Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Ekološko suzbijanje invazivnih puževa

Ekološko suzbijanje invazivnih puževa

I ovog proljeća povrtlare u pojedinim krajevima Hrvatske izluđuju puževi golaći koji im pričinjavaju veliku štetu u vrtovima na raznom povrću. Kako u jednom tekstu na svojoj stranici "Biovrt  - u skladu s prirodom", piše Silvija Kolar- Fodor - riječ je o španjolskom pužu (Arion vulgaris), najgorem nametniku od svih vrsta puževa koji se pojavljuju u našim krajevima.

Osim što od 1950.-tih godina polako postaje prava pošast diljem cijele Europe, pošast je i na svom autohtonom području - Sjeverna Španjolska, Zapadna Francuska i Južna Engleska. Španjolski puž se proširio uvozom povrća, odnosno slabom kontrolom uvoza povrća iz Španjolske i Portugala. Zadnjih nekoliko godina postaje i prava pošast u našoj zemlji.

Okrenite se alternativnim sredstvima odbijanja puževa

U razgovoru za Agroklub gospođa Kolar-Fodor, poznata biovrtlarica, kaže da, kao i mnogi drugi vrtlari, vodi borbu protiv ovog proždrljivog napasnika.

Kako se riješiti puževa u povrtnjaku?

"Iako postoje razna sredstva protiv puževa, otrovi protiv puževa (tzv. pužomor i sl.) mogu otrovati i ježeve koji su neprijatelji puževa, mačke, pse i ostale kućne ljubimce. Stoga radije potražite sredstva koja su dozvoljena u ekološkoj proizvodnji, nisu svrstana u otrove i ne čine toliku štetu biosustavu. Ekološkim limacidima nećete naštetiti biosustavu. U RH možete kupiti ekološke limacide na bazi željeznog (III) fosfata - male plave granule koje pobacate po vrtu, ali ne štetite drugim bićima osim puževima."

Vrlo invazivna i proždrljiva vrsta

Kaže da je 2008. godine prvi put u svom vrtu primijetila jedan jedini primjerak španjolskog puža, a idućih godina bilo ih je ponešto, količinski koliko i naših domaćih puževa golaća - balavaca.


Zelena salata napadnuta puževima

"Međutim, prije nekoliko godina, točnije kišne 2014. godine, započela je prava invazija španjolskih puževa u mom vrtu i od onda se s tim puževima borim za opstanak vrta. Dakle, napravila sam grešku, jer sam ih prvih godina zanemarivala, ne smatrajući ih nekom većom opasnosti. Međutim, ova vrsta nije poput naših domaćih puževa, izuzetno je invazivna, masovno se razmnožava, a kada se jednom tako raširi i razmnoži, vrlo lako uništi cijeli urod na proljeće. Da ih tijekom svibnja nisam redovito skupljala svaki dan, doslovno mi ništa ne bi ostalo od biljaka na vrtu - španjolski puževi jedu baš sve - čak su mi se i penjali po voćkama i jeli plodove", kaže naša sugovornica, koja se protiv španjolskih puževa bori ekološkim metodama suzbijanja.  Među ostalim, redovito svaku večer skuplja puževe.

Pomažu patke indijske trkačice

"Budite uporni i skupljajte puževe redovito - i to najbolje u kantu u kojoj ste otopili građevinsko vapno u vodi. To ih brzo dehidrira i poslije možete izliti bilo gdje - za razliku od soli za koju mnogi ne znaju da je opasna za vrt i biljke, ubija život u tlu i nikako ju ne bi smjeli koristiti u vrtu, iako djeluje na puževe. Dakle, vapno je adekvatna zamjena. Puževi se hrane preko noći, pa se skupljaju navečer ili u rano ujutro.

Pakleni puževi - pojedu i do 40% proizvodnje!

Najaktivniji su nakon kiše pa nakon svake kiše radim inspekciju po vrtovima i biljkama koje posebno vole (vučika) i sve vrste mladog povrća su posebno ugrožene. Španjolski puž može imati i do 400 potomaka tokom sezone i stoga nemojte prestati suzbijati puževe tokom ljeta dok su manje aktivni i rade manju štetu - jer će ostaviti jajašca i novu generaciju koja će vas dočekati iduće sezone. Najbolje je da nabavite perad koja će održavati ravnotežu u vrtu - ja sam se odlučila za patke indijske trkačice jer one ne diraju ostalo povrće tako dugo dok mogu naći mesa po vrtu, a kako su lagane, ako i prolaze kroz povrće, ne čine znatnu štetu", savjetuje Silvija Kolar Fodor.  

Još neki načini odvraćanja puževa od biljaka

Važno je, kaže, uništavati i jajašca puževa koja izgledaju kao mali sitni biseri. Boja im varira od bijele do prozirne, promjera su nekoliko milimetara, a mogu biti u skupinama, ali i pojedinačno. Najčešće ćete ih naći u busenima trave, uz lukovice i korijenje biljaka koje vole puževi i u samoj zemlji prilikom prekopavanja.

Najbitnije je zaštititi mlade biljke koje puževi posebno vole i koje ih jako privlače. A jako ih privlače i mlade i uvele biljke. Probajte pobacati posvud okolo mladih biljaka i neko potrgano, uvelo usitnjeno bilje - da ih odvrati od mladih biljaka.

Postoji više načina na koji možete puževe odvratiti od vaših biljaka:

  • Hranilište za puževe dalje od vrta - tamo bacajte svo uvelo bilje i otpatke - to će privući puževe pa će se tu zadržavati i neće vam toliko napadati biljke
  • Mamci za skupljanje - postavite crijepove, malč, daske, veće biljne ostatke gdje je vlažnije pa će se oni ispod toga skloniti, a vi ćete kasnije puževe lako skupiti
  • Zamke s pivom - izradite zamke s pivom koja ih jako privlači.  

Neki autori preporučuju i druge metode: Primjerice, odbija ih kadulja. Posadite ju uz rubove gredica i samog vrta. Listove isto tako možete potrgati i ostaviti ih na tlo. Možete ostaviti i orahovo lišće.  

Malo oštrije metode su pepeo, piljevina ili vapno koji isušuju puževo stopalo i smanjuju izlučivanje sluzi. Kažu da puževe tjera i espresso ili obična kava. Skuhajte kavu, ohladite ju i njome poprskajte biljke.

Foto: ginasanders/bigstockphoto.com, Karolina Tušek

Slike

http://www.agroklub.com/upload/slike/male/puzevi1-1.jpg
http://www.agroklub.com/upload/slike/male/puzevi-silvija.jpg
http://www.agroklub.com/upload/slike/male/puz-spanjolski.jpg
http://www.agroklub.com/upload/slike/male/puzevi-patke-u-biovrtu.jpg
http://www.agroklub.com/upload/slike/male/puzevi-mamac-za-pivo-2.jpg

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva