Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

U Račinovcima 25 hektara rezervirano za pir

U Račinovcima 25 hektara rezervirano za pir

Prije negoli je dugo očekivani snježni pokrivač prekrio 25 hektara zelene površine posijane pirom na poljima OPG-a Andrije Kovačića pokraj Račinovaca, mnogi prolaznici pokušavali su odgonetnuti je li to pšenica ili neka druga žitarica. Na svojih 55 ha, koliko obrađuje, gdin. Andrija oduvijek je bio sklon riziku i eksperimentalnom uzgoju ekoproizvoda.

"Od stručnjaka u BC Institutu u Zagrebu čuo sam za BS Vigor, običan pir, drevnu krušaricu pljevičastog i hranjivog zrna za modernu ekološku poljoprivredu. To je stara visokovrijedna krušarica za siromašna tla i ekstenzivne uvjete proizvodnje, odnosno za makrobiotičku proizvodnju. Prošlo je mnogo godina otkako se nije uzgajala. Nisam dvojio jer je plasman moguć u Njemačku, zemlju u koju sam izvozio eko soju i pšenicu. Očekujem dobar rezultat i od običnog pira", ističe za Glas Slavonije Kovačić.

Sjetvu je obavio krajem listopada, a posijao je hrvatsko sjeme, BC Instituta. "Po hektaru je predviđeno od 170 do 200 kg, ali kada je riječ o ekoproizvodnji, ja volim posijati veću količinu, pa sam posijao 10 do 15 % više sjemena. Za sada se usjev dobro drži. Visina mu je 130 centimetara, dakle bit će više slame, a ja vjerujem da će biti podosta i zrna. Slamu ću samljeti i koristiti za prehranu površina. Pir zri kasnije od pšenice i bit će zreo oko 15. srpnja, kada ću ga ovršiti žitnim kombajnom", kaže Andrija i vjeruje da će vrijeme biti povoljno te da neće trebati sušenje iako ima svoje silose.

Vrijedni mladić bio bi zadovoljan urodom od 100 tona na 25 hektara, iako stručnjaci kažu da bi urod mogao biti i 5 t/ha. Nakon vršidbe slijedi pakiranje u džambo vreće i izvoz u Njemačku. Ovih je dana u inozemstvo izvezao 25 tona eko soje uroda 2013., a prošle godine početkom srpnja izvezao je dva šlepera eko soje. To je bio Andrijin prvi izvoz odmah nakon ulaska Hrvatske u EU, a krajem lipnja 2013. uslijedio je izvoz dvaju šlepera eko pšenice. Ovaj svijetli primjer hrvatske poljoprivrede, gdina. Andrije Kovačića, eko proizvođača iz Račinovaca, može poslužiti i drugim OPG-ovima u preorijentaciji na eko proizvodnju, kako bi si osigurali siguran plasman, bez posrednika, u inozemstvo.

Foto: freepik.com
 

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva