Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Eko je in, a birokracija je out!

Eko je in, a birokracija je out!

Ekološka poljoprivreda je poduzetnička niša za mlade poljoprivrednike. Glavni razlog za to jest što proizvodnja ekoloških proizvoda zaostaje za njihovom potražnjom, istaknuto je na konferenciji Poduzetništvo mladih u poljoprivredi, ruralni razvoj - budućnost RH.

Konferenciju je u Zadru organizirala Udruga Mladi poduzetnik Hrvatska, uz potporu Zadarske županije i u suorganizaciji  Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije te Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari organizirala.

Poduzetništvo mladih u poljoprivredi

Sadašnji podaci govore kako je hrvatskoj poljoprivredi hitno potrebno pomlađivanje. OPG je u Hrvatskoj najčešće domaćinstvo u kojem živi stariji bračni par, nositelj je muškarac iznad 60 godina sa završenom osnovnom školom, gospodarstvo se bavi miješanom proizvodnjom na površini nešto većoj od pet hektara, ukupna vrijednost proizvodnje je 75.000 kuna i ostvaruje potpore od oko 14.000 kuna.


Rade Bobanović i Danijel Segarić

Ovu opću sliku iznio je ing. agronomije Zlatko Pavičić. Pavičić smatra kako mladi imaju više šanse za uspjeh u poljoprivredi zbog veće fleksibilnosti, poznavanja suvremenih tehnologija i željom za umrežavanje. Eko proizvodnja je ciljano tržište.

Eko proizvodnja ciljano tržište za pomlađivanje poljoprivrede

"Najviše se zemlje na ekološki način obrađuje u Osječko-baranjskoj županiji, 8.426 hektara, a slijedi je Splitsko-dalmatinska županija gdje se na eko način obrađuje 5.711 hektara. Od ekoloških proizvoda, potrošači najčešće kupuju voće i povrće (31,2% od ukupne potrošnje), kruh i ostale proizvode od žitarica (29,4%), mlijeko i mliječne proizvode (21%), maslinovo ulje (15%),  med (3%), ocat, jaja i sokove.


Perspektiva mladih u poljoprivredi

Redoviti potrošači kažu kako najčešće ekološke proizvode kupuju direktno od proizvođača (34%), u specijaliziranim trgovinama ((27,4%), u supermarketima (23,5%), te najmanje na tržnicama (15,1%)", kratak je presjek tržišta eko proizvodima koji je dao Pavičić.

Mlade poduzetnike koče administrativne barikade

Poznate su preferencije potrošača, ali pri ulasku u posao mladi poduzetnici suočit će se s velikom administrativnom barijerom. Na stanje u praksi ukazao je pročelnik Odjela za poljoprivredu Zadarske županije Danijel Segarić.

"Administracija je veliki problem svima pa tako i meni koji sam u javnom sustavu. Nisam samo sebi problem, ali oni nastaju na višim razinama. Preklapaju se zakoni, ovlasti, zbog čega nastaju komplikacije", kaže Segarić.

Opće je mišljenje kako upravo zbog nesavršenosti administracije imamo ekonomsku situaciju kakva jest. Tehnologiju proizvodnje vrhunskih proizvoda smo savladali, imamo ogromni potencijalni kapital u neobrađenom poljoprivrednom zemljištu i tržište kroz turističku sezonu.

Unatoč tome, stanje na terenu, kako je istaknuo jedan od sudionika konferencije, je takvo da se u domaćim restoranima nude strana vina, servira lignja patagonika i u salatu stavlja uvozno povrće kupljeno u trgovačkim centrima. Hrvatski poljoprivredni proizvođač ne proizvodi dovoljne količine da osigura kontinuiranu isporuku traženih količina, a kao glavni krivac za isto proglašava se birokracija koja usporava razvoj poduzetništva.

Slike

http://www.agroklub.com/upload/slike/male/mladi-poljoprivredi.jpg
http://www.agroklub.com/upload/slike/male/zlatko-pavicic.jpg
http://www.agroklub.com/upload/slike/male/rade-bobanovic-i-danijel-segaric.jpg
http://www.agroklub.com/upload/slike/male/obrazovna-struktora-opg-a.jpg

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva