Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Traže se kooperanti za uzgoj voštanog kukuruza!

Traže se kooperanti za uzgoj voštanog kukuruza!

Datum: 21.01.2016.
Broj pregleda članka: 4684
Tagovi: Omnis Power, Ekološka poljoprivreda, Soja, Zob, Eko certifikat, Pir, Raž, Ječam, Waxy kukuruz, Voštani kukuruz, Otkup kukuruza

Kada je otkriveno da waxy ili voštani kukuruz, zahvaljujući amilopektinu, ima veću nutritivnu vrijednost od običnog, interes za njim iznenada je porastao. Koristi se i u prehrambenoj industriji te industriji papira i ljepila.

Postavlja se pitanje zašto onda svi ne uzgajaju samo voštani kukuruz? Naime, odgovor se krije u činjenici kako je količina ovog kukuruza potrebnog na tržištu ograničena i obično dogovorena s otkupljivačima, ovisno o potrebama industrije.

Kako bismo saznali nešto više o voštanom kukuruzu te potencijalnoj prilici za naše proizvođače, kontaktirali smo tvrtku Omnis Power, koja se bavi prodajom repromaterijala za ekološku poljoprivredu, a ujedno je i zastupnik nekoliko renomiranih austrijskih tvrtki. Razgovarali smo s vlasnikom tvrtke, Perom Grgićem, koji kaže kako je njihova misija povećanje konkurentnosti hrvatskog proizvođača te povezivanje sa inozemnim otkupljivačima kako bi svoje proizvode što lakše plasirali na strana tržišta.

Kako postati kooperant i koji su uvjeti kooperacije?

Osim poticanja eko proizvođača na proizvodnju voštanog kukuruza i ugovaranja otkupa, nudite i brojne druge mogućnosti?

Tako je,  osim dugoročne suradnje, nudimo i nabavku certificiranog eko sjemena i eko gnojiva po povlaštenim cijenama te zaštitu biljaka. Kao po sistemu ključ u ruke. Eko proizvođač samo mora poštovati određene agro mjere. Također, važno nam je da proizvođač bude zadovoljan s cijenom i da se izbjegnu različiti posrednici koji proizvod otkupljuju po niskoj cijeni, a kasnije skupo preprodaju.

Spomenuli ste mogućnost kupovine vašeg sjemena, donosi li to određene pogodnosti za proizvođača?

Da, ukoliko netko kupi naše sjeme, osigurano mu je 50% sredstava po žetvi, a često i po isporuci budući da tada znamo što dobivamo od tog sjemena.

Više informacija o voštanom kukuruzu saznajte u članku Prednosti i industrijska korist voštanog kukuruza.

Što vam je važno prilikom sklapanja ugovora?

Prije svega, važan je eko certifikat zemljišta, točnije EU Swiss koji  u Hrvatskoj izdaju samo tvrtke Austria bio garantie i Bioinspekt Osijek. Ukoliko netko ima certifikat od drugih nadzornih stanica može se od ove dvije navedene tvrtke zatražiti dodatni certifikat. S druge strane, važno nam je i gdje se nalazi zemljište, regija, količina hektara i veličina parcele. Osim toga, bitno je i koliko kultura će proizvođač sijati budući da dogovaramo i otkup drugih eko žitarica kao što su: ječam, raž, zob, soja, pir.

Kakav je vaš odnos s proizvođačem nakon sklapanja ugovora?

Proizvođača se nakon sklapanja ugovora s austrijskom firmom savjetuje u vezi gnojiva i zaštite. Također, osigurava im se logistička pomoć, a pomaže im se i sa savjetima i iskustvima iz Austrije. Naravno, kontroliraju se i uvjeti eko proizvodnje.

Koji su rokovi za plaćanje otkupljenih proizvoda?

Plaćanje proizvoda obavlja se 15 dana od odvoza robe s tim da mi snosimo troškove odvoza. Ukoliko nam primjerice u zadanom roku ne treba roba, plaćamo ležarinu u certificiranom skladištu, a cijena koja se naknadno dogovara, kreće se od 1-5 eura po toni na mjesec.

Što može očekivati proizvođač koji želi ponudu, a trenutno nema ugovor s vama?

U tom slučaju tražimo certifikat, analizu robe, mjesta, količine i uzorka kako bismo napravili svoju analizu nakon koje tek možemo dati kvalitetnu ponudu. Također, ponovnu analizu radimo i kada roba dođe u naše skladište. 

Ukoliko ste zainteresirani za suradnju i imate dodatnih pitanja, ostavite svoje podatke u formi ispod članka, nakon čega će vas kontaktirati iz tvrtke Omnis Power.

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva