Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

"Eko" i "bio" zakon

"Eko" i "bio" zakon

Datum: 28.10.2010.
Broj pregleda članka: 3210
Izvor: hrt.hr
Tagovi: Zakon, Ekološki proizvodi, Oznaka, Izvoz, Čobanković

Interes za ekološku proizvodnju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda je u znatnom porastu, u Hrvatskoj su te površine povećane s 51 hektara 2002. godine na više od 20.000 hektara u ovoj godini i više od tisuću proizvođača. Istaknuto je to na sjednici Vlade s koje je Saboru upućen prijedlog novog zakona o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda.

Ti su proizvodi na tržištu vrlo traženi, kazao je ministar poljoprivrede Petar Čobanković ističući da se predloženim zakonom regulira i označavanje ekoloških proizvoda kako bi se spriječile zloporabe i kupci zaista dobili ekološki proizvod. Tako se predloženim zakonom propisuju uvjeti pod kojima se mogu koristiti pojmovi "organski", "biološki", "ekološki" te skraćenica "eko" i "bio", a za proizvode koje nose te pojmove definira korištenje kodnog broja kontrolnog tijela i znaka ekološkog proizvoda.

Predloženim će se zakonom, kako je istaknuto, proizvođačima u Hrvatskoj omogućiti jednaki uvjeti koje imaju proizvođači u EU-u te stvoriti uvjeti za plasman ekoloških proizvoda na tržište EU-a.

Vlada je danas izviještena o izradi analize i odabiru ciljanih tržišta za izravnu promociju Hrvatske kao poslovnog odredišta i izvoznih potencijala hrvatskog gospodarstva. Za to je izrađena dubinska analiza hrvatskog izvoznog potencijala, a ta će analiza, ističe ministar gospodarstva Đuro Popijač, pomoći u kreiranju sustavnih mjera za snažniju promociju hrvatskog gospodarstva te kao podloga za uspostavu proaktivne i učinkovite gospodarske diplomacije.
Analiza navodi podsektore koji imaju komparativne prednosti, ali upozorava i na one koji još trebaju poraditi na konkurentnosti, a tu su primjerice proizvodnja strojeva za posebne namjene, proizvoda od drva, pluta, itd.

Analiza je pokazala i da velik potencijal rasta imaju tzv. zemlje BRIC-a (Brazil, Rusija, Indija i Kina) i Sjeverne Amerike.

Vlada je s današnje sjednice Saboru u treće čitanje uputila prijedloge ovršnog zakona i zakona o javnim ovršiteljima, a temeljem njih ovrhe od početka 2012. neće više provoditi sudovi već javni ovršitelji. Ti zakoni predstavljaju reformu ovršnog zakonodavstva, ističe ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i ističe kako bi ovrhe trebale biti brže i učinkovitije.

U drugo je čitanje upućen prijedlog izmjena zakona o područjima i sjedištima sudova koji je nastavak racionalizacije mreže sudova. Spajanjem sudova broj županijskih sudova bio smanjen sa 21 na 15, a broj trgovačkih sudova sa 13 na sedam.

Većina točaka današnje sjednice Vlade bila je vezana uz program gospodarskog oporavka, a premijerka Jadranka Kosor ističe kako su u provedbi tog programa u listopadu doneseni kriteriji za smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi, smjernice ekonomske i fiskalne politike 2011.-2013., itd.

Najavila je da će Vlada nastojati vrlo brzo predložiti državni proračun za 2011.
Intenzivne pripreme na prijedlogu proračuna traju, kazala je premijerka podsjećajući i da će Vlada uz prijedlog proračuna predložiti i donošenje zakona o fiskalnoj odgovornosti.

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva