Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Eko vina popularnija no ikad

Eko vina popularnija no ikad

Datum: 30.03.2012.
Broj pregleda članka: 4432
Tagovi: Vinarstvo, Ekološka poljoprivreda, Vino, Vinogradarstvo

Ekološki uzgoj vinove loze u posljednje četiri godine se u Njemačkoj gotovo udvostručio. U međuvremenu ove površine iznose oko 5.000 hektara, što je oko pet posto sveukupne površine vinograda u Njemačkoj. „Potrošači izuzetno cijene eko vina i s njima povezuju visoku kvalitetu. Osim toga, mnogima je sve više stalo i do toga da se vina proizvode na jedan ekološki način“, kaže Ernst Büscher iz Njemačkog vinarskog instituta DWI u Mainzu. Ova povećana potražnja s druge strane utječe i na to da se sve više vinara i vinogradara okreće ovom načinu uzgoja i proizvodnje. To se jasno moglo vidjeti i na posljednjem sajmu vinaProwein“ u Düsseldorfu. Predstavnika eko vinogradara i vinara ovoga je puta bilo više no ikada.

Ekološki vinogradi donose veliku dobit

Zajedno s Italijom i Grčkom, Njemačka se nalazi na samom vrhu svjetske ljestvice po pitanju ekološke proizvodnje vina. Ispred njih je još samo Austrija u kojoj se u međuvremenu osam posto ukupne površine vinograda nalazi u rukama ekoloških vinogradara. Što se Španjolske tiče, ovdje se također primjećuju velike promjene. Ekološki uzgoj vinove loze se u ovoj zemlji u posljednje dvije godine utrostručio. Time i ova zemlja vrlo uspješno i brzo reagira na rast potražnje. „Osim toga, Španjolci su u prednosti u odnosu na nas budući da se njihovi vinogradi ne nalaze kao naši na strminama ili brdima. Time oni štede na vremenu. Primjerice, dok ja za moj jedan hektar vinograda godišnje utrošim oko 1.200 – 1.500 radnih sati, Španjolci za to vrijeme mogu obraditi 100 hektara“, priča Matthias Baumann iz Radolfsella u blizini Würzburga.

Zdravo i autentično

Još u 80-tim godinama su eko vina slovila kao loša, no to se u međuvremenu u potpunosti promijenilo, što dokazuje i činjenica da na popisu 200 vrhunskih njemačkih vina čak jedna četvrtina potječe iz ekoloških vinograda i načina proizvodnje. Je li doista riječ o eko vinima potrošači mogu prepoznati na osnovu raznih oznaka ili pečata; primjerice, Ecovin, Bioland, Naturland ili Demeter. Ove oznake, odnosno, ime proizvođača jamče da se prilikom uzgoja vinove loze vodi računa o održavanju prirodnog ekološkog sustava vinograda, što znači da se ne koriste nikakva kemijska ili sintetička sredstva za zaštitu loze kao ni umjetna gnojiva. Neki od spomenutih vinograda u uzgoju i proizvodnji odlaze još korak dalje. Oni koriste neku od metoda takozvanog biološko-dinamičnog uzgoja vinove loze prema učenju antropozofa Rudolpha Steinera. Jedan od njih je i Peter Jacob Kühn, vinogradar certificiran kod firme Demeter. „Da sam ranije znao kako dobro ova prirodna sredstva i prirodni način uzgoja vinove loze djeluju, već bih odavno prešao na ove metode“, kaže Kühn.

Autor: Günther Birkenstock / Željka Telišman

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva