Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Organsko gnojivo za visoke prinose i kvalitetan urod

Organsko gnojivo za visoke prinose i kvalitetan urod

Želite postići visoki prinos i kvalitetan urod, a pritom očuvati plodnost tla bez neželjenog utjecaja na okoliš? Bilo da ste profesionalni eko proizvođač ili samo hobist, preporučujemo Vam organsko gnojivo Bioagenasol.

Što je Bioagenasol?

Bioagenasol je 100% organsko gnojivo, bez dodataka životinjskog porijekla i kemijskog sredstava. Bioagenasol kao kvalitetno organsko gnojivo, bogato je opskrbljeno osnovnim biogenim elementima, kao i organskom tvari. Riječ je o sitnim granulama 0.2 i od 2.7 mm, koje su dobivene procesom fermentacije žitarica pomoću kvasca (Saccharomyces cerevisiae), a miješa se sa ekološkim tekućim gnojivom, koje je dozvoljeno za uporabu u ekološkoj poljoprivredi. Na kraju procesa fermentacije se dodaje šećerni sirup iz kojega je djelomično odstranjen šećer.

Izgled granula Bioagenasola

Biološka masa kvasca i šećer iz šećernog sirupa dovode do intenzivne stimulacije mikroorganizama u tlu te na taj način doprinose plodnosti tla.

Zašto je Bioagenasol idealan za rast biljke?

Uslijed nedostatka neophodnih elemenata za zdrav razvoj biljke, brzo početno djelovanje Bioagenasola sprečava odumiranje biljke.

Bioagenasol ima dugotrajan učinak sa postupnim otpuštanjem dušika. Ujedno pospješuje rad mikroorganizama u tlu, vraćajući ravnotežu u tlo (regulira pH i salinitet) te stvara humus u zemlji.

Posebno je bitno istaknuti kako gnojivom Bioagenasol štedite resurse, jer ga je potrebno staviti puno manje po ha u odnosu na druga gnojiva, a značajna je i financijska ušteda, koja iznosi minimalno 200 kn po hektaru.

Bioagenasol je našao primjenu na europskom tržištu i namijenjen je ljudima koji se bave eko uzgojem voća i povrća. Posjeduje certifikat izdan od Austria Bio Garantie, kao potvrdu o zadovoljavanju kriterija ekološke proizvodnje prema EU regulativi 834/2007. Idealan je i kao gnojivo za vrt, ugodnoga je mirisa te je isključivo napravljen od sirovina koje nisu genetski modificirane.

U nastavku pogledajte izvješće Instituta iz Švicarske o uporabi Bioagenasola u ekološkoj poljoprivredi. Pokus je proveden na špinatu, budući je špinat kultura koja zahtijeva puno dušika u svim stadijima rasta. Nakon testiranja ustanovilo se da je Bioagenasol organsko gnojivo koje je pokazalo izuzetno dobro dušično djelovanje, kako u laboratoriju tako i na polju. Zanimljivo je da do mineralizacije dušika dolazi i na nižim temperaturama, što ga čini odličnim za primjenu u proljetnom periodu, dok su temperature tla još uvijek niske.

Špinat - bez upotrebe i sa upotrebom Bioagenasola

Na slikama je prikazano djelovanje Biagenosola. Na slici lijevo, Bioagenasol nije dodan. Na slici desno, vidljiv je bolji sklop špinata i veći prinos.

Doziranje Bioagenasola:

 • Žitarice: 500-700 kg/ha, prije sjetve
 • Kukuruz: 1300-1500 kg/ha, prije sjetve
 • Vinogradarstvo: 500-700 kg/ha, u jesen ili proljeće
 • Stočna repa: 1200-1400 kg/ha, prije sjetve.
 • Šećerna repa: 900-1200 kg/ha, prije sjetve.
 • Voće, mlada biljka: 700-900 kg/ha, kasna jesen ili rano proljeće
 • Voće, koje donosi urod: 500-700 kg/ha,kasna jesen ili rano proljeće
 • Travnjak: 2-3 puta godišnje od početka rasta do kraja kolovoza od 70 do 100g / m², posipanje rukom ili rasipačem. Svakako zalijevati ovisno o vremenskim uvjetima
 • Povrće: ovisno o potrebama prihrane dva puta po 100 do 150 g/m². Prvu gnojidbu najbolje je provesti jedan tjedan do 10 dana prije sjetve ili sadnje, može se posipati ili stavljati u rupe za sadnju, a druga gnojidba vrši se prilikom cvatnje
 • Cvijeće: gnojidbu je najbolje provesti prije sadnje, 10-14 dana potrebno je razvodniti 1kg Bioagenasola sa 100l vode i polijevati po podlozi ravnomjerno. Druga doza se dodaje prema intenzitetu rasta. Doziranje može biti i folijarno, a može i posipanje sa količinom on 100 do 150g/m2
 • Ukrasno drveće, grmlje: u području sadnje površinu ravnomjerno tretirati po kvadratnom metru 100-150g za početak vegetacije. Za ekološki uzgoj, maksimalna količina dušika ograničena je na 170 kg /ha

U prilogu članka pogledajte prikaz kemijskog sastava organskog gnojiva Bioagenasol.

Foto: freedigitalphotos.net

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva