Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Smokva, mediteranska voćka doživljava svoj preporod

Smokva, mediteranska voćka doživljava svoj preporod

Datum: 02.10.2012.
Broj pregleda članka: 4664
Tagovi: Eko Smokve, Mediteran, Voćka, Eko smokva, Marina Bačelić, Brnjača, Danko Bačelić

Najraširenija i ništa manje cijenjena voćka Mediterana - smokva niz je godina  zapostavljana na ovim prostorima, tako da je prijetila opasnost  njena potpunog  nestajanja. Stara kao i čovječanstvo, što svjedoči i Evin kostim  od smokvina lista, stoljećima je predstavljala  nezaobilazan specijalitet na trpezama ovog podneblja.  Mnoge su siromašnije obitelji preživljavale zahvaljujući upravo smokvi.  Posljednjih nekoliko desetljeća njena sudbina je postajala sve upitnija.  No kako to uvijek biva, na svu sreću, uvijek se nađe netko tko  konačno shvati  da ono što priroda stvori ne treba prepustiti  ljudskoj nebrizi i nemaru.

Zahvaljujući zaljubljenicima u tu voćku ona se održava i u posljednje vrijeme doživljava pravi preporod. Jednoga od takvih  sam posjetio  u zaseoku Brnjača u Grebaštici, nedaleko Šibenika. O obiteljskom gospodarstvu ruralnog turizma i uzgoja EKO smokve Marine i Danka Bačelić Gabre i njihovim bavljenjem izrade raznih pripravaka i napitaka od smokve potrebno je pisati. To tim više što se uz taj posao bavi i ruralnim turizmom, kojom prigodom svojim gostima nudi i svoje autohtone proizvode.  Da spomenem uz pomoć SMS-a iz Splita, EKO Dalmacije iz Splita i BIOPA iz Osijeka, koji su i incijatori  uzgoja eko smokve, zajedno s nekolicinom sumještana  uzgajaju i proizvode ekološki  čistu i zdravu smokvu. Vrijedna obitelj Bačelić s četvero djece, čuva i održava svoje  gospodarstvo i sa velikim optimizmom i čvrstom vjerom bore se, nastoje sačuvati ovu kulturu.

Supruga Marina, koja iako nije rođena Dalmatinka, postala je pravi stručnjak za pripravu raznih napitaka od smokve i domaće rakije loze. Isto tako i drugi pripravci, razno slatko i džemovi  prava su poslastica i veoma traženi od gostiju.

U razgovoru sa Dankom, razvojačenim braniteljem, saznajem da pred njim stoji velik izazov, no on se ne plaši i  tvrdi da će se  smokve na ovim prostorima uzgajati kao i nekada  a Grebaštica  postaje pravi zeleni raj kvalitetne ekološki zdrave smokve. Na pitanje zašto baš smokva odgovorio je; dok sam razmišljao kako se svi okreću maslini i vinogradima, a nitko i ne spominje tu plemenitu i hranjljivu voćku odlučio sam da sa nekim svojim sumještanima pokrenem proizvodnju smokve. Osim toga ekološka smokva također može biti naš brend uz ostale delicije Dalmacije u turističkoj ponudi. U posljednje vrijeme se pokazalo da hoteli ne mogu pružiti sve ono što suvremeni turista zahtjeva. Nije nikakvo čudo što se u mom objektu svake godine okuplja sve veći broj zaljubljenika iz Europe u domaće specijalitete, a napitci spravljeni od ekološki uzgojene smokve predstavljaju pravi eliksir zaljubljenicima u dobru kapljicu. Pored raznih turističkih putova i staza, zašto ne bi mogao biti i jedan „put smokvina lista“.

Autor: Tomislav Drezga

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva