Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Datum: 30.10.2016.
Broj pregleda članka: 9184
Tagovi: Ninska sol, Turizam, Berba, Biljke, Ptice, Prodaja, Solana, Kuća, Soli, Muzej, Nin, Prijevoz, Turisti, Cvijet, Rezervat, Povijest, Salamura

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom? Sudeći po porastu posjeta turista i drugih grupa u Solani Nin, kazuju da može. Njemci, Austrijanci, Englezi, Česi,Talijani samo su dio turista koji pohode prostore solane koja je u turističke svrhe osim, Muzeja soli ustrojila i Kuću soli.

Tamo se posjetitelji mogu upoznati sa poviješću proizvodnje te važne prehrambene namirnice. Sol proizvode na ekološki način, za što posjeduju i certifikat odnosno BIO oznaku kvalitete, kaže nam Josipa Komina iz solane Nin. 

Sol bez aditiva i ekstra dodanog joda

Dodaje kako proizvode sol bez aditiva i ekstra dodanog joda, ali imaju i onu sa jodom i tvarima protiv zgrudnjavanja. Drže do tradicije i prirode, jer ih to na tržištu čini jedinstvenima i prepoznatljivima. Posjetitelji ih doznajemo najčešće pitaju koja je sol bolja sa aditivima, ekstra dodanim jodom ili bez njih? Svakako im objasne o čemu se radi pa ih tako informiraju kako su tvari protiv zgrudnjavanja soli, u njoj zbog preventivnih mjera, a ponajprije moguće pojave gušavosti. Takva sol također služi za jelo, dok ona prirodna broji pregršt uloga. Sol bez aditiva ističe naša sugovornica je(st) multifunkcionalna (imaju krupnu i sitnu) i može se koristiti od jela, (u)soljenja ribe i mesa pa sve do ovlaživanja prostora, kupanja.

Eko certifikat i BIO oznaka kvalitete

Ponosni su u solani i na europski Eko certifikat kao i to što im proizvodi nose BIO oznaku kvalitete (na deklaraciji je vidljiv sastav  prirodnih proizvoda). Turistički su umnogome orijentirani, a svaki im je kažu klijent važan kao i odnos prema njima. Nagrada im je kada im se posjetitelji ali i kupci vrate, to više jer znaju što kupuju, gdje je stvoreno, na koji način i da je prirodno.

Izvoz u SAD, Japan i Europu

Izvoze svoje proizvode u SAD, Japan, Europu - a nemalo ih plasiraju po restoranima, ali i trgovinama, obrtnicima. Ovog su ljeta doznajemo sufinancirani sredstvima iz europskih fondova, otvorili jedinstvenu u Hrvatskoj, Kuću soli koja im itekako privlači goste i u posezoni. U Kući se može vidjeti način proizvodnje soli odnekada, ali i cjelokupni današnji proces proizvodnje i rada solane. Posjetiteljima je ponuđen interaktivni sadržaj pomoću kojeg mogu (u)vidjeti kako se nekada radilo sa solju, s kakvim alatima.

Težak rad na poljima uprizoren dokumentarcem

Težak rad na poljima soli uprizoren je i dokumentarcem (engleski, njemački) uključujući i prikaz rada vagona za transport od bazena soli do skladišta i dr. Edukativni sadržaj ističu, u Solani itekako je poučan za djecu vrtićke i školske dobi, studente, ali i sve koji im dođu. U Solani Nin sol se proizvodi uz pomoć sunca, mora i vjetra pa ne čudi da im vrijeme diktira sve uz najvažniji začin - čovjekov rad. Dobra im je podloga u radu i to što je prostor solane istodobno i ornitološki park i dom mnogim biljnim i i životinjskim vrstama koje nastanjuju površinu od 55 hektara.

U Solani živi preko 200 vrsta ptica, račić slaništar, riba obrvan, biljka slanuša

"U našoj solani živi preko 200 vrsta ptica, račić slaništar, riba obrvan, a raste i biljka slanuša", kaže Josipa Komina dodajući da zato osim stranih i domaćih gostiju bilježe posjete mnogih zaljubljenika u prirodu, ornitologa, i dr. Objašnjava kako prirodne soli čine "kamena i morska", kamena se dobiva iz rudnika soli, a morska sol iz mora. Većina solana proizvodi sol tako što je u proizvodnim pogonima industrijski prerađuje, a solana Nin to ne radi. Tamo sol skupljaju na otvorenim poljima soli tako što se u proljeće bazeni pune morskom vodom. Tijekom kasnog proljeća i ljeta voda isparava, a na dnu ostaje morska sol koja se u jesen ručno bere. Ninska je sol izvorna, neprerađena i zato bogata prirodnim mineralima. 

U ishrani najzdravija ručno brana morska sol 

U ishrani je najzdravija ručno brana morska sol jer sadrži jod morskih algi koji utječe na pravilan rad štitne žljezde, brom neophodan živčanom sustavu ali i kalij koji pomaže mentalnom zdravlju. Morska je sol kažu lijek protiv stresa, celulita, a eliksir je za zdravu i lijepu kožu. Osim minerala i mikroelemenata, morska sol u tragovima sadrži i važne aminokiseline i vitamine. Kako doznajemo proizvodnja Solane obuhvaća pet faza: prve četiri čine isparavanja morske vode (zahvaljujući sunčanim i toplim danima i vjetru) a peta je faza kristalizacije kada ugušćena morska voda (salamura) iz tekućeg prelazi u kruto stanje.

Za 1 mm soli isparava 8 mm vode 

Uz  pomoć sunčanih i vjetrovitih dana za 1 mm soli valja ispariti 8 mm vode. U Solani Nin,sol se skuplja u više navrata, a prva žetva vrši se kada se stvori sloj od 15 do 20 mm morske vode. U naravi se doznajemo čeka isparavanje mora pa kada se stvori sol, tada je beremo, ističe naša sugovornica. Teško je dodaje predvidjeti koliko će se soli proizvesti, kakva će biti sezona, godina, jer posao uvelike ovisi o vremenu. 

Što je više sunčanih i vrućih dana to je bolje za proizvodnju - a svakako je poboljšavaju i prirodni bazeni bogati mineralima. Podloga im je peloid - poznato ninsko ljekovito blato! U njemu raste i biljka slanuša, specifičnog okusa, slankasta i bogata mineralima. Može se jesti kuhana ili sirova, kao salata a specifična je za tamošnji kraj u kojem more ima izraženiji salinitet. Objašnjavajući tehnološki postupak dobivanja soli u Solani in odnosno onih na Jadranu, naša sugovornica kaže kako je proizvodnja morskih solana podijeljena na četiri isparenja i kristalizaciju.

Solana Nin u tehnološkom procesu proizvodnje u Isparenju I upušta morsku vodu početne gustoće 3,5 ºBe (jedinica mjere postotka soli u moru) do 7, gdje ispari približno 50% slatke vode. U Isparenje II upušta se ugušćena morska voda (salamura) od 7 do 14 mjernih jedinica kada ispari 25% slatke vode.

U Isparenje III upušta se salamura od 14 do 21 ºBe  gdje isparava daljnjih 18% slatke vode dok Isparenje IV upušta salamuru od 21 do 25,6 - a ispari 7% slatke vode. Peta je faza kristalizacije kada se iz stalno nadolazećih zasićenih salamura, na bazenima za kristalizaciju, morska sol kristalizira i taloži na njihovo dno. Da bi dobili 1mm soli, potrebno je da ispari 8mm slatke vode. U niskoj Solani, sol se skuplja u više navrata, a prva se žetva vrši kada se stvori sloj do 20 mm morske soli kada je potrebno da ispari do 160 mm slatke vode. Prije skupljanja soli odnosno žetve, ispušta se salamura da bi se sol procijedila i bila suha. Kada se prikupi na hrpe, jedno vrijeme (od)stoji na procjedjivanju i potom se osušena prevozi u skladište.Komina kaže da je kod njih  prosječna godišja proizvodnja morske soli u zadnjih 10 godina bila 3.200 tona. Dakle, proizvodnja po kvadratnom metru kristalizacije jednaka je količini od 76,2 kilograma.

Od prve do posljednje faze, ako je vrijeme lijepo, prođe i nekoliko tjedana odnosno petnaestak dana kada se odvija i prva žetva. Faza kristalizacije odvija se u betoniranim bazenima gdje dolazi do kemijske i fizičke promjene pa se dobivaju kristal soli odnosno na dnu se bazena nalazi krupna sol, a na površini pluta cvijet soli čiji su kristali lagani i maleni poput plutajućeg leda.

Cvijet soli najbogatiji natrij kloridom

Cvijet soli, je najbogatija sol sa 97,66%natrij klorida a ostatak čine prirodni minerali i drugi mikroelementi. Jedina je to sol sa prirodnom dozom joda koji se dobiva od algi. U solani se godišnje, cvijeta soli proizvede od 14 do 20 tona, a za nastajanje  mu treba velika vrućina. Kako je osjetljiv na bilo kakve termičke utjecaje, skuplja se rano ujutro ili predvečer, dok još ima sunca koje nije jako kao po danu. U jelima, cvijet se soli koristi tek pri kraju, a zbog nutritivnih se vrijednosti preporuča trudnicama, djeci, ali  i osobama sa zdravstvenim problemima.

Kada se govori o čišćenju soli, u Ninu je ne tretiraju kemijski - a boja kristala soli ovisi o sezoni, godini, ljetu, kišnim, oblačnim i sunčanim danima. Ako je godina imala puno sunčanih dana a kristali apsorbiraju sunčevu svjetlost, boja će soli biti itekako bijela (pogoduju joj suha juga, maestral, lagana bura), dok će joj se u drugom slučaju boja promijeniti.

Slike

http://www.agroklub.com/upload/slike/male/6455-solana-nin-1954.jpg

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...

Renesansa organskog uzgoja u EU - RH vodi sa 377%
26.10.2016.

Renesansa organskog uzgoja u EU - RH vodi sa 377%

Sa više od 11 milijuna hektara certificiranog područja (ili pod konverzijom) u 2015., organska...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva