Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Ulje lješnjaka - simbol drevne moći i zdravlja

Ulje lješnjaka - simbol drevne moći i zdravlja

Da dobar kolač teško može proći bez kvalitetnog lješnjaka, zna svaka domaćica. No, jeste li znali da ulje lješnjaka ima veliku primjenu u kozmetici i farmaceutskoj industriji? U ovu tvrdnju mogli su se uvjeriti posjetitelji Zelenog četvrtka na osječkoj tržnici, no i otkriti koja su sve ljekovita svojstva lješnjaka uzgojenog po strogim pravilima ekološke proizvodnje.

"Postupak certificiranja eko proizvodnje je zahtjevan, ali s razlogom. Uvjeti za eko proizvodnju moraju biti zadovoljeni, a velika većina ratarskih kultura oko njiva se radi na konvencionalan način i time je teže dobiti potvrdu da zaista radite nešto iz eko uzgoja. Iako smo u prijelaznom periodu, sljedeće godine dobivamo i certifikat", kaže Ivan Čes iz OPG-a Čes koji uzgaja lijeske.

Na osječkoj tržnici, lješnjak je bio 50 kn/kg, a zatim je, kako kaže, Ivan digao cijenu na 60 kn/kg jer su njegovi lješnjaci iz eko uzgoja. Budući da je lješnjak sirovina za mnoge proizvode, ulje su donijeli na Zeleni četvrtak baš iz razloga da bi potaknuli druge da se upuste u poduzetničke vode i možda dobiju ideju za upotrebu ulja od lješnjaka. "Velik je to korak ka finalizaciji eko proizvoda, a aktualna je i suradnja OPG-a Čes sa jednim članom Klastera koji se bavi preradom hladnog prešanog ulja", rekla je Ljiljana Olujić iz Eco Rural Net-a.

Ulje lješnjaka bogato je proteinima i nezasićenim masnim kiselinama, sadrži tiamin (vitamin B1), vitamin B6, kao i manje količine ostalih vitamina B te vitamin E. Zbog svog sastava, prvenstveno se  preporuča u dermalnom korištenju zbog svojeg izuzetnog djelovanja na kožu, ali i kao dodatak prehrani.

Kelti su povezivali lješnjak s mudrosti i pjesničkom inspiracijom. Druidi su vjerovali da energija lješnjaka podiže naš duh i tako nam omogućava odbacivanje starog i prihvaćanje novog. Lijeska i njeni plodovi su simbolizirali učenje i moć iscjeljivanja te se smatralo da se iznenadna inspiracija, uvid ili intuicija događa pod čarobnim djelovanjem lješnjaka. Zanimljivo je da se lijeska koristila za izradu čarobnih štapića, jer je navodno izvrstan vodič okultnih energija u borbi protiv crne magije. Osim toga, lijeska je najčešći materijal za izradu rašlji koje najradije koriste rašljari u potrazi za vodom, ali i za skrivenim blagom i raznim energijama Zemlje.

Foto: depositphotos.com, RomanShysak

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva