Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Rovac - štetnik koji se sprema za zimski san

Rovac - štetnik koji se sprema za zimski san

Datum: 27.08.2016.
Broj pregleda članka: 2759
Tagovi: Štetmik rovac, Rovac, Štetan kukac

Mnogi vrtlari se susreću sa rovcem Gryllotalpa gryllotalpa i štetama koje on uzrokuje. Ovaj kukac čini štete u staklenicima, plastenicima, povrtnjacima, voćnjacima, rasadnicima. Posebno je opasan u rasadničarskoj proizvodnji. Za ishranu koristi sočne podzemne biljne organe (korijen, rizomi, gomolji, lukovice), sočne stabljike i lišće, zatim mnoge druge kukce (kišne gliste, žičare, larve, puževe). Uništavajući larve mnogih štetnih kukaca, rovac je i koristan.

Tijelo rovca je izduženo, dugo od 4 do 6 cm. Prvi par krila je pergamentan, kratak. Drugi par krila je dobro razvijen. Mužjaci su dobri letači i mogu u periodu parenja preletjeti i 8 km. Aktivni su noću, a žive u rahlim i humusom bogatim područjima sa umjerenom vlažnošću. Ima jednu generaciju godišnje, a cjelokupan razvoj traje 13 do 14 mjeseci.

Rovac je najaktivniji u proljeće. Pojavljuje se krajem ožujka u toplijim područjima, a u hladnijim krajem travnja i početkom svibnja. U ovom razdoblju čine velike štete. Najčešće se mogu primijetiti u noćima pred kišu kada kratko lete  u pravcu svjetla. Nakon parenja ženka bira osunčane položaje, podgriza biljke u krugu od 50 do 60 cm. U središtu kruga, na dubini od 10 do 15 cm, polaže od 100 do 600 jaja u gnijezdu. Ženka čuva mlade larve. U godini pojave odrasli rovci se ne pare. Prezimljavaju odrasle jedinke i larve.

Mjere borbe protiv rovca

Borba protiv rovca je stalna aktivnost koja se zasniva na redovnom pregledu usjeva i nasada i aktivnostima koje se provode u skladu sa njegovim životnim ciklusom. Zbog činjenice da čini veliku štetu i stvara brojno potomstvo potrebno je primjenjivati sve mogućnosti suzbijanja.

U jesen se rovac sklanja na toplija mjesta kako bi prezimio. Ovu osobinu rovca da za zimovanje bira gnojivo, kompost i slična mjesta možemo iskoristiti za njegovo suzbijanje. Polovinom rujna treba iskopati jame dimenzija 50x50x50 cm, 100x100x100 cm ili 100x100x70 cm. Mogu se iskopati i rovovi. Ove jame ispunimo stajnjakom koji je u fazi fermentacije (stvara višu temperaturu). Rovac će izabrati za zimovanje ovakve jame. Jame prekriti slojem zemlje od 5 do 10 cm i označiti. U toku zime jame se otkopaju i sadržaj jame iskopa na najlon ili ceradu, a rovci se pokupe i unište.

Tijekom jeseni postaviti na parceli tvrđi karton po površini tla i ostaviti do proljeća. U proljeće (krajem travnja ili početkom svibnja) podići karton. Ukoliko je rovac prisutan vidjet ćemo hodnike koje pravi i često pronaći rovca kojeg možemo uhvatiti.

U periodu razmnožavanja pregledom otkriti položaj legla (krug od 60 cm gdje je ženka podgrizla travu - nema vegetacije). U središtu tog kruga nalazi se leglo i treba ga iskopati i uništiti.

Koristite deterdžent ili usoljenu ribu

Plastične posude i boce širokog otvora mogu nam poslužiti kao klopka za rovca. Na dno boce staviti svježu koru krumpira i bocu zakopanu u tlo da rubovi budu na razini tla. Redovno pregledavati, sakupljati uhvaćene rovce i mijenjati svježu koru krumpira.

Ukoliko se u tlu primijete rupe od rovca, pripremiti pripravak od 1 žlice jestivog ulja i 3 do 5 l vode. Na svaku rupu izliti do 0,5 l ovog pripravka. Može se dodati malo i deterdženta za suđe. Ulje će obložiti rovca i on neće moći disati.

Može se koristiti otopina sapunice ili deterdženta za suđe (izabrati eko varijantu). 0,5 l otopine sipati u rupu. Rovac će izaći iz rupe i potrebno ga je uhvatiti. I miris ribe će otjerati rovca. Dovoljno je komad usoljene ribe ugurati u otvor rupe koju je napravio i rovac će pobjeći.

Neke biljke svojim mirisom tjeraju rovca. Kadifica je jedna takva biljka i preporučuje se sjetva kadifice oko plastenika kako bi se spriječio ulazak rovca u plastenik - ovo je posebno djelotvorno u jesen kada se rovac povlači na toplija mjesta. Rovac, kao i krtica, ne voli vibracije. Možemo koristiti sve što koristimo za krtice,a što stvara vibracije.

Rovac ima i mnogo prirodnih neprijatelja. Ptice je potrebno privući postavljanjem kućica i hraneći ih tijekom zime. Krtica, jež, mačke su također korisni saveznici u borbi protiv rovca. Mravi napadaju mlade larve. Na tržištu se mogu pronaći gotove klopke i mamci za suzbijanje rovca.

Foto: Pixabay.com

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva