Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Kako izgraditi farmu glista?

Kako izgraditi farmu glista?

Datum: 25.01.2016.
Broj pregleda članka: 2592
Tagovi: Farma glisti, Gliste, Kompostiranje, Kompost, Eisenia fetida, Smeće, Sitrusi, Farma glista, Bušilica, Vrtni centar, Kantica

Tamni kompost je bogatiji od običnog tla jer sadrži pet puta više dušika, fosfora i kalija. To super tlo nastaje kao rezultat probavnog procesa kišnih glista, piše Modern Farmer.    

Kompost povećava i produktivnost usjeva što je dugoročno neprocjenjivo. Ovo crno zlato, kako ga često nazivaju, spašava mnoge farme i poljoprivrednike od propadanja. Ono poboljšava strukturu tla, povećava prinose, ali poboljšava čak i okus voća i povrća te omogućava da prirodnim putem dostignu plodnost. Sve je to moguće postići na starinski način, bez pesticida i uz pomoć milijuna zaposlenika - crvenih glista latinskog imena Eisenia fetida.   

Za kompostište vam ne treba veliki prostor

Za proizvodnju ovakvog komposta prostor nije važan jer se kompostište može smjestiti i u mali gradski prostor. Jack Chambers iz Sonoma Countya u Kaliforniji, mjesečno proizvede 15.875 kilograma tamnog komposta na svojoj farmi glista. Tim se poslom počeo baviti 1992. kada je kupio pola hektara zemlje i od tada je tamo preusmjerio 1,8 milijuna tona poljoprivrednog otpada reciklirajući ga i prodajući gliste za kućne kompostere.

Sve počinje gnojivom s obližnjih mliječnih farmi što Chamber naziva predkompostnom fazom. Otpad se isporučuje na farmu gdje se kompostira pod visokim temperaturama koje ubijaju sjeme korova i patogena. Gliste se hrane nešto ohlađenim kompostom kako se ne bi skuhale dva puta tjedno.

Što je potrebno za farmu glista?

Chambers procjenjuje kako između 10 i 12 milijuna glisti svakodnevno radi na njegovoj farmi. Kada one završe s poslom, odsiječe se komad donjeg dijela komposta. Svako malo, gliste se odvajaju i za prodaju. Gliste kupuju visokokvalitetne vinarije, ali i slavne osoba poput Oprah. A kako ne možete do Chamberovih glista, možete do svoje vlastite glisne farme i to u samo nekoliko koraka, bez obzira živjeli u gradu ili na selu.

Za to su vam potrebne:

 • Gliste: Eisenia fetida, najčešći tip glista koji se koristi za kompostiranje. Ove gliste se prodaju i u mnogim vrtnim centrima. Za početak ne trebate puno, dovoljno je kućno smeće. Razmnožavaju se kao lude, a svoj broj reguliraju na temelju dostupne hrane koju imaju za preraditi.  
 • Dvije plastične kante: Mi smo iskoristili 18 plastičnih posuda za pohranu s rupicama na poklopcu. Kutija koju koristite treba biti duboka barem 2,5 centimetra i neprozirna jer gliste vole mrak.
 • Bušilica
 • Mala lončanica ili cigle
 • Nekoliko starih novina i otpad od kućne hrane

Kako do svojeg crnog zlata?

 1. Olovkom označite niz rupica na sve četiri strane pri vrhu plastične kante. Označite oko 20 rupica na dnu kante. Drugu kantu ostavite čitavu. Uzmite potom jedan od poklopaca i obilježite na njemu dovoljno rupa kako bi se u kanti mogao izmjenjivati zrak.
 2. Izbušite rupe. Za poklopac i rupice sa strane koristi se bušilica promjera 2,38 milimetara. Za rupice na vrhu, upotrebljava se nešto veća, ona od 4,76 milimetara.
 3. Složite svoje otpatke. Stavite ciglu ili lončanicu koju ćete okrenuti naopako na dno neizbušene kante. Izbušenu kantu stavite unutar čitave kante, na ciglu ili lončanicu. To će omogućiti da se gornji slojevi smeća cijede u donji dio.
 4. Pripremite krevet. Isjeckajte novine i pokidajte karton, a dobro će doći i nekoliko suhih listova. Izbjegavajte sve što je sjajno i u bojama kao i lišće s puno jakih mirisa i hlapljivih ulja. Jednom kada je podloga na svojem mjestu, treba ju navlažiti tako da ima konzistenciju mokre spužve.
 5. Dodajte ostatke hrane. Mrvice sa stola su najbolje. Nemojte dodavati nikakva ulja ili životinjske proizvode poput kostiju, mesa ili masti, ili bilo kakvog mliječnog proizvoda poput maslaca ili jogurta. Citrusi su u redu, ali u umjerenim količinama. Plava plijesan koja se prirodno javlja na kori citrusa je dobra za kompost i ispunjava masu korisnim tvarima koje će pomoći glistama prilikom njihova posla. Ključ je u raznolikosti.  
 6. Dodajte gliste. Kada ste u kanti sve napravili, zakopajte u nju mrvice hrane i pustite gliste. Oni će prirodno otići u mračni dio i zakopati se. Bez brige, oni obično ne mogu izaći iz kante i pobjeći. Uostalom, oni to ni ne žele, kao ni vi.
 7. Ugurajte ih unutra. Kako bi se izbjegla zaraza vinskom mušicom i glistama bjeguncima, uzmite nekoliko listova novina i položite ih na vrh njihove postelje. Potom uzmite nekoliko vlažnih listova i srolajte ih. Uvucite ih oko uglova kako bi sve ostalo na svojem mjestu, a gliste zaštićene.
 8. Pustite ih da rade. Ne očekujte puno u prvih nekoliko tjedana. I oni su istraumatiziranim novim domom. No, kada se pokrenu, mogu dnevno pojesti koliko su i sami teški. Ako ste ih ubacili previše ili premalo, dodajte različite ostatke hrane kako bi i manji imali što prožvakati. Potrebno ih je hraniti svakih nekoliko dana ili što je češće, jednom svaka dva tjedna. Morate pri tome paziti na hranu koju mijenjate da nestaje. Vidjete ćete kako se neke namirnice, poput svježeg voća, brzo razgrađuju, a druge su stalno tu, poput kupusa. Kako biste izbjegli neugodne mirise, pokopajte hranu ispod postelje koju ste napravili i mijenjajte položaj hrane u kutiji.
 9. Pokupite svoj kompost. Kada jednom gliste završe svoj posao, vidjet ćete tamni kompost u kanti. On je tamno smeđi i izgleda poput ostatka kave. Kako biste ga uzeli, bez korištenja suvremenih strojeva, namamite gliste na drugo područje kante sa svježom hranom. Za nekoliko dana većina glista radit će na novom području, tako da ćete pažljivo moći izvući gotovi kompost. U redu je, ako pri tome izvučete i nekoliko glista, ali pazite da većina ostane ipak u kanti kako bi nastavila raditi. Također možete odvojiti gornju ladicu i izliti sok koji se skuplja na dnu. On se može koristiti kao visokoenergetski napitak za biljke, razrijedite ga ili provjetrite, a potom nahranite svoje biljke s njim i zahvalite svojim radnicima na tome. 

Foto: ScrappinStacy/bigstock.com

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva