Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Ekološka proizvodnja malina

Ekološka proizvodnja malina

Datum: 18.06.2012.
Broj pregleda članka: 6377
Tagovi: Ekološka proizvodnja, Malina

Iako su zbog nenaklonjenih vremenskih uvjeta maline nešto zakasnile, obitelj Štefančić iz Gornje Vrbe na svom je gospodarstvu i ove godine organizirala Dane malina, jedinstvenu turističku manifestaciju u Hrvatskoj, koja se održava četvrti put. Proteklih osam godina oni jedini u Slavoniji proizvode maline prema ekološkim standardima.

Na posao s malinama obitelj se odlučila prije gotovo četvrt stoljeća, kako bi obogatila gastroturističku ponudu, a za sada, na dva hektara malinjaka s petnaestak tisuća sadnica, godišnje uberu oko tri tone slasnih plodova, od kojih proizvedu više od 5.000 butelja već brendiranog frambovina. Proširenjem nasada, proizvodnja će se uskoro udvostručiti, kaže vlasnik Đuro Štefančić. “Želimo dostići 10 tisuća butelja, a plafon nam je 20 tisuća. Zbog toga, a i zbog sve prisutnijeg zagađenja u okružju, nasade novog malinjaka planiramo dvadesetak kilometara dalje, u čistoj prirodi”, dodaje.

Podigli su, kaže vlasnik, i zaštitne bagremove stupove s mrežama kako bi se zaštitili od pesticida sa susjednih njiva, a prošle godine posadili su i bagreme koji od vjetra štite nježne biljke. Postavljena je i drenaža u slučaju obilnih kiša, a sustav navodnjavanja kap po kap u funkciji je već godinama. Zbog ovogodišnjeg mraza štete u malinjaku su 40-postotne, kaže Štefančić, no ne žali se jer su dosad prošli kroz razne teške okolnosti i održavaju se. “Stabilnost proizlazi iz činjenice što imamo originalan i specifičan proizvod - frambovino, te što manifestacijom Dani malina stvaramo prostor obogaćivanja agroturizma”, pojašnjava vlasnik, koji u budućnosti planira otvoriti vrata turističkim grupama.

Osim prepoznatljivog frambovina, u ponudi su domaći džemovi, marmelade, malinovac, rakija od malina…, no tu su i ribnjaci s domaćim uzgojem.

U gastroturističoj ponudi Hrvatske prepoznata je Štefančićeva ekopriča s malinama pa su pozvani na prezentaciju proizvoda u Opatiju, a očekuju pozive i iz ostalih gradova. Štefančići vjeruju kako je eko jedina budućnost i poručuju: “Držite se domaće proizvodnje jer je to ogromna razlika u odnosu na uvoz.”

A orijentaciju na ekološku proizvodnju hvali i pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, Željko Burazović, sudionik okruglog stola. “EOG Štefančić svijetli je primjer i potvrda kako se promišljanjima dolazi do finalnih proizvoda koji omogućuju širenje gastroponude, revaloriziranje seoskog turizma, a potpunom uposlenošću članova gospodarstva i do financijskih efekata. Uz infrastrukturu koju imaju - Poljoprivredne škole i Veleučilišta - to je puni pogodak”, rekao je Burazović obećavši kako će Županija u granicama raspoloživog pomagati gospodarstvima, posebice onima koji imaju predznak “eko”.

Autor: Marija RADOŠEVIĆ
 

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva