače umirovljeni djelatnik brodogradilišta, ali ništa manje veoma vrstan poljoprivrednik koji sve svoje vrijeme posvećuje svojoj zemlji, na kojoj za svoje potrebe proizvodi i više tona raznog sezonskog povrća. No njegovi proizvodi odskaču od prosječnosti i prosto izgledaju nestvarni. Osim što su lijepi izgledom, ekološki uzgajani prava su poslastica.

Na pitanje kako sve to uspijeva s obzirom na poodmakle godine, on je kazao: Zahvaljujući životu u ovom  ambijentu, okružen čistim zrakom i zdravom hranom, osjećam se još zdrav i snažan. Moja obitelj je tradicionalno poljoprivredna i sve sam ovo naučio od mojih predaka, čiju tradiciju poštujem još i danas. Neke poslove radim po savjetu struke ali veći dio radim kako su to moji stari radili. Tako ću i nastaviti jer moja obitelj i svi moji gosti veoma su zadovoljni  svime što ja proizvedem.

Doista kušajući delicije sa marinove trpeze i ja sam se uvjerio u kvalitetu pršutaovčjeg sira, maslinovog ulja i dobre kapljice. Čovjek kada vidi ovu ljepotu vrtova, voćnjaka, maslinika, vinograda i polja sa zasađenim povrćem ne može ostati ravnodušan. Obilazeći razna mjesta u potrazi za vrijednim poljoprivrednicima, čestorazmišljam kako nismo niti svjesni kako nam je lijepa Domovina, samo kada bi znalinjome bolje upravljati. Pa i gospodin Palada je istog mišljenja jer se  žali na neorganiziranu proizvodnju, nelojalan uvoz i neorganiziran otkup domaće proizvodnje. Isto tako smatra da poljoprivrednici veoma skupo plaćaju sjeme, zaštitna sredstva i gnojivo.

Još na ovom području poljoprivrednici mogu uzgajati zdravo povrće jer imaju vlastitu stoku i stajsko gnojivo, a zemlja još nije zagađena. No što to sve znači kad se na tržnicama i trgovačkim lancima prodaje mnoštvo poljoprivrednih proizvoda sumnjive kvalitete i znatno jeftinije. Pravu vrijednost eko proizvoda znaju mnogi građani ali kupovna moć im ne dopušta da je mogu kupovati.   

Autor: Tomislav Drezga     

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva