Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Okrugli stol: Razvoj ekološke poljoprivrede u državama JI Europe

Okrugli stol: Razvoj ekološke poljoprivrede u državama JI Europe

Datum: 01.12.2011.
Broj pregleda članka: 2157
Tagovi: Eko proizvodnja, Ekološka poljoprivreda, Okrugli stol, Crna Gora, Herceg Novi

Pod pokroviteljstvom SWG-RRD-a (Regional Rural Development Standing Working Group of South Eastern Europe) 16.-17. studenog 2011. U Herceg Novom, u Crnoj Gori održan je okrugli stol o razvoju ekološke poljoprivrede u državama JI Europe. Predstavnici Ministarstava poljoprivrede iz 7 država, predstavnici nacionalnih mreža ekoloških proizvođača te predstavnici nedavno osnovane mreže balkanskih ekoloških proizvođača - BON - zajednički su raspravljali o trenutnoj situaciji u ekološkoj poljoprivredi u regiji, s posebnim osvrtom na međusobnu trgovinu ekoproizvodima i međusobno priznavanje nacionalnih certifikata za ekološke proizvode u JI Europi.

Upoznavši se s trenutnim EU regulativama i zahtijevima za označavanje vezanim za ekološku proizvodnju i trgovinu u regiji, sudionici su se složili da je nužno uspostaviti regionalnu suradnju između zemalja JI Europe na putu prema integraciji u EU (potencijalni kandidati i zemlje kandidati).

Donešeni su i neki konkretni zaključci i sljedeći koraci koje bi bilo potrebno učiniti radi buduće suradnje kroz zajedničko tržište ekoloških proizvoda između država JI Europe:

  • Potrebno je uspostaviti i institucionalizirati koordinacijsko tijelo koje će doprinijeti razvoju inicijative za regionalnu suradnju u sektoru ekološke poljoprivrede.
  • Nevladin sektor i poslovni sektor trebaju imati ključnu ulogu u inicijaciji i realizaciji ove inicijative kroz lobiranje prema nadležnim institucijama.
  • Postojeća suradnja između Odjela ekološke poljoprivrede u institucijama koje donose odluke (prije svega Ministarstva poljoprivrede) i njihova suradnja s nevladinim organizacijama, privatnim/poslovnim sektorom, istraživačkim i nadzornim institucijama i drugim dionicima je dobrobit koju treba dodatno osnažiti.
  • Potrebno je potpisati bilateralne i mulitilateralne ugovore o prodaji ekoloških proizvoda (slijedeći iskustvo CEFTA-e) između ne-EU zemalja u regiji JI Europe.
  • Potrebno je pripremiti listu nadzornih tijela – akreditiranu od strane Nacionalnih i međunarodnih tijela (s nacionalnom autorizacijom).
  • Potrebno je analizirati pozitivne primjere, poput bugarskih proizvođača koji svoje proizvode prodaju u regiji, otvoriti mogućnost za uvoz ekoloških proizvoda, poput Srbije ili sl.
  • Sve medije koji su na raspolaganju potrebno je uključiti kako bi se promovirala ideja o suradnji u području ekološke poljoprivrede.
  • Potrebno je kreirati web stranicu koja će služiti za razmjenu informacija i umrežavanje u sektoru ekološke poljoprivrede.

U izradi je dokument koji će do kraja 2011. godine biti poslan na nadležne institucije svih država koje su sudjelovale, a putem kojeg će se tražiti očitovanje o mogućnosti međusobnog priznavanja ekoloških certifikata.

Sudionici okruglog stola sastat će se ponovno u ožujku 2012. godine na Međunarodnoj konferenciji ekološke poljoprivrede u Sarajevu gdje će biti razmotreni rezultati koji su postignuti u pojedinim državama te će biti donešene odluke za sljedeće korake koje je potrebno poduzeti za ostvarenje navedenih ciljeva.

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva