Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Teškoće u proizvodnji jakih alkoholnih pića

Teškoće u proizvodnji jakih alkoholnih pića

Postoje, čini mi se, dobri razlozi za supresiju sive ekonomije koja penetracijskim cijenama nepovoljno utječe na razinu društveno-ekonomske razvijenosti pa su tako zbog nje mnogobrojni registrirani proizvođači stjerani u kut.

Zbog nereguliranih uvjeta na domaćem tržištu, registrirani proizvođači jakih alkoholnih pića primorani su  pronaći povoljnije tržište za plasman vlastitih proizvoda.

Umjesto na domaće, sreću traže na stranim tržištima

Premda je u našim krajevima ekološka poljoprivreda poznata već desetak godina, zbog oscilacije cijena brojni se konzumenti  odlučuju za ekonomski prihvatljiviji proizvod te tako ne vode računa o prednostima ekološkog pristupa proizvodnji.

Osim spomenute  problematike, registrirani proizvođači jakih alkoholnih pića suočavaju se i s teškoćama koje se odnose na trošarine na alkohol.


Rakije OPG Pavičić

Prema Zakonu o trošarinama NN 22/13, 32/18, 81/13, 100/15, 120/15 predmet oporezivanja trošarinama su proizvodi koji  su proizvedeni  u Republici Hrvatskoj, uneseni iz druge države članice Europske unije u Republiku Hrvatsku ili uvezeni iz  Europske unije.

U carinarnice na uvid

Javna davanja i prihod državnog proračuna Republike Hrvatske za litru 100%-tnog alkohola iznose 53 kn, odnosno 1 litra 100%-tnog alkohola = 2, 5 litre 40 vol.%. Registrirana gospodarstva, kao trošarinski obveznici, surađuju sa carinarnicama gdje na uvid nose mjesečne obrasce prodaje i inventure, nakon čega ishoduju rješenje suglasnosti za prodaju alkoholnih pića na mjestima gdje se može prigodno trgovati (sajmovi, manifestacije).

U ne tako dalekoj  prošlosti, problem je predstavljala papirologija, no, proizvođačima je ipak sada jednostavnije jer više ne moraju tražiti zahtjev za suglasnost prodaje alkoholnih pića na otvorenim površinama (sajmovima i drugim manifestacijama).

Konkurencija i specifičnosti eko proizvodnje

U ovo vrijeme, proizvođači se bore s neadekvatnom konkurencijom koja vlastite proizvode plasira u ambalaže (konkurenata) označene znakom ekološkog porijekla, ne bi li prodajom ostvarila veći prihod.

Isto tako, nije zanemariv podatak da ekološki proizvođači izdvajaju i do 100 eura po litri visokodjelotvornog insekticida (Neemazal) koji sadrži djelotvorne tvari iz koštica tropskog neem drva,  koji osim visoke cijene predstavlja problem dostupnosti jer ga u Osijeku, primjerice, nema.

Nikada se ne zna hoće li biti u plusu

Problematika se, također, ogleda u tome što proizvođači prvo moraju ispeći rakiju, destilirati, platiti  trošarinu, pronaći tržište i tek tada mogu pristupiti tržištu u dvojbi hoće li doći do točke pokrića, profita ili poslovanja s gubitkom. Postavljam hipotezu, jedan od alata za jačanje konkurentnosti sektora proizvodnje jakih alkoholnih pića, zaštita je zemljopisnog podrijetla i naziva proizvoda.

Kada govorimo o ekološkim proizvođačima jakih alkoholnih pića, svakako je bitno posebno istaknuti obitelj Pavičić iz Petrijevaca koja proizvodi izvrsnu šljivovicu, viljamovku, dunjovaču, lozu, travaricu te likere: orahovac, višnjevac, liker od anisa, bazge, breskve i aronije. Specifičnost proizvodnje je da je sve proizvedeno bez koštice, odnosno da je proizvodnja ekološka sirovina.  

Rad i trud vrijedne obitelji Pavičić okrunjen je brojnim nagradama od kojih su neke: posebno priznanje za inovacije u Budi Uzor - Tera Tehnopolis, javno priznanje Općine Petrijevci u obliku Plakete - Grba Općine Petrijevci za izuzetna ostvarenja i postignute uspjehe za ekološku proizvodnju od voća,  priznanje za novi liker od bazge na Histria sajmu, nagrada za najbolji liker od višanja na edukacijskom natjecanju likera u Semeljcima 2015. i još brojne druge.

Slike

http://www.agroklub.com/upload/slike/male/opg-pavicic-rakije-i-likeri.jpg
http://www.agroklub.com/upload/slike/male/rakije-opg-pavicic.jpg
http://www.agroklub.com/upload/slike/male/nagrade-4.jpg

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva