Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Mlijeko kao zaštita, ali i gnojivo za biljke

Mlijeko kao zaštita, ali i gnojivo za biljke

Datum: 04.07.2016.
Broj pregleda članka: 21940
Tagovi: Zaštita bilja, Zaštita, Povrće, Mlijeko, Gnojivo, Krumpirova zlatica, Ruže

Mlijeko se osim u prehrani može koristiti i u vrtu kao sredstvo za zaštitu i gnojidbu poljoprivrednih kultura. Hranjive tvari u mlijeku su savršeno izbalansirane i omogućavaju biljkama optimalan rast i poboljšavaju imunitet. Mlijeko sadrži: kalij, kalcij, sumpor, fosfor, magnezij, bakar, mangan, željezo i druge elemente.

Mlijeko se u vrtu može koristiti za različite namjene:

  • sredstvo za zaštitu od patogenenih mikroorganizama,
  • sredstvo za zaštitu od štetnika,
  • gnojidbu.

Prilikom tretiranja biljaka na površini se stvara tanki film koji štiti biljke od prodiranja patogenenih mikroorganizama. Preventivnim tretiranjem mlijeko štiti biljke od gljivica i virusa. Biljke koje su tretirane mlijekom imaju poboljšani imunitet, a mlijeko povoljno utječe i na usvajanje i iskorištavanje hranjiva iz zemljišta.


Mlijeko na listovima rajčice

Mliječni šećer laktozu ne mogu probaviti svi insekti. Zbog ove pojave mlijeko predstavlja zaštitno sredstvo od mnogih štetnika. Mlijeko je izuzetno dobro dodati u kompost, jer obogaćuje kompost hranjivim tvarima, poboljšava mikrobiološke aktivnosti i štiti kompost od mnogih štetnika.

Zbog sadržaja kalija mlijeko je odlično u zaštiti povrća u vrijeme plodonošenja, posebno za ishranu rajčice. Za sobne biljke možemo koristiti mlijeko, ali treba ga izbjegavati kada su u pitanju sukulenti - kaktusi. Kod kaktusa mlijeko može izazvati propadanje.

Najbolje je upotrebljavati sirovo mlijeko koje nije podvrgnuto termičkoj obradi. Tijekom termičke obrade gube se mnogi vitamini i ostali hranjivi sastojci. Sredina ljeta je period kada se ostvaruju optimalni uvjeti za razvoj gljivičnih bolesti na povrtnim kulturama. Temperature su visoke i nakon kiše se ostvaruju idealni uvjeti za zarazu Phitoftorom - dolazi do pojave plamenjače. Ova bolest može u potpunosti uništiti rajčicu i krumpir.

Pripravak od mlijeka za zaštitu

Mlijeko se koristi u zaštiti rajčice, krumpira, patlidžana, krastavaca, tikvica. Najčešće se koristi kao preventivna zaštita od plamenjače u omjeru 1:10, jedan dio mlijeka i 10 dijelova vode. U čistom obliku mlijeko se ne bi trebalo koristiti.


Pripravak mlijeka, vode i sode bikarbone

Mlijeko i jod

Za zaštitu rajčice često se koristi pripravak od mlijeka i joda. Omjer mlijeka i vode je 1:4 ili 1:5. Ovoj otopinir dodati 15 kapi joda. Jod može dovesti i do ubrzanja sazrijevanja plodova, zato treba smanjiti broj kapi joda na 5 do 6.

Da bi se poboljšalo djelovanje mlijeka i joda tretiranja treba zamijenjivati s pripravkom od češnjaka.

Mlijeko i soda bikarbona

Mlijeko se može koristiti i u kombinaciji sa sodom bikarbonom. Ovaj pripravak se priprema od 1 l mlijeka, jedne jušne žlice sode bikarbone i 10l vode i koristi se preventivno za tretiranje povrća kako bi se spriječila pojava plamenjače i pepelnice. Količina vode se može smanjiti na najmanje 5 l. Primjerice, možete koristiti pripravak mlijeka, sode bikarbone i vode u odnosu 1 l mlijeka : 1 jušna žlica sode bikarbone : 4 - 4,5l vode. Uz ostalo povrće preventivno tretirati krumpir zbog plamenjače. Ovaj pripravak od mlijeka zaštitit će nadzemnu masu krumpira od pojave ove bolesti, ali i spriječiti pojavu krumpirove zlatice jer krumpirova zlatica i njene larve ne mogu sprobaviti mlijeko.

Sirutka

Sirutka je nusproizvod u preradi mlijeka. Kada se sirutka zagrije na 20 do 25°C i razrijedi vodom koristi se u zaštiti od plijesni. 1 l sirutke razblažiti sa 10 l vode i dodati 10 kapi joda. Ovaj pripravak je dobar za zaštitu krastavaca, rajčice i tikvice. Za krastavce i vinovu lozu može se koristiti i nerazblažena sirutka.

Mlijeko kao dezinfekcijsko sredstvo

Ako se ruke i alat tijekom rada u povrtnjaku operu otopinom mlijeka i vode u odnosu 1:1 to će umanjiti pojavu bolesti.

Mlijeko kao gnojivo za krastavce

Ukoliko se mlijeko koristi za gnojidbu krastavaca ubrzat će rast. Mlijeko se koristi razblaženo s vodom u odnosu 1:2. Gnojidbu redovito ponavljati svaka dva tjedna.

Ruže i mlijeko

U proljeće treba započeti s tretiranjem grma ruže s otopinom mlijeka i vode. Tretman se ponavlja svakih 7 do 10 dana tijekom 2 mjeseca. Mlijeko će zaštiti ružu od bolesti i štetnika.

Mlijeko kao zaštita od bijele leptiraste uši

Kao zaštita od ove štetočine koristi se kiselo mlijeko. 250 ml kiselog mlijeka, 1 l vode i 2 žlice brašna. Dobro poprskati biljke, posebno donju stranu listova.

Foto: Karolina Tušek

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva