Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Kako naučiti krave plijevljenju?

Kako naučiti krave plijevljenju?

Datum: 14.01.2016.
Broj pregleda članka: 1291
Izvor: ModernFarmer
Tagovi: Ispaša krava, Korov, Pašnjak, Farma, Trava, Trputec, Štavelj, Krava, Bizon, Kanadski čičak, Farmeri, Plijevljenje, Širokolisni korovi

Proizvođači mlijeka u Oregonu imali su problem s izbirljivim kravama. Jon Banseno danas promatra svoju idiličnu farmu Monmouth, na kojoj je ne tako davno pokušavao natjerati svoje krave da pasu trave koje rastu na pašnjaku. Naime, izbirljiva kravlja nepca su nagrizala produktivnost ove farme. Krave jednostavno nisu htjele jesti gorku travu zvanu štavelj (Rumex crispus) koja se širila preko Bansenovih pašnjaka, prenosi časopis modernfarmer.

A ako krave nisu jele korov, on bi se širio sve dok ne bi preuzeo potpunu kontrolu nad pašnjakom. "Svatko ima sladak zub, a krave se po tome ne razlikuju od nas", kaže Bansen koji kao dobavljač Organic Valleya tretiranjem kemijskim sredstvima nikako nije mogao iskorijeniti korov.

Trputac i cikorija spasili stvar 

Bansen se pak odlučio za sjeme trputca i cikorije, nešto manje gorkih biljaka od štavelja na svojem pašnjaku jer su oni prirodni parazitoidi koji onesposobljavaju crvne parazite u životinjskim želucima. Njegove krave počele su s ispašom novih biljaka, a na Bansenovo zaprepaštenje, preselile su se s trputca i cikorije i na štavelj, sasvim slučajno. Sada, cijela stada uživaju u ovoj, nekada pošasti.

Krave se mogu trenirati da jedu širokolisne korove

Iz toga proizlazi zaključak kako uvjetno možemo utjecati na ponašanje krava. Tijekom godina, stočni pedagog Kathy Voth govorila je farmerima i rančerima upravo to, kako se krave mogu utrenirati da jedu širokolisne korove, koji mogu ponuditi veći omjer hranjivih tvari od listova do stabljike.

"Oko 30% pašnjaka čine biljke koje krave ne žele normalno pasti", kaže ona. "Ako ih naučite da pojedu tih 30%, možete imati više stoke ili pokrenuti one koje su na manjem mjestu. Bit ćete profitabilniji". Pored toga, farmeri će uštedjeti vrijeme i novac jer neće morati zaprašivati ili kositi tako često. Kao što Vothova kaže "30% njegove krme će tako biti besplatno".  

Miješati žitarice i trave

Vothova je već istrenirala 1.500 krava i 40 bizona da prošire raznolikost svog jelovnika, a proces je trajao samo 10 sati tijekom 10 dana. Ona je utemeljila jutarnji i popodnevni ritual ispaše koji počinje s kacama kravljih bombona poput zobi i ječma. Petoga dana, pomiješala je trave u kacama sa žitaricama. Obično će ga barem jedna krava pokušati početi tražiti i tako pojesti smjesu. To postaje primjer za ostatak krda i ubrzo svi prelaze na novi režim. "Omiljena mi je stvar u podučavanju kanadski čičak", kaže Voth. "Ako mogu naučiti kravu da ga jede, tada će jesti sve drugo na pašnjaku", piše Modern Farmer.

 

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva