Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Ekološko maslinovo ulje Cemex-ovih stručnjaka

Ekološko maslinovo ulje Cemex-ovih stručnjaka

Datum: 23.08.2012.
Broj pregleda članka: 5125
Tagovi: Maslinarstvo, Projekt, Maslinovo ulje

Proizvedeno prvo djevičansko maslinovo ulje Lintar od plodova ubranih u mladom masliniku poniklom na rekultiviranom dijelu Cemex-ovih rudnika u kaštel Sućurcu gdje se prvotno crpio lapor ili tupina, odnosno sirovina za proizvodnju cementa, odlično je prihvaćeno na tržištu – domaćem i inozemnom – ocjena je mjerodavnih stručnjaka. Ističu kako je to rezultat briljantnog projekta o sanaciji i rekultivaciji dijela rudnika «Dalmacijacement», kao i plod dugogodišnjeg ulaganja tvrtke u čuvanje okoliša u sastavu poslovne kulture tvornice. Vole reći kako je to jedinstven primjer na načelima održiva razvoja.

U Cemekx-u također ističu kako su svoj obol u realizaciji tog objekta dali članovi Udruge Domovinskog rata, zaposlenici tvrtke, naravno uz suradnju građana i društvene zajednice, najviše učenika solinskih osnovnih škola Kneza Mislava, Don Lovre Katića i Vjekoslava Paraća. Sve govori kako te odgojno-obrazovne ustanove svoje izvanškolske programske sadržaje i aktivnosti, posebice programe svoje zajedničke eko-škole, vežu i usmjeravaju na spomenute hvale vrijedne i korisne projekte. Naime, u sklopu projekta sanacije i rekultivacije dijela površine rudnika na južnim padinama brda Kozjak, s južne strane te srednjodalmatinske planine, zasađen je impresivan mladi maslinik, koji zelenilom i ljepotom resi taj ambijent, te je takav jedini u krugu tvornice Sv. Kajo na površini od oko 35 tisuća metara četvornih. Tu je zasađeno oko dvije tisuće mladih stabala, uglavnom sorte oblice, a o masliniku se tijekom cijele godine brine 80-ak marljivih članova Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata «Dalmacijacement» koji su većim dijelom zaposlenici «Cemex – Hrvatska», dakako i mladi ekolozi–učenici solinsko-kaštelanskih škola.

Novoproizvedeno maslinovo djevičansko ulje Lintar, kažu prvo takvo i u mediteranskim zemljama, od prvog je dana prihvaćeno i u kućanstvima, doduše sada malo manje s obzirom na ekonomsku situaciju većeg dijela hrvatskih potrošača. Podsjetimo kako je to jestivo ulje dobilo naziv od grčke riječi lintar što u hrvatskom znači lijevak. Tako se nekoć, zbog svoga oblika, nazivao sadašnji kaštelanski zaljev. No predsjednik Uprave tvrtke «Cemex-Hrvatska» Trpimir Renić sa zadovoljstvom ističe višestruku važnost tog projekta ne samo za lokalnu zajednicu, nego zbog uspješnog rada učenika obuhvaćenih u zajedničkoj eko-školi spomenutih osnovnih škola na obalama rijeke Jadro, 'hrvatskog Jordana', kojima ta tvrtka godišnje izdvoji po 100 tisuća kuna.

Prvi čovjek te naše poznate tvrtke Trpimir Renić objašnjava kako «Cemex-Hrvatska» projektom sanacije i rekultivacije površine rudnika, odnosno njezinim dugoročnim programom želi vratiti stari i davno zaboravljeni sjaj južnim i pitomim padinama Kozjaka nadomak Dioklecijanove palače i središta Splitsko-dalmatinske županije, te svijetu pokazati koliko im je važan kvalitetan suživot s lokalnom zajednicom gdje rade, napose mladim ljudima. «Proizvodnjom prvog djevičanskog maslinovog ulja, dobivenog od ploda maslina iz rekultiviranog dijela rudnika, taj naš projekt održivog razvoja zaista ima neprocjenjivu vrijednost i za širu zajednicu», naglašava Trpimir Renić. Doktor znanosti Vinko Milat kaže kako se u proizvodnji prvog hrvatskog maslinova ulja, proizvedenog rekultivacijom Cemex-ovih rudnika, osim uloženog truda i novca, i te kako poštivala struka, ustvrdivši kako je ono vrhunske kvalitete. Predsjednik udruge dragovoljaca Domovinskog rata u Cemex-u, Mate Šimunović ponosno ističe kako sa svojim suborcima, braniteljima, rado brine o mladom masliniku u kojemu ima oblica i inih sorti.
«Maslinik smo zasadili prije nekoliko godina na oplemenjenim razvalinama bivših rudnika cementa u sastavu tvrtke «Dalmacijacement». Inače, u masliniku imamo pune ruke posla, radimo koliko god zatreba, odnosno koliko je potrebno maslinama, plemenitim biljkama. U ovaj smo se posao uključili dragovoljno i svi smo zadovoljni. Tako svaki od nas sudjeluje u zaštiti i oplemenjivanju okoliša zbog čega smo itekako zadovoljni. Urod maslina proteklih je godina bio iznimno dobar, a i ulje je bilo kvalitetno. Bilo je pri samom vrhu takve proizvodnje ne samo u Hrvatskoj», ponosno će Šimunović, poručujući kako tvrtka i udruga odlično surađuju sa osnovnim školama i njihovim djelatnicima te sa eko-školom i voditeljima.

Ističe kako je tvrtka Cemex kum navedenih triju osnovnih škola u lokalnoj zajednici u kojoj radi, i koja za potporu njihove eko-škole redovito svake godine izdvaja sredstva, «Cemex – Hrvatska» svojim donacijama našim školama omogućuje sudjelovanje u različitim projektima i akcijama. To sve itekako raduje naše učenike, a imaju višestruku korist za cijelu zajednicu. Iznad svega cijenimo Cemex-ovo nastojanje da svojim kompletnim odnosom, ponašanjem i primjerom pridonosi zdravoj životnoj okolini. I djeca shvaćaju važnost lijepog i skladnog okoliša, koja u eko-školi imaju prigodu kako se sami baviti razvojnim ekološkim temama. Tako sami utječu na odrasle, kako bismo svi zajedno bili savjesniji stanovnici svoga zavičaja te bili njegovi čuvari», poručuje Đuro Baloević, ravnatelj OŠ «Vjekoslav Parać».

Direktor komunikacija i javnih poslova tvrtke «Cemex-Zagreb» Zlatko Jelić zaključuje «Svjesni smo činjenice kako djeca ponekad vide jasnije od nas odraslih te su kritičniji i neposredniji od odraslih. Zato s puno razumijevanja i odgovornosti, kao jedan od najvećih proizvođača u našoj lokalnoj zajednici, podupiremo rad eko-škola u svim odgojno-obrazovnim ustanovama u gradovima Solina i Kaštela.

Autor: Nedjeljko Musulin
 

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva