Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Organska proizvodnja osvaja Dalmatinsko zaleđe

Organska proizvodnja osvaja Dalmatinsko zaleđe

Sve veći broj dalmatinskih težaka se opredjeljuje za proizvodnju zdrave hrane. Kako već postoje preduvjeti za takvu proizvodnju, čist zrak, čista voda i nezagađeno zemljište, potreban je manji napor pa da se priđe takvom uzgoju. Ako uzmemo u obzir da postoji dovoljna količna stajskog gnojiva, koje je nezamjenjivo za takvu proizvodnju - onda je i veća sigurnost da će proizvodi biti doista zdravi i kvalitetni.

U potrazi za takvom proizvodnjom, našao sam se u selu Dograde, u zaleđu Općine Marina. Na svega nekoliko kilometara od obale, u okruženju idiličnih kraških polja smjestilo se selo vrijednih težaka koji stoljećima uzgajaju mediteransko voće, vinograde, malinike, a nakon dolaska tekuće vode se bave i intenzivnim uzgojem povrtlarskih kultura.

Jedna od njh je i obitelj Šalov Grge, koji na površini od nekoliko desetina tisuća kvadratnih metara uzgaja nešto više od 500 stabala masline, povećeg vinograda, nešto mediteranskog voća, badema i smokava te na oko jedan hektar uzgaja povrtlarske kulture. Nedavno se odlučio za podizanje vrlo suvremeno opremljenog plastenika gdje uzgaja rajčicu, krastavac i papriku.

Razgovarajući s gospodinom Grgom, a u vezi proizvodnje hrane na tom području, rekao je, "Moja obitelj je tradicionalno težačka i time su se bavili moji stari pa tako i ja. Tužno je što u mnogim obiteljima pa i u mojoj, nitko od djece neće nastaviti taj posao. Ukoliko se nešto ne promijeni u korist kvalitete življena na selu, budućnost nam nije ružičasta. Ja sam do umirovljenja radio u poljoprivrednoj zadruzi Marina, gdje sam stekao mnoga korisna iskustva, koja mi pomažu u uzgoju i plasmanu proizvoda.

Shvatio sam da u Europi nećemo moći konkurirati ukoliko ne budemo mogli ponuditi nešto što će biti kvalitetno, naše i ono što Europi treba. Na prvom mjestu to je zdrava hrana bez obzira radi li se o povrću, voću, vinima ili maslinovu ulju. Za sve to imamo dobre pretpostavke, samo da se poticajna sredstva dignu na razinu europskih kako bi i cijenom mogao hrvatski težak konkurirati. Prema sadašnjem načinu poticaja, to je nemoguće. Ovo kažem stoga što sam jedan od vodećih poljoprivrednika u ovom kraju i među prvima sam se počeo baviti ovakvim uzgojem. Veoma mi je dobro poznata sva problematika u našoj poljoprivredi", zaključio je gospodin Šalov.

Obilazeći polja gospodina Šalova, posebnu pažnju mi je privukao veoma suvremeno opremljen plastenik u kome raste tisuće sadnica rajčice, koje su s toliko strpljenja posađene i uzgajane da taj prizor prosto fascinira. Mislim da i najbolji proizvođači povrća u tom plasteniku imaju što naučiti. Tužna je samo spoznaja što Grga i supruga mu Nediljka imaju preko 60 godina, da ih iz dana u dan snaga sve više izdaje, a nema onoga tko će to sve jednog dana nastaviti.

Iako Europa već naveliko prepoznaje vrijednost organskog uzgoja, u našoj zemlji trava je još uvijek zelenija preko granice.

Foto: depositphotos.com

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva