Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Ekološka katastrofa ili medijski linč OPG Sever?

Ekološka katastrofa ili medijski linč OPG Sever?

Telegram javlja kako je vodeći hrvatski eko proizvođač, Eko Sever uhvaćen u kupovini povrća na veletržnici koje je zatim preprodavao pod znakom eko proizvoda. Novinari su tim eko proizvođačima postavili zasjedu i kroz dvije noći pratili kako kažu, ilegalne radnje obitelji Sever.

Eko Sever se bavi ekološkim uzgojem povrća, voća, žitarica i ljekovitog bilja. Proizvode i prerađevine: brašno, kaše, grizeve, zimnicu, ajvar, pinđur, džemove, ocat, kruh. Njihovu obitelj čine Mario i Ivka, djeca Viktorija i Ivan, baka i djed Ivica i Božena. Tu su i Marko, Matea i Gabriel.

Ekološki proizvode od devedesetih

Početak njihove ekološke priče vezan je uz davne 70.-te kada su baka i djed Sever proizvodili povrće i voće za svoje potrebe. Od 1994. proizvodnja se počela povećavati, a 2000. godine Mario i Ivka osnivaju obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) te se cijela obitelj uključuje u profesionalnu poljoprivrednu proizvodnju.

Čiji je sporni kamion?

"Naš je istraživački tim otkrio da jedan od vodećih hrvatskih proizvođača ekološke hrane, Eko Sever, u tajnim noćnim transportima kupuje robu s veletržnice na kojoj se ne prodaju ekološke namirnice i prebacuje je u svoja skladišta. Isti proizvođač godinama tvrdi da u dućanima prodaje isključivo svoje ekološko voće i povrće, bez otkupa od drugih proizvođača", navode novinari Telegrama. Da se na veletržnici ne prodaju ekološki proizvodi, potvrdio je za Telegram i Marko Krpan, pomoćnik rukovoditelja Službe tržnica na malo Tržnice Zagreb. No, obitelj Sever tvrdi kako kamion koji je na slikama ne pripada njima, već kupcu kojem prodaju višak robe (jer je ne žele baciti), a ne čineći pritom nikakvo kazneno, prekršajno djelo i ne varajući svoje kupce.

Višegodišnja prijevara ili teorija zavjere?

Navodno su izvori upoznati s proizvođačima opisali aktivnosti ove obitelji kao uhodanu višegodišnju prijevaru potrošača. Početkom listopada, prema tvrdnjama novinarke Telegrama, provedena je analiza jabuka koje se prodaju kao ekološke u zagrebačkim dućanima. Među njima su bile i one s OPG-a Sever. Analiza Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar pokazala je da su na ispitanim jabukama pronađene tvari koje po zakonu ekološki proizvodi ne smiju sadržavati. Time su novinari htjeli dokazati da jabuke nisu organski uzgojene. Istovremeno, uvozne i domaće eko jabuke iz Konzuma, Spara, Lidla, Bio&Bio, Greencajga, Bille pokazale su se na testiranjima kao ispravni eko proizvodi.

"Proizvod se smatra zdravstveno ispravnim, ali se ne može deklarirati kao ekološki proizvod", stoji u izvještaju Zavoda o testiranim proizvodima eko OPG Sever. Konkretno, acetamiprid, boskalid, klofentezin, metoksifenozid i piraklostrobin, pesticidi koji su pronađeni u Severovim jabukama, nisu dopušteni u ekološkom uzgoju. Da bi se neki proizvod smatrao organskim, pri analizi vrijednosti ovih pesticida trebaju biti <0,01 mg/kg.

Iste jabuke - različiti rezultati?

Javili su se i s OPG-a Sever. Na svojim stranicama obznanili su rezultate analize svojih jabuka iz voćnjaka, skladišta te iz trgovine provedene odmah nakon medijskog istupa novinara Telegrama. Analiza je pokazala da su vrijednosti pesticida ispod 0,01 mg/kg, a provedena je u laboratoriju Bioinspekta d.o.o. čiji su se djelatnici također oglasili u priopćenju gospodinu Severu.

"Ali laički rečeno kada je gospođa iz novina prema njenom navodu, kupila jabuke, Vi niste tom prilikom prisustvovali samom uzimanju uzorka, niti su uzorak uzele ovlaštene osobe, niti ste dobili Vaš kontrolni uzorak, niti znate da li je uzorak pravilno uzet i zapečaćen, niti da li je pravilno označen, niti da li je ta jabuka koja je otišla na analizu na kraju krajeva uopće Vaša. Ovo Vam navodim samo za razmišljanje, bez optuživanja ikoga. Novine su na temelju svog istraživanja kasnije objavile - Ovo su hrvatski dućani koji prodaju lažno organsko voće. To je jako ozbiljna optužba za toliko puno nepoznanica."

Nakon reakcije obitelji Sever, novinari Telegrama ponovili su analizu i prema njihovom pisanju i navodima iz Zavoda, dobili isti rezultat kao i prvi puta. U prilogu možete vidjeti objavljene analize.

Obitelj Sever će istinu dokazati na sudu

U svom posljednjem obraćanju javnosti, obitelj Sever poziva sve medije i zainteresirane da dođu u njihove trgovine, vide što imaju u ponudi i slobodno dođu na imanje kako bi se uvjerili u to što proizvode i u kojim količinama. "Naša vrata su vam svima uvijek otvorena, bez maski i bez skrivanja o tome što smo i tko smo. Uvijek smo i uvijek ćemo isključivo prodavati ekološki certificirane proizvode. I za kraj. Sve neistine izrečene, napisane, prenesene od strane Telegrama ćemo dokazati na sudu."

Foto: OPG Sever

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva