Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Kaolinski preparati u eko voćarstvu

Kaolinski preparati u eko voćarstvu

Tijekom zadnjih desetak godina hrvatski voćari su suočeni sa sve zahtjevnijim standardima kvalitete, te sve snažnijoj konkurenciji uvoznog voća.  U toj tržišnoj utakmici, potrebno je iskoristiti sve mogućnosti za smanjenjem gubitaka u proizvodnji,  te postizanjem vrhunske kvalitete voća. U tom smislu potrebno je posvetiti se i smanjenju šteta koje nastaju uslijed sunčevog zračenja i temperaturnog stresa.

Surround - kaolinska glina je vodeći preparat koji se u svijetu koristi u svrhu zaštite voćaka. U primjeni je u voćarskoj proizvodnji  već više od tri desetljeća. Temelji se na kaolinu - inertnom prirodnom mineralu koji se koristi u prehrambenoj industriji i proizvodnji pasta za zube. Zbog svoje jedinstvene formulacije, ostvaruje vrhunsku refleksiju sunčeve topline i zračenja. Na temelju višegodišnjih praćenja rezultata primjene, utvrđeni su pozitivni učinci u pogledu sprečavanja šteta od sunčevih ožegotina, poboljšanja kvalitete ploda te smanjenje napada štetnika. Svi ti učinci pridonose postizanju vrhunske kvalitete voća, i time većoj profitabilnosti  proizvodnje.

Smanjen rizik od pojave ožegotina

Primijenjen prije ekstremnih ljetnih uvjeta i ukoliko se primjenjuje tijekom vruće sezone, pokriva površinu biljke sa zaštitnim slojem - slojem čestica kaolina, koje su posebnom tehnologijom formulirane i proizvedene, a koje odbijaju negativne ultra crvene i ultra-ljubičaste zrake. Takvim djelovanjem zaštitni sloj  može sniziti temperaturu na površini ploda za 6° do 8°C, umanjujući rizik od pojave ožegotina.

Surround se nalazi u primjeni u Republici Hrvatskoj u proizvodnji jabuka, maslina i mandarina.  Pokazao se vrlo učinkovit  u proizvodnji jabuka, djelujući  značajno na smanjenje napada štetnika, pojave mrežavosti, te pojave crvenila kod sorte Granny Smith. Rezultati primjene u proizvodnji mandarina i maslina također su pozitivni u smislu poboljšane kvalitete ploda, te smanjenja napada štetnika. S obzirom da ne spada u konvencionalna sredstva za zaštitu bilja, sredstvo je registrirano za primjenu u ekološkoj proizvodnji, tako da se može  koristiti u svim gore navedenim situacijama bez ikakvih ograničenja.ž

Kaolinska glina u eko proizvodnji jabuke

Izgledi su veliki da se pojave oštećenja u vidu ožegotina kada temperatura zraka dosegne 30°C ili više. Jabuka spada u skupinu osjetljivih voćnih vrsta, tako da gubici kod nekih sorti jabuka uslijed ožegotina mogu biti 20 do 30% od cjelokupnog uroda. Zaštitni sloj Surround S preparata, snizuje temperaturu na površini ploda jabuke za 6° do 8°C, umanjujući time rizik od pojave ožegotina. Dobra pokrivenost zaštitnim slojem po cijeloj krošnji, smanjuje temperaturu krošnje, i time umanjuje temperaturni stres za voćku.

Primjenu je najbolje odraditi prije pojave temperatura iznad 28°C. Zadovoljavajuća zaštita jabuka se kod voćnjaka bez mreža postiže ukupnom godišnjom primjenom od 80 kg/hektaru obično raspoređenih na tri do četiri tretiranja, ovisno o kretanju temperatura. S obzirom na to da su štete od ožegotina, od preko 5%, na gornjoj trećini stabala prisutne i u voćnjacima pod mrežom, primjena gline u ukupnoj godišnjoj količini od 35 do 40 kg/ha, također ima svoje ekonomsko opravdanje.

S obzirom da kaolinska glina pozitivno utječe na poboljšanu fiziologiju biljke, učinkovito smanjuje pojavu mrežavosti te crvenila kod sorte Granny Smith, a promjenom boje i svojim mikro-kristalima na površini biljke, odbija štetnike poput jabučnog savijača, crvenog pauka i lisnih uši, ne zagađuje okoliš, i cjenovno je povoljan - svakako treba kaolinsku glinu, uvesti u proizvodnju jabuka kao redovnu mjeru.

Kaolinska glina u zaštiti maslinika i mandarine

Kao dio programa zaštite maslinika, Surround može značajno umanjiti gubitke uzrokovane toplinskim stresom, odnosno pozitivno utjecati u pogledu  kvalitete plodova (veći i teži). Nanošenjem bijelog zaštitnog filma, mijenja se boja nasada, te štetnici ne prepoznaju tretirano drvo kao željenu destinaciju. Sitni kristali čine list i plod  nasada negostoljubivim okruženjem za štetnika.  Tako se na potpuno ekološki prihvatljiv način štitimo preventivno od napada štetnika (maslinova muha, maslinov svrdlaš).

Neretvanski voćari  suočeni su sa potrebom brandiranja neretvanske mandarine, kao vrhunskog branda na globalnom tržištu voća. U tom smislu potrebno je smanjiti gubitak kvalitete uslijed sunčevih oštećenja, odnosno oštećenja od napada štetnika.      Procjena je da minimalni gubici u proizvodnji mandarina uslijed sunčevih oštećenja iznose 2.000 kn/hektaru. Uz to, vrlo značajnu opasnost u pogledu ograničenja mogućnosti trženja neretvanskom madarinom na globalnom tržištu predstavljaju i štete od mediteranske voćne muhe. Primjenom Surround-a,  gore navedeni gubici u proizvodnji mandarina mogu se značajno smanjiti. 

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva