Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Prerada sirovina prema eko standardima!

Prerada sirovina prema eko standardima!

U baranjskom mjestu Kopačevo, na obiteljskom gospodarstvu Majhen održana je i treća radionica drugog ciklusa edukacija u sklopu projekta Pannonia Organica, na temu Eko standardi procesne opreme za preradu žitarica. Predavanja je održao gost predavač, dr. Milan Žeželj, profesor prehrambene tehnologije u mirovini, priznati stručnjak iza kojeg stoje brojni stručni radovi i izumi.

Iako je ekoloških proizvođača sve više, prostora za povećanje te brojke svakako ima. Potrošači su osvijestili prednosti konzumiranja zdrave i ekološki proizvedene hrane i to polako, ali sigurno, pokreće i njenu proizvodnju. No nije dovoljno samo proizvesti ekološke sirovine, potrebno ih je i obraditi i čuvati na pravilan način kako bi se u potpunosti zaokružio ciklus eko proizvodnje. Ovisno o daljnoj upotrebi i namjeni, sirovine prolaze kroz određene tehnološke linije. Neke od njih donosimo u daljnjem tekstu.

  • Linija pripreme – Služi za obradu svih zrnatih kultura, a cilj joj je izdvojiti štetne primjese iz zrnate mase. Na njoj se radi i kalibriranje, odnoso sortiranje po veličini zrna, nakon čega je zrno moguće kvalitetno čuvati do prerade. Primjerena je za obradu pšenice, raži, ječma, zobi, prosa, sirka, soje, suncokreta, heljde, lana i sl.
  • Linija za doradu – Ova linija važna je sa ekološkog, zdravstvenog i tehnološkog stajališta. Riječ je o početnoj fazi u preradi zrnatih sirovina. U tu fazu ulazi kondicioniranje i površinska obrada, ali i pakiranje u nekim slučajevima kao što su to žitarice za kuhanje, oljušteni suncokret, soja i sl.
  • Linija mljevenja – Predstavlja najčešći način prerade zrnatih, ali i ostalih sirovina, a mljevenje zrna može se izvesti na nekoliko načina. Za jednostavno mljevenje najbolje je koristiti mlinski kamen, dok je za diferencirano mljevenje bolji mlinski valjak, a često se kombiniraju ova dva postupka. Ovakve proizvode moguće je plasirati kao komercijalni proizvod ili kao poluproizvod koji se koristi dalje za preradu. Tu su još linije za ljuštenje, proizvodnju pahuljica, ekspandiranih proizvoda, linija za pšenične klice, "tortilja" čips, za proizvodnju hrskavog kukuruza, preradu heljde, proizvodnju gotovih smjesa i koncentrata, proizvodnju klijanaca, kvasnog tijesta, linija za posija te druge.

Nužna udruživanja ekoloških proizvođača

"Ekološka proizvodnja svakako ima budućnost no potrebni su veći posjedi. Primjerice u EU prosječni posjedi su veličine 23 - 25 ha, dok su naši rascjepkani, ali i pravno i ekonomski potpuno neuređeni. Osim toga, država bi po pitanju ekološke proizvodnje trebala biti samosvjesnija, napraviti dobre strategije održive eko poljoprivredne proizvodnje te u konačnici po njoj postupati."

Jasno je da ekološka proizvodnja nema efekte kao konvencionalna, ali se njome rješavaju brojni ekološki problemi. Male pogone prerade ekoloških poljoprivrednih proizvoda profesor smatra potrebnim kako bi se zaokružio cijeli proces proizvodnje, ali i prerade takvih proizvoda.

"Tu su preporučljiva udruživanja jer će se bez toga ekološka poljoprivredna proizvodnja, ali i prerada naći pred brojnim problemima." Profesor Žeželj istaknuo je i cjeloživotno obrazovanje kao iznimno bitan faktor općenito, a posebice u eko proizvodnji. Stalne edukacije i radionice poput ove, važan su izvor informacija poljoprivrednicima o novim tehnološkim dostignućima, novim načinima proizvodnje, ali i općenito o novostima u svijetu poljoprivredne proizvodnje.

Foto: depositphotos.com

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva