Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Smanjeni poticaji uzgoju kokoši hrvatica

Smanjeni poticaji uzgoju kokoši hrvatica

Datum: 31.07.2016.
Broj pregleda članka: 7849
Tagovi: Poticaj uzgoju kokoši, Kokoši hrvatice, Smanjeni poticaj

Ministar poljoprivrede prof. dr. sc. Davor Romić je 4. srpnja ove godine potpisao 16 ugovora o provedbi istraživačkih projekata 14. VIP natječaja (Vijeće o istraživanju u poljoprivredi) ukupne vrijednosti sufinanciranja u iznosu od 1.753.220 kuna s predstavnicima pet znanstvenih institucija.

Sukladno ocjenama recenzenata te odluci članova Vijeća odobreno je sufinanciranje za 16 novih znanstveno-istraživačkih projekata. Jedan od njih je i potpisani ugovor i VIP projekt pod nazivom "Proizvodnja mesa i jaja kokoši hrvatice na OPG-ovima Splitsko-dalmatinske županije". Vrijednost projekta je 150.800 kuna. Od traženog iznosa 114.000, VIP projekt SDŽ je na ime sufinanciranja dobio samo 36.000 kuna.

Poticaj za uzgoj kokoši hrvatice sve manji

Kako je ovogodišnji poticaj odjeknuo među OPG-ovima, braniteljskim zadrugama koje se bave uzgojem koka hrvatica i proizvodnjom kokošjih jaja gotovo na cijelom području Hrvatske, najviše zna, ali i najjače (su)osjeća branitelj dragovoljac Domovinskog rata Željko Tomas, upravitelj BZ Pauk-Čeka u Gradu Imotskom, kojemu se ovih dana obraćaju mnogi uzgajivači i proizvođači domaćih kokošjih jaja. Reagirajući na iznos ovogodišnjeg poticaja za uzgoj koka hrvatica odnosno proizvodnje mesa i jaja, on u svoje ime i u ime Saveza uzgajivača kokoši hrvatice Hrvatske, te u ime BZ Pauk-Čeka govori za Agroklub.

"To što smo nezadovoljni i razočarani uistinu je razlog poticaj za uzgoj kokoši hrvatice koji je prije 4-5 godina bio 60 kuna po kljunu. Stalno se smanjivao kako bi 2015. iznosio 37 kuna, a ove godine samo 21 kunu po kljunu. Kako je krenulo, poticaj bi za kokoši hrvatice iduće godine mogao iznositi tek 3 kune po svakom kljunu.


Uzgajivač koka hrvatica Branimir Strizirep i njegov sin

Ne damo da se uvoze jaja nepoznatog podrijetla

Ministarstvo poljoprivrede se istodobno hvali kako pomaže svim seljacima, poljoprivrednim proizvođačima, pa i u poticanju širenja jata kokoši hrvatice, autohtone hrvatske pasmine te da se širi uzgoj i da imamo više kokošjih jaja iz slobodnog domaćeg uzgoja. Mi uzgajivači tvrdimo kako je svake godine sve manje  daje poticaja za uzgoj kokoši hrvatice. Iz državnog proračuna ima novca za političke uhljebe, a nema za seljake poljoprivrednike, za nas koji želimo raditi i proizvoditi zdravu hranu te pridonijeti razvoju Hrvatske. To je znak kako im je cilj da se što manje uzgajaju kokoši hrvatice, i inače domaće koke, kako bi imali što više jaja iz uvoza nepoznatog podrijetla i kakvoće. Izgleda kako je nekome doista cilj da uvozi hranu i zato što u tome ima proviziju. U sve to sam razočaran, posebice kada gledam i (su)osjećam kako se uništava hrvatska poljoprivreda i seljaci širom Hrvatske", kategoričan je Željko Tomas.

Poticaj je bio 60 kuna po kljunu, a danas je 21 kunu

Tvrdi kako je isplaćeni poticaj za uzgajivače koka hrvatica i proizvođače domaćih jaja poniženje. Podsjeća kako su, prije no što je RH ušla u EU, imali poticaj 60 kuna po svakom kljunu, ali se to smanjivalo svake godine te 2016. iznosi samo 21 kunu. Tomas pretpostavlja kako su uzgajivače koka hrvatica ubacili u Mjeru 10 prema kojoj je 210 kuna po jatu, a  sačinjava ga 10 koka i jedan pijetao na otvorenom prostoru površine najmanje 100 metara četvornih.

Poticaj bi mogao pasti na samo 5 kuna?

"Neka ti iz Ministarstva poljoprivrede objave i kažu ljudima istinu kako nije poticaj 60 kuna po kljunu, nego samo 21 kunu. Osobno mislim kako će dogodine biti samo 5 kuna po svakom kljunu. Često me kontaktiraju osobe koje se bave uzgojem kokoši hrvatice i iz drugih županija u Hrvatskoj, primjerice Zadarske, Virovitičke... te svi negoduju pitajući me imali smisla to i dalje raditi? Sve se čini na sustavnom uništavanju seljaka i malih OPG-ova, ali im neće uspjeti, jer smo mi još jači i idemo naprijed! I dalje ćemo širiti svoja jata kokoši hrvatice u slobodnu uzgoju, a sada ćemo naglasiti i proizvodnju eko jaja od kokoši hrvatice. Mislim kako već proizvodimo eko jaja, jer to što radimo je eko slobodni uzgoj. Tu nema kemikalija, jer kokoši hrvatice ne hranimo koncetratom, nego samo domaćom hranom. Naše koke najviše borave na ispaši u čistoj prirodi, ali nam je dodatni  problem u tome što nemamo papir za eko jaje", objašnjava Željko Tomas.


Branimir Strizirep na obiteljskoj farmi uzgoja koka hrvatica u Koprivnu

Projekt uzgoja koka hrvatica na četiri lokacije

Ističe kako je prema Ministarstvu poljoprivrede RH baš on napisao i VIP projekt koji će se  provoditi na cijelom području Splitsko-dalmatinske županije na četiri lokacije. Riječ je o VIP projektu koji je prošao na natječaju, a nositelj mu je Agronomski fakultet iz Zagreba s Udrugom koka hrvatica Splitsko-dalmatinske županije i Braniteljskom zadrugom Pauk-čeka.

"Naš VIP projekt je sufinancirala SDŽ iz svog proračuna, a on je aplikacija prema Ministarstvu poljoprivrede. Pravila su bila kako nositelj toga projekta mora biti zagrebački Agronomski fakultet, koji će se provoditi dvije godine. Realizacija VIP projekta će se odvijati na četiri lokacije (Koprivno, Vrlika, Maovice, Imotski), a provodit će se na uzgoju kokoši hrvatice za kvalitetu mesa i jaja. U njemu sudjeluje prof. Zlatko Jakšić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu i još jedan mladi profesor te Gordana Duvnjak, voditeljica uzgojnog programa iz Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA)", upoznaje nas Tomas.

Inače, VIP projekt će se stacionirati na OPG Mirjana Strizirep, OPG Ivan Totić, BZ Pauk-Čeka. Još nije definirana samo jedna lokacija, no pretpostavlja se kako bi mogla biti u Vrlici jer treba utvrditi razliku nadmorske visine kako bi se vidjela i razlika uzgoja koka hrvatica. Prema riječima Željka Tomasa, sve se financira iz VIP projekta - uređenje objekta, ograde, hranilice, pojilice, koke i pjetlovi. I to se sve dobije u spomenutim OPG-ovima, a kada završi VIP projekt, sve ostaje vlasniku OPG-a.

Projekt će istraživati kakvoću mesa i jaja

"To je planirano ovako: zaseban prostor će se urediti za koke hrvatice, a poseban za pijetlove. No cilj je VIP projekta - istraživanje kakvoće mesa i jaja, a poslije ćemo krenuti na zaštitu tih proizvoda prema EU, baš kako to ima zagorski puran. To sve radimo kako bi se što više branitelja, obitelji u ruralnom prostoru okrenulo domaćem uzgoju koka hrvatica i proizvodnji jaja te da se što manje ljudi iseljava iz sela. Svijest je i kod kupaca domaćih proizvoda sve veća, a što se tiče Ministarstva branitelja njegova novog ministra još nema u javnosti. Zato ove godine nemamo nikakvih organiziranih aktivnosti od tog ministarstva što se, pak, tiče Sajma BZ. Poznato je kako smo prije godinu dana imali sajam BZ na različitim lokacijama gdje su se branitelji okupljali i izlagali svoje proizvode. Ali ni ove godine nema niše, kao i lani,  pa ne znam kome je  interes da se to sve ugasi?", pita Željko Tomas podsjećajući:

"Prije dvije godine bio je cilj i plan da se ugase BZ, i to, od blagoslova pojedinih osoba u Ministarstvu branitelja. Ali, mi smo branitelji iz cijele Hrvatske izašli u javnost i digli prašinu te se tada stalo s namjerom gašenja BZ. Čini se kako su sada promijenili taktiku, kao da ne žele nikakva događanja u vezi aktivnosti braniteljskih zadruga, nego se nažalost čuju samo nekakva njihova obećanja?!"

Foto: Nedjeljko Musulin i Željko Tomas

Slike

http://www.agroklub.com/upload/slike/male/pijetao-iz-domaceg-uzgoja-na-otvorenome-opg-zeljko-tomas-imotski.jpg
http://www.agroklub.com/upload/slike/male/branimir-strizirep-i-njegov-sinn-na-farmi-koka-hrvatica-opg-mirjana-strizirep.jpg
http://www.agroklub.com/upload/slike/male/kokosi-hrvatice-iz-domaceg-opg-zeljko-tomas-imotski.jpg
http://www.agroklub.com/upload/slike/male/koke-hrvatice-na-otvorenome-iz-uzgoja-opg-zeljko-tomas-imotski.jpg
http://www.agroklub.com/upload/slike/male/5detalj-farme-koka-hrvatica-opg-mirjana-strizirep.jpg
http://www.agroklub.com/upload/slike/male/uzgoj-koka-hrvatica-na-imanju-opg-mirjana-strizirep.jpg
http://www.agroklub.com/upload/slike/male/detalj-farme-opg-mirjana-strizirep-u-koprivnu.jpg
http://www.agroklub.com/upload/slike/male/koke-hrvatice-opg-mirjana-strizirep-u-eko-otvorenom-prostoru.jpg
http://www.agroklub.com/upload/slike/male/branimir-strizirep-na-obiteljskoj-farmi-opg-mirjana-strizirep-u-koprivnu.jpg
http://www.agroklub.com/upload/slike/male/jaja-koka-hrvatica-opg-zeljko-tomas-imotski.jpg
http://www.agroklub.com/upload/slike/male/opg-zeljko-tomas-imotski-jaja-koka-hrvatica.jpg
http://www.agroklub.com/upload/slike/male/priznanje-i-kokosi-hrvatice-iz-eko-uzgoja-zeljka-tomasa.jpg
http://www.agroklub.com/upload/slike/male/kokos-hrvatica-i-pijetao-u-eko-uzgoju-opg-zeljka-tomasa-1.jpg
http://www.agroklub.com/upload/slike/male/proizvodi-bz-pauk-ceka-na-domacoj-trznici-ispred-tc-studenac-u-omisu.jpg
http://www.agroklub.com/upload/slike/male/jaja-koka-hrvatica-bz-pauk-ceka-na-nedavno-otvorenoj-domacoj-trznici-tc-studenac-u-omisu.jpg
http://www.agroklub.com/upload/slike/male/soping-centar-studenac-u-omisu.jpg

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva