Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Preko ekološkog stočarstva žele razviti seoski turizam

Preko ekološkog stočarstva žele razviti seoski turizam

Datum: 27.09.2012.
Broj pregleda članka: 4406
Tagovi: Svinjogojstvo, Ekološki uzgoj, Seoski turizam, Uzgoj svinja

Prva registrirana udruga uzgajivača crnih svinja je u Osječko-baranjskoj županiji, a osnovana je prošle godine, kaže Perica Matijaković, koji sa suprugom Zoricom uzgaja 500 crnih svinja u malom, gotovo odumrlom slavonskom selu Majaru kod Levanjske Varoši. Matijaković ističe kako se ovim bavi ponajprije iz želje da sačuva crnu slavonsku svinju od izumiranja. Naime, crna slavonska svinja je zapostavljena jer se u današnjim uvjetima tržišnog uzgoja smatra nerentabilnom, govori Matijaković i objašnjava kako joj treba dvije godine da bi postigla težinu od 150 kilograma i bila za klanje. Ako se crna svinja želi ubrzano toviti, tada se dobije samo mast, a ne kvalitetno meso. Matijaković tvrdi da se pravi slavonski kulen može dobiti samo od mesa crne slavonske svinje, i to najviše dva kulena. Naime, nekada se od jedne svinje radilo kobasica, kulena i kulenovih seka onoliko koliko je bilo crijeva, a ne kao danas kada se od jedne krmače napravi i do 30 kulena. Slično je i sa šunkom - svinja treba biti bar 15 mjeseci stara da bi se dobila kvalitetna šunka, smatra Matijaković.

Matijakovići su se poljoprivredom i uzgojem crne slavonske svinje počeli baviti prije dvije godine, kada su nabavili 30 praščića. Trenutačno imaju 500 svinja različitog uzrasta te će ove godine imati i prvo klanje najstarijih primjeraka. Prvi proizvod će, dakako, biti čvarci i mast, u veljači će se kušati kobasice, a kulen tek u srpnju ili kolovozu, kao što je nekada bio i običaj, govori Matijaković.

Svinje se uzgajaju u ekstenzivnim uvjetima, na otvorenom su cijele godine, a hrane se pašom i kukuruzom. Matijaković dodaje kako crna svinja nije zahtjevna za uzgoj i otporna je na bolesti.

Matijaković uzgajaju i kokoši hrvatice, krave charolais, burske koze i virtemberg ovce. Nit vodilja pri izboru pasmina bila je mogućnost ekstenzivnog uzgoja jer se supružnici Matijaković planiraju baviti ekološkim uzgojem, a kao krajnji cilj im je pokretanje seoskog turizma u selu Majar za desetak godina.

Bez lipe kredita


Sve što je dosad napravljeno, napravljeno je vlastitim sredstvima, bez kredita - napominje Perica Matijaković i dodaje kako je zemlju kupovao postupno tako da sada posjeduje 90 hektara, uglavnom pašnjaka i livada, a na oranicama uzgaja kukuruz i djetelinsko-travne smjese za prehranu stoke. Trenutno ne ostvaruju značajniju zaradu, već im je bitno da pokriju tekuće troškove i da mogu polako proširivati kapital u osnovnom stadu. Matijaković smatra da je Majar idealan za seoski turizam koji bi oživio ovo selo i zaposlio mlade ljude, jedino što im treba je jača podrška lokalne i državne vlasti.

Autor: Roberta SORIĆ
 

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva