Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Europa uvodi veći red u eko proizvodnju

Europa uvodi veći red u eko proizvodnju

Europska komisija objavila je novi prijedlog u vezi s novom uredbom o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda. Problemi potrošača i proizvođača u središtu su tog novog prijedloga čiji je cilj rješavanje nedostataka trenutačnog sustava. Tržište ekoloških proizvoda u EU učetverostručilo se u posljednjih 10 godina te je potrebno ažurirati i prilagoditi pravila kako bi se taj sektor mogao i dalje razvijati i biti spreman na buduće izazove. No, možda je nekome iznenađenje, ali Hrvatska je u samom vrhu uređenosti toga sektora proizvodnje. Naša zakonska regulativa i naši proizvođači rade sve prema pravilima i kada su u pitanju hrvatski proizvođači možemo biti sigurni da su eko proizvodi sa znakom iz Hrvatske u potpunosti ispravni i prema EU konvencijama. No, druga je strana medalje što imamo jako malo takve proizvodnje i što takvi proizvodi imaju jednaku cijenu kao i oni iz redovite proizvodnje.

Dacian Cioloş, povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj je izjavio: „Budućnost ekološkog sektora u EU-u ovisi o kvaliteti i izvornosti proizvoda koji nose europski ekološki logotip. Namjera je Komisije veći opseg i kvaliteta ekološkog uzgoja jačanjem povjerenja potrošača u ekološke proizvode i uklanjanjem prepreka za razvoj ekološke poljoprivrede Taj paket dobar je i za potrošače i za poljoprivrednike. Potrošači će imati veća jamstva o ekološkoj hrani koja se proizvodi i prodaje u EU-u, a poljoprivrednici, proizvođači i trgovci imat će pristup većem tržištu unutar i izvan EU-a."

U središtu prijedloga tri su glavna cilja: zadržati povjerenje potrošača, zadržati povjerenje proizvođača i olakšati poljoprivrednicima prelazak na ekološki uzgoj. Namjera mu je da ekološki uzgoj ostane vjeran svojim načelima i ciljevima kako bi se zadovoljili javni zahtjevi u području okoliša i kvalitete. Komisijinim se prijedlogom želi jačati i uskladiti pravila u Europskoj uniji i pravila za uvezene proizvode uklanjanjem mnogih postojećih iznimaka u pogledu proizvodnje i kontrola. Cilj je i jačati kontrole temeljeći ih na procjeni rizika i uvesti mogućnost učlanjivanja u zajednički sustav certificiranja za male poljoprivrednike kako bi im se olakšao prelazak na ekološki uzgoj. Treba bolje rješavati međunarodnu dimenziju trgovine ekološkim proizvodima dodavanjem novih odredaba o izvozu i naposljetku pojednostavniti propise kako bi se smanjili administrativni troškovi za poljoprivrednike i poboljšala transparentnost.

Budućnost ekološke proizvodnje u Europi

Kako bi se poljoprivrednicima koji se bave ekološkim uzgojem, proizvođačima i trgovcima pomoglo da se prilagode predloženim promjenama politike i da budu spremni za buduće izazove, Komisija je odobrila i poseban plan o budućnosti ekološke proizvodnje u Europi. Planom se predviđa bolje obavještavanje poljoprivrednika o inicijativama u području ruralnog razvoja i poljoprivredne politike EU-a kojima se potiče ekološki uzgoj, jačanje veza između projekata istraživanja i inovacija u EU-u i ekološke proizvodnje te poticanje potrošnje ekološke hrane, npr. u školama.

Prijedlog, koji sada ide pred Europski parlament i Vijeće, nadovezuje se na zaključke opsežnog postupka savjetovanja koji je započeo 2012. i u koji je bio uključen niz saslušanja stručnjaka za ekološku proizvodnju iz EU-a i međunarodnih stručnjaka. Javnim savjetovanjem istaknuta je zabrinutost javnosti povezana s pitanjima okoliša i kvalitete te se pokazala jasna potreba za čvršćim i ujednačenijim ekološkim pravilima diljem EU-a.

Ekološkim uzgojem obuhvaćena je najbolja ekološka praksa, visoka razina bioraznolikosti, očuvanje prirodnih resursa i visoki proizvodni standardi temeljeni na prirodnim tvarima i postupcima. Njime se opskrbljuje posebno tržište kao odgovor na posebnu potražnju potrošača, a istovremeno se osiguravaju javna dobra u području zaštite okoliša, dobrobiti životinja i ruralnog razvoja.

Ekološka proizvodnja u Hrvatskoj je u začetku, ali napreduje

Ekološka proizvodnja u Hrvatskoj tek je u začetku. Najveći razlog tome je neinformiranost proizvođača koji, uz malo preinaka i uvođenje kontrole, lako mogu dobiti pravo na označavanje svojih proizvoda eko markicama. Iako je posljednjih godina udvostručena površina zemljišta na kojima se uzgajaju eko proizvodi, te su brojke i dalje zanemarive – dosežu tek 1,29 posto ukupnog broja poljoprivrednih površina. Ako te brojke usporedimo s udjelom ekoloških površina u državama članicama Europske unije, koji se kreće od 5 do 10%, razlika je primjetna.

Po mišljenju Roberta Poturice, predsjednika Udruge proizvođača ekoloških proizvoda Karlovačke županije, izrečenom u jednim dnevnim novinama, ekološka proizvodnja u Hrvatskoj unatoč složenosti zakonske regulative ipak napreduje i trenutno se na oko tri posto ukupnih obradivih površina primjenjuju sve propisane mjere takvog u Europi sve priznatijeg uzgojnog pristupa. Na području Hrvatske proizvodne aktivnosti po eko postulatima kreću se u dijapazonu od stočarstva, uzgoja ljekovitog bilja, povrća i voća te pčelarstva. Pod ekološkom proizvodnjom, objasnio je Poturica, podrazumijeva se jedina kontrolirana proizvodnja, koja ne dozvoljava uporabu genetski modificiranih organizama i njihovih proizvoda, u kojoj se ne dopušta uporaba mineralnih gnojiva, hormona ni zaštitnih sredstava koja nisu izričito odobrena, a za provedbu i kontrolu nadležna je stručna nadzorna služba organizirana mrežom nadzornih stanica.

Foto: depositphotos.com

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva