Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Proljetna gnojidba u ekološkoj proizvodnji

Proljetna gnojidba u ekološkoj proizvodnji

Zbog obilnih kiša prošle je jeseni na većini površina bila onemogućena osnovna gnojidba poljoprivrednih kultura. Osim zasićenja vodom, dugotrajne oborine zbijale su tlo i narušavale njegovu teksturu i strukturu. Upravo iz tog razloga važna je gnojidba organskim gnojivima kojim, uz to što osiguravamo potrebna hranjiva, popravljamo fizikalna i mikrobiološka svojstva tla.

Prednosti organskih peletiranih gnojiva

Primjenom organskih peletiranih gnojiva s izuzetno visokim sadržajem organske tvari i hraniva, pokrivaju se potrebe kultura, a ujedno zadovoljava interes poljoprivrednika za zaštitom okoliša.

Tvrtka Pro-eco d.o.o. na našem tržištu nudi organska peletirana gnojiva dobivena posebnom tehnologijom enzimatske hidrolize koja organske izvore dušika pretvara u gnojiva sa sporim otpuštanjem.

Organska peletirana gnojiva nude niz pogodnosti:

 • zbog svoje formulacije (granule 3-5 mm) lagano se iznose
 • hraniva su brzo dostupna biljci
 • visok sadržaj hranjiva
 • ravnomjerno otpuštanje i potpuna iskorištenost hraniva
 • ne unose nitrate u tlo i ne degradiraju - ne ispiru humus
 • poboljšavaju mikrobiološka svojstva tla

Već 7-10 dana nakon gnojenja, hraniva su dostupna korijenu sadnice. Glavna karakteristika ovih gnojiva je ravnomjerno otpuštanje hraniva prema potrebama biljke, te stoga ne dolazi do gubitka hranivih elemenata ispiranjem ili fiksacijom u tlu, već ih biljka u potpunosti usvaja. Gnojiva su dostupna u pakiranjima od 25 kg, a oblik granula čini ih pogodnim za širokopojasno iznašanje putem rasipača gnojiva ili s deponatorima. Gnojiva je potrebno unijeti u tlo. Raznim kombinacijama moguća je prilagodba N:P:K gnojiva potrebama kulture i svojstvima tla.

Gnojiva za jare i ozime žitarice

Fertil Supernova prihrana

Predstoji nam sjetva jarih žitarica za čiju gnojidbu preporučaju se gnojiva:

Primjena gnojiva Proeco 5:10:10 i Granosano Evo 6:16:0 prije sjetve i kasnije prihrana Fertil Supernovom 12,5N, jedna je od raznih kombinacija gnojiva koja pruža uvijek kontroliranu, opimalnu dostupnost dušika i drugih hranivih elemenata, a regulirana je bakterijskom aktivnošću u tlu. Da li ćemo gnojivo unositi u tlo odjednom ili u više navrata te koje formulacije ovisi o samom tlu. Tako na primjer kod vrlo kiselih tala s nedostatkom fosfora treba staviti težište na gnojivo Granosano Evo 6:16:0.

Kod ozimih strnih žitarica (pšenica, raž, ječam, zob) prvu prihranu treba obaviti dušičnim gnojivom Fertil Supernova 12,5N, a druga prihrana obavlja se folijarno u fazi vlatanja Ilsaminom N90 ili Aminovitalom. Ako ste u jesenskoj sjetvi ozimih žitarica uz osnovnu gnojidbu dodali i dušično gnojivo Fertorganico 11N s dugim otpuštanjem hranjiva (180 dana) tada nije potrebna proljetna prihrana Fertilsupernovom.

Okopavine kukuruz i suncokret

U ekološkom uzgoju, prilikom osnovne gnojidbe prije sjetve ili zajedno sa sjetvom preporučamo rasipačem pod sjetvospremač deponirati gnojivo Proeco 5:10:10. Prva prihrana (okvirno svibanj) s prvom kultivacijom u red deponirati gnojivo Fertil Supernova 12,5N, a druga prihrana s drugom kultivacijom.

Na krmnim kulturama: lucerni, djetelinsko-travnim smjesama i pašnjacima, potrebno je obaviti proljetnu prihranu dušičnog gnojiva Fertil Supernova 12,5N. Gnojivo se iznosi ravnomjernim rasipanjem po površini, prije kretanja vegetacije, a najbolje pred kišu.

Najzahtjevnije su povrtne kulture

Povrtne kulture su daleko zahtjevnije, imaju do 10 puta veće potrebe za hranjivim elementima od drugih kultura. U osnovnoj pripremi tla prije sjetve/sadnje povrća preporuča se koristiti kombinirana gnojiva Proeco 5:10:10 ili Progres Micro 6:5:13. Kada su tla siromašna hranivima, trebalo bi kombinirati gnojiva Enekapa 7:0:21 i Granosano Evo 6:16:0. Uz složena gnojiva u startu se može dodati i dušično gnojivo Fertorganico 11N, pa nema potrebe za dodatnom prihranom dušikom. Većina povrća ima visoke potrebe za mikroelementima (plodovito i korjenasto povrće, lukovi, kupusnjače...), stoga se preporuča dodati gnojivo Progres Micro 6:5:13 s mikroelementima.

Gnojidba voćnjaka i vinograda

Ukoliko osnovna gnojidba trajnih nasada voćnjaka i vinograda iz određenih razloga nije obavljena u jesen, sada je vrijeme da se to učini.

NPK Granosano Evo

Prednost je što kombinacijama gnojiva raznih formulacija:

 • Proeco 5:10:10
 • Granosano Evo 6:16:0
 • Enekapa 7:0:21
 • Progres Micro 6:5:13
 • Gradual Fe, moguće dodati i dušično gnojivo Fertil Supernova 12,5N, bez bojazni od gubitka dušika ispiranjem ili fiksacijom.

Vinova loza je kultura koja ima povećane potrebe za kalijem, stoga je potrebno primijeniti gnojiva s formulacijama koje sadrže veću količinu tog hranjiva. Pritom pazite da budu zadovoljene i potrebe za drugim hranivima.

Za kvalitetnu gnojidbu vinograda predlaže se gnojivo Enekapa 7:0:21 u kombinaciji s gnojivom Proeco 5:10:10 ili Granosanom Evo 6:16:0. Kod tala bogatih vapnencem i visokim sadržajem karbonata često se, uslijed nedostatka željeza i mikroelemenata, javljaju kloroze. Zato se preporuča dodati gnojivo Progres Micro 6:5:13 koje u sebi sadrži i mikroelemente kao što su: bor, mangan, magnezij, željezo i cink. Zajedno s osnovnom gnojidbom može se odmah obaviti i dušična prihrana Fertil Supernovom12,5N.

Preparate, kao i savjete vezane za njihovu primjenu, možete dobiti u tvrtki Pro-eco d.o.o. Za više informacija obratite se na niže navedene kontakt podatke.

Ljiljana Tomašević, dipl. ing. agr.

Foto: grama.com

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva