Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Kako pripremiti ruže za zimu?

Kako pripremiti ruže za zimu?

Datum: 15.10.2016.
Broj pregleda članka: 2375
Tagovi: Ruže i zima, Šipak, Ruže, Orezivanje, Temperature, Zima, Pup

Ruže su od davnina privlačile ljude svojim lijepim i mirisnim cvjetovima. Pripadaju porodici ruža, a danas na tržištu možemo pronaći ruže koje se razlikuju po visini rasta, obliku, boji i mirisu cvjetova. Ukoliko želimo da ruže i dalje uljepšavaju naša dvorišta, potrebno je ruže pripremiti za zimu.

Dobra priprema za prezimljavanje će omogućiti grmu ruže da prezimi bez oštećenja, neće doći do izmrzavanja izdanaka i uvenuća grma. Sve aktivnosti na grmu ruže treba obaviti u razdoblju listopad-studeni, ovisno o vremenskim prilikama.

Različita sorta različito reagira

Svaka sorta, hibrid ili kultivar ruže će različito reagirati na pojavu niskih temperatura. Treba znati da su stare sorte otpornije nego novostvoreni hibridi i kultivari. Stare sorte završavaju cvjetanje ranije, prekidaju rasti i pripremaju se za zimu. Kod novih ruža produženo je razdoblje cvjetanja i kasne ruže nemaju vremena da se pripreme za zimu i da im prirasti odrvene. Ruže sa tamnijom bojom cvijeta (crvena) su otpornije na niske temperature od ruža sa svijetlije obojenim cvjetovima (bijela).

Grm ruže da bi zaštitili od niskih temperatura treba prekriti. Ruže su vrlo osjetljive na stalne promjene temperature. 

Da bi ruže dočekale zimu spremne, potrebno je krajem ljeta prestati brati cvjetove i pustiti da ruža formira plod šipak. To će ruži biti znak da se pripremi za zimu, prestane s vegetativnim rastom. Neodrvenjeli, slabi i bolesni izdaci će prenijeti niske temperature dalje i mogu doprinijeti propadanju cijelog grma. Ne možemo utjecati na vremenske prilike, ali možemo pripremiti ruže da prezime.

Orezivanje grma treba raditi kada je dan hladan i bez padalina. Ne raditi rezidbu kada je mraz i negativne temperature. Ukoliko bi orezivanje vršili tijekom kišnog dana, prilikom rezidbe bi pravili rane idealne uvjete za ulazak patogena koji bi prouzrokovali pojavu oboljenja. Izbjegavati orezivanje po toplom vremenu, jer to može izazavati buđenje pupoljaka i ponovni vegetativni rast. Novoizrasli prirasti bi izmrzli tijekom zime.

Pripazite na vrijeme i stanje grma

Treba imati na umu da orezivanje predstavlja stres za biljke i obratiti pažnju kakvo je vrijeme, u kakvom je stanju grm. Za neke ruže je bolje tijekom jeseni izvršiti samo sanitarno orezivanje, a pravo orezivanje ostaviti za kraj zime i početak proljeća. Tijekom orezivanja ukloniti sve osušene grančice, grančice koje su trule ili s vidljivim oštećenjima od štetočina, grančice na kojima se nalaze jaja, larve, suhe cvjetove, grančice koje nisu dovoljno odrvenjele. Uklonite sve tanke i male priraste, jer će tijekom zime doći do njegovog propadanja, trulenja koje se može prenijeti i na izdanke grma.

Izbjegavajte umjetne materijale za prekrivanje ruža (najlon, cerade).

Za orezivanje koristiti kvalitetne, oštre škare za orezivanje ruža. Iznad pupoljka treba napraviti kosi rez. Treba odabrati pupoljak iz koga će se na proljeće razviti prirast u smjeru u kome želimo da se grm širi.

Sam način orezivanja ovisi o tipu ruže. Ruže penjačice se najčešće skraćuju za trećinu. Iako, najbolje je konačnu rezidbu penjačica i čajevki ostaviti za proljeće. Priraste čajevki skratiti na dužinu oko 20 cm.  Poliante i floribunde prikratiti na dužinu od 35 cm. U južnim područjima intenzitet orezivanja može biti jači.

Grm ruže da bi zaštitili od niskih temperatura treba prekriti. Ruže su veoma osjetljive na stalne promjene temperature. Ovo treba imati i na umu kod izbora materijala za prekrivanje. Treba izbjegavati umjetne materijale (najlon, cerade). Ovakvi prekrivači će hermetički zatvoriti grm, povećava se vlažnost i dolazi do trulenja i izmrzavanja grma.

Koristite prirodne materijale 

Također, izbjegavajte pijesak i piljevinu. Oni će tokom zime upiti vlagu i imat će isti efekt kao umjetni materijali i doprinose bržem trulenju. Najbolje je koristiti prirodne materijale za prekrivanje grma ruže: zemlja, lišće, grane jele, smrče, snijeg, trsku, lutrasil. Kao zaštitu mogu se napraviti i različiti sanduci od drveta, razne kutije. Što god radili i kako radili, trebamo stvoriti mogućnost da ruža diše.

Sam način orezivanja ovisi o tipu ruže. Ruže penjačice se najčešće skraćuju za trećinu. Priraste čajevki skratiti na dužinu oko 20 cm. Poliante i floribunde skratiti na dužinu od 35 cm. 

Ruže možemo malčirati smjesom treseta i lišća i tako pripremljene ostaviti do proljeća. Snijeg može biti dobra zaštita za grm ruže ako je debljine 30 do 40 cm. Ukoliko je sloj snijega tanji treba sakupiti okolni snijeg i iznad grma napraviti malu naslagu od snijega. Temperatura ispod naslage će se zadržati na 5ºC.

Zemlja oko grma ruže može se kopati i da se grm nagrne slojem iskopane zemlje. Zemlja se u proljeće, nakon otapanja snijega, lagano odgrne. Okopavanje ruža doprinosi prezimljavanju velikog broja pupoljaka. Osim toga, sa zemljom možemo pomiješati sloj slame, sijena, lišća.

Ukoliko grm ruže prekrivamo lišćem, tada sloj lišća treba biti debeo najmanje 10 cm. Ovakav pokrivač je dobar za blage zime.

Foto: Pixabay.com

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva