Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

EU će postrožiti pravila eko proizvodnje

EU će postrožiti pravila eko proizvodnje

Europska komisija je uslijed sve većeg broja skandala povezanih s označavanjem eko i organskih proizvoda, a posljedično i nepovjerenja potrošača, predložila strože propise kojima bi se spriječila zloupotreba, ali i kriteriji za tu vrstu namirnica.

Pronađeni pesticidi na rajčicama i pogrešno deklarirano maslinovo ulje su samo neki od događaja koji su uzdrmali tržište organske hrane. No, Europska komisija smatra kako je za promjene nužna revizija sadašnjih smjernica koje upravljaju ovom tematikom. Ovo su svakako dobre vijesti za potrošače. No, poljoprivrednici i udruženja za proizvodnju organske hrane su ovim vijestima ostali zatečeni. Za neke i ovako kompliciran proces stjecanja certifikata, bit će izgleda još zahtjevniji i rigorozniji.

"Bio ili organski proizvodi nisu više nešto što se proizvodi samo za mali krug ljudi. To je sada jedan važan poljoprivredni sektor u kojem se godišnje ostvari 20 milijardi eura prometa. I upravo zato je sada važnije imati jasna i transparentna pravila", navode iz Europske komisije.

Smatraju i kako je najdjelotvornija metoda protiv zloupotrebe, oduzimanje ekoloških certifikata tvrtkama koje se ne pridržavaju pravila.

Mijenjajmo propise, povjerenje potrošača mora se vratiti!

Kako bi se spriječile zloupotrebe i povratilo povjerenje potrošača, moraju se promijeniti europski propisi. Europska komisija sada želi ukinuti izuzetke koji vrijede u organskoj proizvodnji. Tako bi se ubuduće trebala znatno ograničiti upotreba konvencionalno proizvedene stočne hrane i sjemena, što je sada u određenoj mjeri dozvoljeno. Također bi se trebala smanjiti granica do koje se tolerira onečišćenje organske hrane ostacima pesticida ili genetski modificiranih proizvoda. A budući da se sve to ne može postići preko noći, predviđeno je prijelazno razdoblje.

I dok ove predložene promjene za mnoge potrošače ne idu dovoljno daleko, malim proizvođačima organske hrane to bi moglo poprilično otežati život. Političari pozivaju na umjerenost. "Ne želimo da zbog prekomjerne birokratizacije proizvođači izgube volju za bavljenje proizvodnjom organske hrane", upozoravaju nadležni.

Olakšavanje situacije za male eko poljoprivrednike?

Europsko tržište ekoloških proizvoda u posljednjih 10 godina se učetverostručilo, dok su se poljoprivredne površine na kojima se takva hrana uzgaja tek udvostručile. Kako je Europska komisija zaključila da treba ažurirati i prilagoditi i pravila kojima je u Uniji to područje uređeno, predstavljen je i prijedlog nove uredbe o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda. Osim pojačanih kontrola, propisi bi se trebali pojednostaviti, a time i smanjiti administrativni troškovi za poljoprivrednike.

Pritom bi se mala poljoprivredna gospodarstva mogla i zajednički certificirati kako bi im se olakšao prelazak na ekološki uzgoj. Naime, sustav skupnog certificiranja malim bi poljoprivrednicima smanjio troškove inspekcijskih pregleda i certificiranja, a time i administrativno opterećenje.

Potrošači će imati veća jamstva o ekološkoj hrani koja se proizvodi i prodaje u EU, a poljoprivrednici, proizvođači i trgovci imat će pristup većem tržištu unutar i izvan EU, zaključak je Europske komisije.

Foto: depositphotos.com
 

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva