Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Prirodan uzgoj i suzbijanje bolesti rajčica

Prirodan uzgoj i suzbijanje bolesti rajčica

Datum: 17.07.2016.
Broj pregleda članka: 12068
Tagovi: Uzgoj rajčica, Sadnja, Sjeme, Rajčica, zalijevanje, podupiranje

Rajčice dobro rastu sa šparogama, celerom, mahunama, lukom, peršinom, porilukom i krumpirom. Rajčice nemojte saditi s krastavcima, komoračem, graškom i ciklom. Oko rajčica posadite nevene (Calendula) da se smanji najezda bijelih ušiju.

Sjeme rajčice treba toplinu da proklije. Za rani početak rasta u siječnju ili veljači treba ih posijati u korita ili sjetvene posudice sa sjetvenim supstratom i držati u grijanom klijalištu. Kad biljka stvori tri ili četiri listića presadite je u veće posude. Sorte koje rastu vani očvrsnite, a one koje se uzgajaju u stakleniku posadite u uzgojnim vrećicama. Kad prođe opasnost od mraza, biljke presadite na otvoreno.

Za dodatnu zaštitu mladih biljaka prekrijte ih pokrovom ili agrotekstilom.

Podupiranje biljaka

Kolci se trebaju čvrsto zabiti u tlo, na razmaku od šezdesetak centimetara, tako da biljke imaju dovoljno prostora za rast. Oko 10 cm ispred svakog kolca potrebno je iskopati jamice za sadnju i u njih staviti biljke, naginjući ih malo prema kolcima. Zalijte biljke i zatim nježno utisnite zemlju oko njih, pazeći da ne oštetite stabljike. Kako biljke rastu počnite ih vezati za kolce da im ponudite oslonac. Radite to redovito, pogotovo s visokim rajčicama, tzv. Kordonskim tipovima.


Rajčica treba puno vode 

Spremnici vode

Rajčicama treba redovito i obilno zalijevanje. Kako biste im zajamčili dovoljno vode, u zemlju blizu baze svakog kolca umetnite malu posudu za cvijeće u koju svaki dan ulijevajte vodu. Kad se posuda napuni, voda će polako otjecati u tlo blizu biljaka. Možete ukloniti vrh s vrata dvolitrene plastične boce, odrežete bocu na pola i gurnete je vratom u zemlju. Vodom je punite svaki dan. Za vrijeme sezone rasta rajčice treba redovito prihranjivati, pa spremnik možete iskoristiti za dodavanje hranjiva topivog u vodi. Biljke možete hraniti gnojivom od koprive ili gaveza.

Važnost malčiranja

Poput brojnih drugih kultura, rajčice također moraju biti prilično razmaknute zbog njihova volumena. Tlo u njihovoj bazi dobro je prekriti malčem. Upotrijebite slamu, lišće gaveza ili koprive, odnosno komadiće kore drveta, a sloj neka bude debeo do pet cm. Malč će ugušiti korov i pomoći zaustavljanju pretjeranog isparavanja vode s površine tla. Malčirajte samo na vlažnom tlu da zadržite postojeću vlažnost, jer će se u suprotnom onemogućiti ulazak kiše do korijenja, pa bi suho tlo i nadalje ostalo suho.

Kolci i šatori

Rajčice kordonci imaju običaj penjanja ili puzanja i većini treba neki oblik potpore. Usmjeravanje koronca prema gore znači da će zauzimati manje prostora na tlu, ali i da će izbjeći štetno djelovanje vlažnog tla koji potiče razvoj bolesti.

Koristite kolce ili štapove od lijeske, dugačke barem 1,5 metara i zabijte ih u zemlju blizu baze svake biljke. Kako biljka raste, stabljike joj rafijom ili špagom vežite za potpornje. Stabilnost kolaca zajamčit ćete postavljanjem u skupinu od tri ili četiri. Nagnite ih prema središtu i čvrsto zavežite na vrhu, tako da su postavljeni u obliku šatora po kojem će biljke rasti. Šator je dobro rješenje i ako vaše rajčice rastu u ukrasnom vrtu.

Neke sorte rajčica rastu u obliku grma i ne trebaju oslonce. U vrtu ih nije dobro pustiti da rastu po tlu jer bi im plodovi mogli istrunuti. Poduprite ih preokrenutim drvenim sandukom.


Nije ih dobro pustiti da rastu po tlu 

Uređivanje i pinciranje

Rajčice kordonce treba redovito pregledavati za vrijeme ključnih faza razvoja i ukloniti sve zaperke koji se pojave u pazusima listova. Ako se ne uklone, biljka troši energiju na stvaranje grma i smanjuje se proizvodnja plodova. Postrani izbojci na grmolikim rajčicama se ne pinciraju jer kasnije nose plod.

Doping za rajčice

Kad rajčice počnu cvjetati stavite dvije žlice magnezijeva sulfata ("gorka sol") u pet litara vode i tu otopinu izlijte na tlo oko biljaka. Magnezij i sumpor iz tog spoja potaknut će zdrave plodove.

Potaknite dozrijevanje

U kasno ljeto ili ranu jesen uklonite lišće koje zasjenjuje plodove, pa zbog nedostatka sunca usporava njihovu zriobu.

Upotrijebite ploče kojima se svjetlost zrcali prema rajčicama. Ploču prekrijte aluminijskom folijom, stavite uz potporanj i nagnite tako da hvata sunčeve zrake i odbija ih prema dozrijevajućim plodovima.

Iskoristite zaperke

Zaperci rajčice, baš kao i ostali zeleni dijelovi biljke imaju jedak miris. Pri najmanjem dodiru iz sitnih žlijezda na površini biljke oslobađa se obojena mirisna tvar koja se može iskoristiti za zaštitu drugog povrća od vrtnih nametnika. Ako zaperke rajčice stavite na listove kupusa ili neke druge kupusnjače, miris rajčice će otjerati kupusne bijelce i druge leptire. Zato na listovima više neće biti napasnih gusjenica.

Dozrijevanje nakon berbe

Ako rajčice ujesen vani sporo dozrijevaju, možda morate ubrati plodove da izbjegnete štetu od mraza. Unesite ih u suhu prostoriju bez mraza i spremite u smeđe papirnate vrećice, novine ili kutiju od voća.

Proizvedite vlastito sjeme

Meso dozrele rajčice stavite u zdjelu i dodajte malo vode. Na površini tekućine uskoro će se oblikovati bjeličasti bakterijski sloj. Nakon otprilike 36 sati dodajte još vode i promiješajte tekućinu. Taj fermentacijski proces odvaja sjemenke od mesa i sjemenke će potonuti na dno zdjele. Procijedite tekućinu kroz sito, isperite sjemenke pod slavinom i ostavite ih na komadu kuhinjskog papira da se osuše.

Rajčice su vrlo žedne

U bazu svake biljke umetnite posudu za cvijeće i do ruba je zakopajte u zemlju. Rano ujutro ili navečer napunite je vodom i pazite da ne smočite plodove ili lišće.

Foto: wittybear/Bigstockphoto, Karolina Tušek

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva