Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Novoveske rekorderke u proizvodnji mlijeka!

Novoveske rekorderke u proizvodnji mlijeka!

OPG Moravec bavi se već 20 godina uzgojem koza Sanske pasmine i njihovih proizvoda, svih vrsta sireva i napitaka od kozjeg mlijeka. Supružnici Radoslav i Biserka imali su svoje poslove, ali su se ozbiljno počeli baviti uzgojem koza. Nalaze se 5 km od Varaždina, u mjestu Nova Ves, Petrijanec. Proizvodnja se odvija po strogo ekološkim principima, nema konzervansa, boja ni aditiva, ali nisu upisani u Upisnik subjekata u ekološkoj proizvodnji.

Koza sama po sebi treba ekološko. Koza zahtijeva zdravu životnu sredinu i zdrav način života, jer samo u tom slučaju može dati zdravo mlijeko. Gospodarstvo ima pet članova koji svi rade, a imaju i jednog zaposlenika.

Dovoljno mlijeka za dvije tržnice

"Imamo dovoljno mlijeka za dvije tržnice  i oko 100 koza koje se nalaze na pregonskim pašnjacima, a u zakupu imamo prirodne livade. Sveukupno imamo 20 ha zemlje. Sami proizvodimo žito. Koze se nalaze na livadama, a sijemo DTS, zob, ječam, kukuruz jedu zimi, ljeti košenu travu, sijeno, a imaju ispust za boravak na suncu.

Imamo mini siranu gdje vršimo preradu mlijeka u proizvode, mlijeko u sir, nekuhani sirevi, nema pasteriziranja, a kontroliramo svoje proizvode u laboratoriju u Križevcima. Kozje mlijeko je kvalitetno i korisno za zdravlje, pod uslovom da koza svakodneno pređe po pet do šest kilometara radi svoga metabolizma. Koze treba pustiti u prirodu da pasu i da brste  i one će sebi pronaći zdravu hranu. Bez toga nema ni zdrave koze, ali ni zdravog mlijeka. Naši proizvodi su: sirovo kozje mlijeko, kozji jogurt, sirovi svježi sir, sirovi meki sir i sirovi zreli sir (polutvrdi, 60 dana zrenja). Sa plasmanom proizvoda smo zadovoljni", spričala je Biserka.

Uvoz jarčeva iz Austrije

Dobitnici su mnogih nagrada, u 17 godina 3 puta su njihovi proizvodi proglašeni šampionima kvalitete, za 14 do 15 proizvoda dobitnici su 12 zlatnih paleta. Poticaje dobivaju dva puta godišnje, krajem 1. i u 6. mjesecu i to im je korisno uložen novac, ove godine su ga upotrijebili za uvoz jarčeva iz Austrije, rasplodnog materijala.

Sanska koza je bijela pasmina koza, porijeklom iz Saanen doline u Švicarskoj. Sanska koza je svjetski najznačajnija i najpoznatija pasmina koza. Nastala je postepenom selekcijom na mliječnost. Danas postoje brojni lokalni sojevi širom svijeta od kojih su najpoznatiji švicarski, njemački i francuski.

Sanska koza rekorder u količini mlijeka

Sanska rasa je svjetski rekorder po količini mlijeka, 3.028 kilograma za 305 dana. Na naše prostore ova koza se počela uvoziti pred Drugi svjetski rat, a nastavljeno je i poslije rata, u cilju oplemenjivanja domaćih koza. Rezultati oplemenjivanja su se vidjeli u pogledu mliječnosti, plodnosti kao i u nešto većoj tjelesnoj masi.

Oplemenjene pasmine domaće koze u Hrvatskoj i Sloveniji su dobile status rase i to kao hrvatska bijela koza, odnosno slovenska sanska koza. Ona je srednje krupne ili krupne građe, čvrstih kostiju i životinja puna energije. Prosječna težina sanske koze je oko 68 kg, dok jarčevi teže preko 91 kg. Trup im je dug oko 80 cm kod koza, te 95 cm kod jarčeva. Visina do grebena kod koza prosječno je 74 cm, a kod jarčeva 85 cm. U prosjeku 100 koza ojari 180 do 200 jaradi. Porodna masa ženske jaradi je 3,5 kg, a muške 4,0 kg. Mliječnost je 750 - 800 kg, a laktacija traje 280-300 dana.

Sanska koza je prirodno bijela, ponekad blago krem sa sivim ili crnim pjegama na nosu ili oko očiju. Maldim i nezaposlenim Biserka poručuje da se počne sa malim brojem koza da ih se upozna kao životinje i paralelno od mlijeka, za što treba puno rada, ali definitivno se isplati, jer dobar proizvod se može prodati, samo je potrebno pratiti što kupci traže.

Foto: depositphotos.com, Goodluz

 

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva