Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Ljubav prema poljoprivredi stvara plodno tlo

Ljubav prema poljoprivredi stvara plodno tlo

Na 12 kilometara od mora, uz cestu koja vodi o mora prema Imotskom, nalazi se veoma lijepo i napredno mjesto Šestanovac, a nedaleko njega zaseok Vukušići Donji. U njemu živi sa svojom peteročlanom obitelji, (majkom, suprugom i troje djece), razvojačeni časnik Domovinskog rata Jure Vukušić. Sa završenom školskom spremom upravnog pravnika nije htio napustiti Vukušiće, jer voli život u prirodi, a to ga je motiviralo te je odlučio podignuti nasad maslina.

Dodjela zemljišta na služnost

Na pitanje kako se odlučio na taj projekt, Vukušić objašnjava, "Nakon što sam u Splitu
završio seminar Savjetnika u malom gospodarstvu i dobio certifikat Ministarstva Gospodarstva, izvršio sam predradnje i izvršio sva ispitivanja, kao i konsultacije sa stručnjacima, izvršio ispitivanje zemljišta. Podnio sam zahtjev Središnjem državnom uredu za upravljanje državnom imovinom za dodjelu zemljišta na služnost za podizanje maslinika. Konačno 2005. godine je povjereništvo donijelo odluku o dodjeli zemljišta tvrtki Jurin dvor d.o.o., koja je u mom vlasništvu.

Po dobivanju zemljišta na korištenje, površine cca 7,5 ha, prišao sam izradi studija o financiranju i isplativosti ovog projekta. Shvativši da se posao može isplatiti, pribavio sam potrebna sredstva (dio vlastitih sredstava, a dio kreditiranjem), i krajem kolovoza 2006. godine započeo pripremom zemljišta. Početkom studenog 2006. sam počeo sadnju prvih 300 sadnica oblice i manji dio oprašivača. Sadnju sam izvršio na preporuku agronoma Ivice kovačevića i Žarka Kovačića, djelatnika HZPSS-a.

Samostalno izgradio umjetnu vodoakumulaciju

Upisan sam i u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, a potom i u Upisnik proizvođača u ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s pravom proizvodnje, prerade i trgovine ekoloških proizvoda. Plan mi je zasaditi oko 2.100 sadnica, a u tu svrhu sam i izradio sam umjetnu vodoakumulaciju zapremine cca 1.500 kubnih metara. Pored toga želja mi je na ovom području razviti seoski turizam i zainteresirati ostala mala gospodarstva za ekološku proizvodnju.

Suradnja sa susjednim OPG-ima

U početku sam namjeravao proizvoditi samo ekološki čisto i kvalitetno ulje, ali na poticaj inozemnih kupaca proizvodim i čaj od lista masline, zelenu i crnu konzerviranu maslinu, maslinu s dalmatinskom ljutikom, tri namaza od zelene masline, dvije vrste umaka od masline, a u suradnji sa susjednim OPG-ima plasiram ljutiku, sušenu smokvu i džem od smokava. Proizvode plasiram u Hrvatskoj u suradnji sa dm-drogerie d.o.o. i to čaj od maslinovog lista, dok ostalo plasiram u Austriji uz pomoć partnera i prijatelja gospodina Gerharda Hartmanna.

Što se tiče klimatskih uvjeta za uzgoj masline, nisu najpovoljniji ali zato imam daleko manje štetnika koji napadaju maslinu. Kako pojedini članovi moje obitelji imaju i druge obaveze, pomažu mi samo povremeno, ovisno o obimu poslova zapošljavam od četiri do osam djelatnika. Od članstva u EU očekuje veću potporu domaćoj proizvodnji, kako financijski tako i kroz lakši izvoz na EU tržište", zaključio je gospodin Jure.

Kamenjar postao obradiva površina

Gledajući kamenjar koji se pretvara u obradivu površinu ovakvih razmjera, doista je to Sizifov posao. Opet se pokazala snaga dalmatinskog dišpeta koji je snažniji od svih zapreka i dokazuje da snagom ljubavi za zemlju možeš postići i ono što se čini nemogućim. Godine našeg sugovornika (43) potvrđuju da ima entuzijasta koje nikakve zapreke ne mogu zaustaviti u ostvarenju vlastitih ideja. Takve treba doista razumjeti i podržati.

Dana je Jurin Dvor d.o.o. doista respektabilna tvrtka koja, ne samo da je oplemenila taj dio Dalmatinske Zagore, već je postala i nezaobilazan čimbenik u hrvatskom poljoprivrednom gospodarstvu.

 

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva