Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Općina Bilje vodeća po eko poljoprivredi

Općina Bilje vodeća po eko poljoprivredi

Ako je suditi po brojkama, onda je baranjska Općina Bilje jedna od vodećih, ne samo u Osječko-baranjskoj županiji, nego i Hrvatskoj po ekološkoj poljoprivredi. Ovdje je od ukupno 3.500 hektara poljoprivrednih površina pod ekološkim uzgojem 507 što predstavlja oko 14%. Od 292 obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva, njih 15 je ekoloških, što je pak oko 5%.

"Kada sam prije tri godine počeo skupljati podatke na terenu, to je povećanje od 47%. U ekološkoj poljoprivredi najviše se uzgajaju, nažalost i na sreću, žitarice, prvenstveno ječam, pšenica, uljana repica. Nažalost to nisu visokodohodovne kulture kao što je primjerice povrće, trajni nasadi ili neko ljekovito bilje, ali im je cijena, za razliku od konvencionalnog proizvoda relativno visoka s opravdanim troškovima ulaganja", objašnjava Ivan Plaščak, predsjednik Odbora za poljoprivredu Općine Bilje.

Pod eko uzgojem u Bilju 507 hektara.

Dodatni poticaj ekološkoj proizvodnji

Iz strukture biljskih poljoprivrednih gospodarstava iščitava se kako je među 292 nositelja OPG-a ukupno 9% završilo visoke škole, dok ih 40% ima srednju stručnu spremu, isto toliko je završilo osnovnu školu, a četiri nositelja OPG-a nemaju ni osnovnu školu.  

"Upravo edukacija i informiranost imaju veze s ekološkom poljoprivredom. Znači, ako ste ekološki poljoprivrednik, da biste dobili poticaj morate dokazati da ste za nju i educirani prema mjeri 11.2. iz ruralnog razvoja. Zbog toga smo poduzeli određene korake kako bi dodatno poticali ekološku proizvodnju, a napravit ćemo i konkretan plan ulaganja", nastavlja Plaščak.

Koliko površina ima i kakve su kvalitete?

Za najviše mjesec dana, Bilje kreće u projekt inventarizacije kompletne općine, nakon čega će u rukama imati studiju iz koje će biti vidljivo koliko površina imaju i kakve kvalitete, odnosno kakav je bonitet tla, za koju je kulturu i koja površina pogodna ili nije.

"Na taj ćemo način opravdano moći reći kako će određeni poljoprivrednik na svojoj površini moći dobiti dodatna sredstva, ako se okrene proizvodnji onoga za što mu je zemlja pogodna. Primjerice, ako je netko uzgajao pšenicu, a površine su izuzetno pogodne za papriku ili nešto drugo, smislit ćemo dodatnu mjeru kako bi se takav uzgoj poticao", objašnjava on.

Želimo postati poznati po baranjskoj paprici

Nada se kako će proizvođače moći novčano stimulirati, što im je i plan.

"Trenutno u ekološkoj povrtlarskoj proizvodnji na području Općine nemamo niti jednog proizvođača. Još je gora poražavajuća činjenica da niti u Hrvatskoj ne postoji takav.  Kada govorimo o Kopačevu, mjestu prepoznatljivom po uzgoju povrća, i odmaknemo se od ekološke proizvodnje te govorimo o klasičnoj, želja nam je postati općina uz čije se ime veže začinska baranjska paprika. To nam je jedan od ciljeva", dodaje Plaščak.

Budući je ovo baranjska općina čiji su rubni dijelovi naselja Vardarac, Kopačevo, Podunavlje prislonjeni uz sam Park prirode Kopački rit koji ne trpi, kako kaže, ne daj Bože neke katastrofe, zbog toga bi se i trebala poticati ekološka proizvodnja. Zbog toga je pri kraju izrada drugoga CD-a kojega je Općina Bilje realizirala u suradnji s osječkim Poljoprivrednim fakultetom gdje na slikovit način zainteresirani proizvođači mogu dobiti podatke o ekološkoj poljoprivredi, ali i što je sve potrebno napraviti kako bi se s konvencionalne prešlo na ekološku, gdje se mora sve ići, kome je to potrebno prijaviti, kakav je postupak dobivanja certifikata, obavljanja nadzora.

Podaci o eko proizvodnji na slikovit način

No, na njemu se nalazi i popis određenih pripravaka koji se koriste u eko proizvodnji, kao i popis proizvođača i distributera sjemena koji su primjenjivi u takvoj vrsti proizvodnje.  

"To je drugi CD jer smo na prvom prikazali kulture koje se na našem području uzgajaju, od ratarskih do povrtlarskih, začinskih i ljekovitog bilja. Na njemu, primjerice, ukucate lubenica i dobijete sve od toga kakve uvjete za ovu proizvodnju morate imati, do kompletne agrotehnike, zaštite, gnojidbe. No, na prvom je CD riječ o konvencionalnoj poljoprivredi, a na ovom drugom o ekološkoj", zaključuje Plaščak. 

Foto: OPG Hujić

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva