Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Jeste li čuli za miroljubivu zemljoradnju?

Jeste li čuli za miroljubivu zemljoradnju?

U petak, 16. svibnja 2014., u Osijeku je otvoren prvi vegetarijanski i veganski snack bar u Osijeku – Vege Lege. Vege Lege nastao je iz ljubavi prema životu, a cilj je da se ljudima napokon ponudi dobra i zdrava hrana. U Vege Lege prostoru, koji je uređen i zamišljen kao mala oaza mira u centru grada, ispunjena pozitivnom energijom, ukusnom hranom te ugodnim ozračjem, svakodnevno uživaju istinski hedonisti. A ono što je najvažnije je da glavne namirnice u njihovim jelima dolaze iz visoko kontroliranog ekološkog uzgoja ili, kako oni to zovu - "miroljubive zemljoradnje". Naime, miroljubiva zemljoradnja podrazumijeva ekološki uzgoj biljaka, bez upotrebe pesticida ili bilo kakvog načina uzgoja koji je štetan za prirodni svijet, što znači ljubav prema čovjeku, životinjama i prirodi.

Legafalafel

Poljoprivreda koja jamči kvalitetnu i zdravu hranu u suglasnosti s prirodom

U tradicionalnom svijetu percepcije se smatra da se zaštita prirode i poljoprivredni interesi ne mogu ujediniti. No, ovakvi pokreti dokazuju da je zajedništvo zaštite prirode i zemljoradnje ne samo moguće, već i vrlo korisno. U miroljubivoj zemljoradnji radi se u potpunosti bez kemijskih sredstava i gnojiva. Zbog toga je tlo zdravo, u poljima žitarica ponovno je moguće naći različak, kukolj i mak – slika je to koja podsjeća na neka druga vremena. Kukci i ptice koji nastanjuju žive ograde, uzduž polja drže štetočine u zdravoj ravnoteži pa tako polja mogu dati zdrave, organske plodove koji nisu proizvedeni u svrhu zadovoljenja masovne hiperproduktivne forme kapitalizm, već su baš onakvi kakvi bi trebali biti i kakvima ih je priroda namijenila.

Vege kobasica pikant

Miroljubiva zemljoradnja odlučujuće pridonosi bioraznolikosti vrsta u sustavu biotopa, a počela se razvijati prije 25 godina u Njemačkoj. To je poljoprivreda koja jamči kvalitetnu i zdravu, živu hranu u suglasnosti s prirodom i životinjama, bez genetske manipulacije i upotrebe životinja za vlastitu korist. Tlo, kao jedan veliki živi organizam treba odmor. Nakon korištenja dvije godine za redom, u trećoj godini tlo obično ostaje neobrađeno kako bi ponovno moglo skupiti snagu za dvogodišnji ciklus obrade, obnoviti se i nadoknaditi potrošene mikro i makroelemente koji služe za ishranu i optimalan rast biljaka. Prema načelima miroljubive zemljoradnje - polja, voćnjaci, povrtnjaci i vrtovi nisu samo elementi u procesu proizvodnje, već su živi dio procesa koji započinje pozitivnim razmišljanjem od sjetve do žetve, odvija se tijekom spremanja, transporta pa sve do prodaje.

Kakav okus imaju miroljubive namirnice, uvjerite se sami!

Vege bologneze

Vlasnik Bogdan Paulik, istaknuo je kako je poticaj njemu i njegovoj obitelji za otvaranje ovakve, drugačije “zalogajnice” bio vlastiti životni stil i ljubav prema životinjama. Osim Vege pljeskavica (načinjenih od raznovrsnih žitarica, zobenih pahuljica, sjemenki lana, suncokreta, sušenog povrća i začina), Superlega burgera, Legalafela (falafel po Vege Lege receptu), Happy dog-a, Vege bolognese-a, dnevnih Lega juha od povrća i mnogih drugih jela, imate priliku i rashladiti se svježe cijeđenim sokovima te uživati u pogledu na pripremu svojeg obroka. Ukoliko ste u žurbi, uvijek možete zgrabiti nihove "to go" pakete te se zaputiti u grad ili na posao.

Vege pljeskavica

Vrata su otvorena svim legama i legicama koji se raduju jedinstvenoj ponudi, novim okusima, eko hrani te fantastičnim burgerima. Osim ekoloških i certificiranih namirnica, svu hranu poslužuju svježu te ju kao što smo već istaknuli - pripremaju pred Vašim očima i prema Vašim željama.

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva