Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Gdje je tržište ekoloških proizvoda?

Gdje je tržište ekoloških proizvoda?

Jedna od mjera ruralnog razvoja planirana za naredno razdoblje je između ostalog i poticanje eko poljoprivrede, smanjenje zagađenja okoliša, zaštita biološke raznolikosti i specifične vrijednosti ruralnog područja, kao što su tradicionalno bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom i s time u svezi očuvanje kulturne baštine i tipičnih hrvatskih krajobraza. Mjera nadoknađuje ekološkim poljoprivrednim proizvođačima dodatne troškove (u proizvodnji) i gubitak prihoda koji je potreban zbog zahtjevnijeg načina poljoprivredne proizvodnje u svrhu zaštite okoliša i potrošača.

Mjera doprinosi obnovi i očuvanju biološke raznolikosti, uključujući i na područjima obuhvaćenim programom Natura 2000 te uzgoja od visoke prirodne vrijednosti i stanja europskih krajobraza, poboljšanju upravljanja vodama, poboljšanju upravljanja tlom te smanjenju emisija dušikova oksida i metana iz poljoprivrede.

Korištena poljoprivredna površina prihvatljiva za potporu obuhvaća ARKOD parcele registrirane u ARKOD sustavu kojim upravlja APPRRR, a koje su pod službenom kontrolom ovlaštenog kontrolnog tijela za  ekološku proizvodnju u Republici Hrvatskoj, a od minimalno 0,25 ha i to za višegodišnje nasade, povrće, oranice, livade i pašnjake.

Na radionici poljoprivrednih proizvođača, na temu uključenja u ekološku poljoprivredu, postoji problem koji ih dovodi u dilemu, a to je tržište ekoloških proizvoda, (što je općenito aktualno u poljoprivrednoj proizvodnji). Gđa. Marija Videković ističe kako bi se svakako bavila ekološkom proizvodnjom povrća i voća, prvenstveno radi zdravlja, a i veće cijene otkupa ekoloških proizvoda - koja bi trebala biti barem 20% viša nego u konvencionalnoj proizvodnji, iako su cijene u Europi 30% veće. „Ekonomska računica se nikako ne uklapa i potrebna je zadruga ili drugi način za otkup ekoloških proizvoda i plasiranja na tržištu. Bojimo se viših ulaganja, a manjih prihoda.“

Potpora je najavljena u vidu godišnjeg plaćanja po jedinici površine (ha) korištenog poljoprivrednog zemljišta u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji, a dodjeljivat će se za obveze koje su iznad standarda unakrsne usklađenosti te minimalnih zahtjeva kod korištenja sredstava za zaštitu bilja i gnojiva.

Mogućnosti razvoja ekološke proizvodnje su veliki izazov u budućnosti. Put ukupnog ekološkog razvoja ide i preko ekološke poljoprivrede, za koju imamo sve pretpostavke. Ono što je naša najveća vrijednost je čist i očuvan okoliš. Prirodni resursi, voda i šuma su od neprocjenjive vrijednosti.
 

Foto: depositphotos.com

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva