Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Švicarci u Slavoniji vide potencijal eko uzgoja

Švicarci u Slavoniji vide potencijal eko uzgoja

Dok je u Hrvatskoj samo 4,5% proizvodnje ekološko, Švicarci se mogu pohvaliti kako im na to otpada oko 10% ukupne proizvodnje. Zbog unapređivanja ovoga segmenta na području Slavonije i Baranje, u Osijek su stigli stručnjaci Instituta FIBL koji su stavili potpise na ugovore o suradnji s Poljoprivrednim i Prehrambeno-tehnološkim fakultetom.

Švicarci u Slavoniji i Baranji vide veliki potencijal u ekološkoj proizvodnji, istaknula je Beate Huber, direktorica Odjela za međunarodnu suradnju i članica Upravnog odbora Instituta FIBL, jer su tlo, voda i zrak još uvijek nezagađeni. Hrvatima prevenstveno planiraju prenijeti svoje znanje i stečeno iskustvo u suradnji s fakultetima te unaprijediti tržište ekoloških proizvoda.

Prenošenje švicarskih iskustava u eko uzgoju

Do povezivanja Osječana i Švicaraca došlo je na inicijativu hrvatskog Konzulata u Zurichu i njegova generalnog konzula Slobodana Mikca.

"U svojim kontaktima sam upoznao direktora FIBL instituta koji je jedan od najjačih u svijetu što se tiče istraživanja poljoprivrede, a posebice su jaki u ekološkoj proizvodnji što mislim da je budućnost Slavonije i Baranje, ali i Hrvatske. Unutar njega djeluje i certifikacijska kuća koja bi zajedno sa Sveučilištem u Osijeku napravila jedan institut pri Poljoprivrednom fakultetu koji ne bi bio samo centar Slavonije, nego i šire u regiji", najavio je generalni konzul Mikac.

Potencijal Slavonije i Baranje

Osječki Poljoprivredni fakultet Švicarcima će biti na raspolaganju s obzirom na svoj znanstveno-nastavno-istraživački kadar, a pomoći će im i oko ulaska u funkciji savjetodavaca na OPG-ove kako bi se njihova proizvodnja podigla na višu razinu budući da s njima rade na oko stotinu projekata. U Osječko-baranjskoj županiji u tome vide priliku za male proizvođače koji bi uvođenjem ekološke proizvodnje i stjecanjem ovoga certifikata dobili dodatnu priliku za zaradu jer bi proizvode mogli plasirati i izvan granica Hrvatske.  

"U svijetu je trend porast proizvodnje i potrošnje takve hrane, a prednost Hrvatske je što još uvijek imamo čisto tlo, vodu, zrak, ali se previše ne radi na tome. Ovo je dobro jer ćemo s kolegama iz Švicarske raditi na proizvodnji i promociji ekološke hrane", rekao Drago Šubarić, dekan osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta. 

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva