Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Potencijal izvoza za proizvođače eko žitarica

Potencijal izvoza za proizvođače eko žitarica

Domaće proizvođače organska proizvodnja, zbog složenosti procesa i dužih razdoblja povrata na uloženo ne zanima previše, a osim toga, hrvatska poljoprivreda opterećena je usitnjenim parcelama, što je samo jedan dio problema. No, u upravi Hipp grupacije smatraju kako Hrvatska ima golem potencijal za organski uzgoj hrane, sa idealnom klimom, vrlo dobrim tlom i zdravim i čistim okolišem. Ipak, hrvatske je poljoprivrednike teško nagovoriti na prijelaz sa konvencionalnog na organski uzgoj jer još uvijek ne shvaćaju koliki je izvozni potencijal organske hrane.

Iako se prije nekoliko godina sastao sa poljoprivrednicima u Osijeku i objašnjavao im sve prednosti organskog uzgoja, Stefan Hipp, suvlasnik i član Uprave Grupe Hipp, i dalje je razočaran što sve sirovine za proizvodnju ovolikog obujma mora uvoziti u Hrvatsku.

Sirovine su prisiljeni uvoziti poglavito zbog kvalitete, koja za dječju hranu mora biti iznimno visoka. Kako su u sustavu nadzora kao organski proizvođač, imaju problem kako pronaći kvalitetnu sirovinu i kod europskih proizvođača.

Hipp, vodeći svjetski proizvođač dječje organske hrane, vrlo uspješno posluje u pogonu tvrtke Vivera u Glini, odakle proizvode cerealnu i mliječnu hranu za cijelu Hipp grupu. Danas je Vivera jedno od najuspješnijih poduzeća u Sisačko-moslavačkoj županiji, sa nešto manje od 200 zaposlenika.

Vivera - jedna od uspješnih priča o suradnji

Upravo je Hipp grupacija prepoznala potencijal tvornice Vivera, bivšeg Plivinog pogona za proizvodnju sušenog voća te je 2001. godine kupnjom dionica postala 100-postotni vlasnik ove tvornice. Od tada se konstantnim investicijama i unapređivanjem proizvodnih kapaciteta prihod povećavao, broj zaposlenih je narastao na 188, a proizvodi koje radi Vivera - mogu se pronaći u 164 artikla koja se izvoze u čak 42 zemlje. Najavljene su i nove investicije namijenjene širenju proizvodnih pogona u idućih dvije do pet godina.

Sve sirovine uvoze zbog visokih zahtjeva za kvalitetom

Pravo je razočaranje što ovako uspješna tvrtka gotovo sve sirovine mora nabavljati u inozemstvu jer u Hrvatskoj rijetko koja kompanija posjeduje sve certifikate i ispunjava stroga mjerila i uvjete proizvodnje. U Hrvatskoj nabavljaju jedino brašno iz OPG-a Nikole Siladije iz Međimurja, ali u količini koja im nije dovoljna jer drugi ne ispunjavaju stroga Hipp mjerila. Ova grupacija za svoje proizvode koristi isključivo proizvode iz organske proizvodnje, u kojoj su metode poput prskanja usjeva ili upotrebe genetski modificiranog sjemena najstrože zabranjene.

U Europi možete na prste nabrojati proizvođače sirovina za dječju hranu, a sve je naravno teže kada još k tome pribrojite ekološke i organske zahtjeve i Hipp standard, koji je i iznad standarda Europske unije. Gotovo 70 posto cijene proizvoda predstavljaju sirovine, što se prije svega odnosi na brašno, mlijeka u prahu, voćne prahove i koncentrate te druge prerađevine.

Foto: freedigitalphotos.com

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva