Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Posjet ekopoljoprivrednika iz Srbije u okviru projekta Organica.net

Posjet ekopoljoprivrednika iz Srbije u okviru projekta Organica.net

Datum: 11.11.2011.
Broj pregleda članka: 2717
Tagovi: Projekt, Ekološka poljoprivreda, Organski proizvod

Projekt ORGANICA.net, kojim se promiče ideja i praksa organske poljoprivrede, ovih je dana zaživio i kroz studijsko putovanje članova Udruženja TERRA'S iz Subotice Osijeku.

Radi se, podsjetimo, o projektu prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije (u sklopu IPA-e) u kojemu su uz glavne partnere, subotički TERRA'S i Udrugu za kreativni razvoj SLAP iz Osijeka, također partneri i Predškolska ustanova „Naša radost“ iz Subotice te Centar za predškolski odgoj iz Osijeka. Tako je u Osijek stiglo tridesetak sudionika željnih novih znanja i spremnih da svoja prenesu – a bili su to uglavnom predstavnici „Naše radosti“, poljoprivrednici orijentirani prema organskome, no i agronomi i studenti turizma koji vide organsku poljoprivredu kao nužnost za održivi razvoj, kako poljoprivrede, tako i turizma.

Krenimo otpočetka! Prva stanica – eko imanje Marice Završki u Dardi. Upravo je ona, naime, dobila nagradu za bioproizvod godine na ovogodišnjem i nedavno održanom Međunarodnom festivalu organskih proizvoda – Biofestu 2011. Marica na svom imanju pretežno sadi kupine i jagode, no ima i svoj povrtnjak koji većinom služi za prehranu njezine uže i šire obitelji. Sve su to, dakako, organski proizvodi. Gospođa Završki kazala je svojim posjetiteljima iz Subotice kako su se „njezini već potpuno odvikli od proizvoda koji se nude u dućanima“. A razlog je – odmah osjete razliku! Organsko je, kaže ona, puno ukusnije. O kakvoći namirnice nepotrebno je posebno i isticati. Od kupina prave, doznali su Subotičani, džemove, sokove i ekološko kupinovo vino, na koje su osobito ponosni jer su njime više puta osvojili nagrade za najbolji ekološki proizvod. S Maričinog imanja uputili su se potom do Eko vrtićaMAK“ u Osijeku. Velik je to vrtić, dnevni „drugi dom“ za čak 160 djece. Što je dobro, jer se tako značajan broj najmlađih od svojih vrtićkih dana uči o važnosti ekologije. Vrtićke su prostorije opremljene namještajem od ekološkog materijala, ništa se tu ne baca, već se djeca uče razvrstavati otpad i prikladni koristiti za kompostiranje.

Vještinu kompostiranja, bilo je to zadovoljstvo vidjeti, naučili su gotovo svi vrtićarci. A otkrili su i kako razne sjemenke mogu poslužiti kao materijal za izradu raznih zanimljivih predmeta i crteža.
Kako napominju članovi subotičke „Naše radosti“, cilj ovog pojesta Dječjem vrtiću „Mak“ i bio je kako bi razmijenili iskustva te i sami dobili nove ideje i inicijative za pisanje i provođenje projekata iz područja zaštite životne sredine u prostorima gdje se odgajaju djeca.

Nakon vrtića, treća „stanica“ bilo je imanje „Orlov put“ vlasnika Gorana Guska, nedaleko Osijeka. Gusak se već godinama bavi organskom poljoprivredom i već je po organskim principima spojio i ratarstvo i voćarstvo i stočarstvo. U njegovom se dvorištu, uvjerili su se posjetitelji, životinje slobodno kreću i hrane isključivo organskom hranom, dok je drvena kuća u kojoj živi s obitelji obojena prirodnim bojama. Nastoje tako poštovati prirodu na svaki dostupan im način. Na Guščevoj farmi zatekli su i perad, ovce, koze, krave, konje ali i – vijetnamsku prasad. Zbilja rijetku na ovim područjima! U preradi je trideset vrsta iz kiselog, slatkog i mesnog programa, a cjelokupno je imanje ponajbolji dokaz, drže posjetitelji, kako organska poljoprivreda uistinu može pridonijeti većoj kvaliteti života, zdravstvenoj i ekonomskoj.

Nije se, dakako, samo gledalo, već se nešto i kušalo. Ručak od kompletno organskih proizvoda, a nakon dobrog obroka koji daje vitalnost i energiju bilo je pravo vrijeme za sastanak koji je imao cilj da se proizvođačima iz Srbije približe njihova iskustva, te da im se ukaže na značaj udruživanja u organskoj poljoprivredi.

Utisci su puta, kako su ih nabrojali posjetitelji: važnost daljnjeg djelovanja na osvještavanju o značaju životne sredine, obuke najmlađih o ekologiji, važnost organske prehrane i izuzetna korist od konkretnih informacija s terena što uistinu znači i u praksi jest organska poljoprivreda.
 

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva