Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

OPG Tušek - vina i autohtona jela iz srca Moslavine

OPG Tušek - vina i autohtona jela iz srca Moslavine

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Tušek iz Popovače u vlasništvu ima dva hektara vinograda i proizvode više od 20.000 litara vina. Sorte koje uzgajaju su škrlet, graševina, frankovka, pinot bijeli i sauvignon bijeli.

Na 19. Izložbi Vina Hrvatske i vina izvornih sorti MoslaVINA, održanoj u Kutini 2012. godine, među 27 uzoraka sorte škrlet ,najboljim je proglašem upravo onaj sa OPG-a Stjepana Tušeka. Vinski podrum, u potpunosti zakopan u zemlju, na savršenoj temperaturi čuva oko 40.000 litara vina. Svi vidljivi dijelovi kušaonice vina obloženi su stogodišnjom ciglom.

Smještaj u autohtonoj moslavačkoj kući

Osim toga, obitelj Tušek svojim posjetiteljima nudi mogućnost smještaja u autohtonoj moslavačkoj kući, staroj više od 150 godina, jedinstvene gradnje. S posebnom pažnjom pribavljen je i obnovljen starinski namještaj. U autohtono okruženje implementirane su najsuvremenije tehnogije koje omogućuju podno grijanje u kupaonicama i zidno grijanje i hlađenje u sobama, a da pritom vizualno ni vanjski ni unutarnji prostor ne narušavaju nikakvi uređaji. Kapacitet je 50 osoba,a moguće je organizirati i proslave, team buildinge i slično. Radno vrijeme je prema dogovoru, stoga se prije dolaska potrebno najaviti.

U gastronomskoj ponudi moslavački specijaliteti

Uz nastojanje da od moslavačkih sorti i gotovo idealnog položaja vinograda dobiju najbolju moguću kapljicu, obitelj Tušek s posebnom pažnjom želi se baviti hranom. Misao kojom se vode je – lokalno i sezonsko. Izvan kuće nalaze se vanjska pečenjara i krušna peć, koje omogućuju pripravu jela na izvoran način, a u ponudi imaju fini sir i štrukle iz krušne peći. Domaćini su uredili imanje sa mnogobrojnim detaljima. Rasvjeta je prilagođena okolišu pa romantični ugođaj stvaraju modernizirani fenjeri, dok istrošeni i izlizani lonci za juhu imaju ulogu tegli za cvijeće.

Na pitanje zašto posjetiti baš ovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, Tušeki spremno odgovaraju: "Zbog kvalitetnog vina, uživanja u finoj domaćoj hrani, izvornog ambijenta uređenog s puno ljubavi prema tradiciji i detaljima, te predivne prirode."

20 novih kušaonica vina u Hrvatskoj

Ministarstvo turizma kroz program dodjele nepovratnih potpora pod nazivom Konkurentnost turističkog gospodarstva, financira, između ostaloga, i razvoj turizma na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Tako je ove godine Ministarstvo odobrilo financiranje 83 projekta u ukupnoj vrijednosti od 3,68 milijuna kuna za OPG-ove diljem Hrvatske.

Bitno je spomenuti i da će hrvatska turistička ponuda, od ove godine biti bogatija za 20 novih kušaonica vina i maslinovog ulja na OPG-ovima (četiri iz Zadarske, tri iz Bjelovarsko-bilogorske, po dva iz Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Istarske, Sisačko-moslavačke te Međimurske i po jedan iz Osječko-baranjske, Koprivničko-križevačke te Virovitičko-podravske županije). Osim kušaonica vina i maslinovog ulja, među projektima za koja su odobrena sredstva Ministarstva turizma, nalaze se primjerice, i gradnja bazena u sklopu OPG-ova, ulaganje u uređenje izletišta, rekonstrukcije kamenih mlinova.

Foto: depositphotos.com, lebval

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva