Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Hrvatska kaska i u maslinarstvu

Hrvatska kaska i u maslinarstvu

Datum: 20.06.2011.
Broj pregleda članka: 3308
Tagovi: Maslinarstvo, Poticaji, Ekološka poljoprivreda, Projekt, Maslinovo ulje

U svijetu raste trend potražnje ekološkog maslinova ulja i prelaska svjetskog maslinarstva na ekološki način uzgoja, što potvrđuju podaci da su se površine pod ekološkim maslinicima u svijetu povećale 20 posto u razdoblju od 2007. do 2009. godine te dosegnule pola milijuna hektara. Sličan trend zabilježen je i u Hrvatskoj, koja ipak još uvijek zaostaje po proizvodnji maslina za svim mediteranskim zemljama, ali i za nekim državama u kojima je maslinarstvo još u povojima poput SAD-a, Argentine, Perua i Australije, doznajemo od Ranka Tadića, stručnjaka za ekološku poljoprivredu projekta Coast, koji provode Ujedinjeni narodi u četirima dalmatinskim županijama.

»Najveći dio od oko 400 hektara hrvatskih ekoloških maslinika nalazi se u Dalmaciji u kojoj se u posljednje tri godine bilježi povećani interes maslinara za prijelaz na ekološki način proizvodnje. Tome je svakako pridonijela i stalna edukacija kroz projekt Coast, kao i potpore programa za poticanje zelenog poduzetništva, koji se provodi u suradnji sa županijskim razvojnim agencijama«, ističe Snježana Mihinica, suradnica za ekološku poljoprivredu projekta Coast.

Zbog toga je projekt Coast u Marini pokraj Trogira, u suradnji s Poljoprivrednom zadrugom Marina, Hrvatskom poljoprivrednom komorom - Odjelom Splitsko-dalmatinske županije, Općinom Marina i Udrugom Dalmacija Eko organizirao seminar »Prednosti ekološkog maslinarstva«. Seminar, koji je okupio brojne maslinare, ali i ostale poljoprivrednike zainteresirane za ekološki način proizvodnje, dio je provedbe prioritetnih mjera Akcijskog plana za razvoj ekološke poljoprivrede i proizvodnje hrane u Dalmaciji, koji se provodi u okviru projekta Coast. Prema Vladinoj odluci i Operativnom planu podizanja maslinika, Hrvatska bi do ulaska u EU trebala imati 8 milijuna stabala maslina, proizvoditi 10 milijuna litara ulja, a njezini bi stanovnici trebali godišnje trošiti dvije i pol litre ulja. Površine pod maslinama kod nas trenutačno zauzimaju oko 2 posto ukupnih poljoprivrednih površina, no njihov udjel raste. Naime, godišnje se sadi više od 500.000 stabala maslina ili oko 2000 hektara maslinika. Iako naše maslinarstvo nakon ulaska u EU čeka jaka konkurencija i ograničena sadnja novih stabala, njega u Europi čeka i svijetla budućnost, tvrde stručnjaci. Europska unija nema kvota za maslinike, odnosno i nakon ulaska Hrvati će moći nastaviti podizati nove nasade, a moći će ostvariti i potpore iz europskih strukturnih fondova.

Na skupu u Marini maslinari su, među ostalim, upoznati s postupkom koji trebaju provesti kako bi došli do ekološke oznake - postupke stručnog nadzora i certificiranja u ekološkoj proizvodnji i pravila prijelaznog periode.

Autor: IRENA DRAGIČEVIĆ

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva