Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Uspješan projekt brodskih srednjoškolaca

Uspješan projekt brodskih srednjoškolaca

Nešto manje od godinu dana nakon otvaranja Regionalnog centra za biotehnološka istraživanja i razvoj u Slavonskom Brodu, može se reći kako je bio uspješan u dijelu nabavke opreme i izgradnje objekta.

Podsjetimo, ovaj projekt Srednje škole Matije Antuna Reljkovića vrijedan milijun i pol eura, kojeg je s dvije trećine sredstava financirala Europska unija kao cilj je imao osnivanje jedinstvenog instituta koji bi trebao potaknuti gospodarski rast u Brodsko-posavskoj županiji. Funkcija Centra prvenstveno je proizvodnja bezvirusnih in-vitro sadnica i biljnog materijala te istraživanje i razvoj, ali i edukativne i savjetodavne usluge u području poljoprivrede i poduzetništva za poduzetnike u poljoprivredi, prenosi poduzetništvo.org.

"Osim što proizvodimo svoje biljne vrste, mi želimo pratiti i poljoprivredne proizvođače, savjetovati ih o nabavi sadnog materijala i izboru kultura koje će zasijati te tako unaprijediti njihovu proizvodnju."

U sklopu Centra nalazi se laboratorij za proizvodnju presadnica '"in vitro", kloniranjem. Ukratko, to je metoda umnožavanja biljaka u sterilnim uvjetima, na hranjivim medijima, točno određenog sastava i u kontroliranim uvjetima svjetla i temperature. Ovom metodom Centar samostalno proizvodi: kupinu, malinu, sibirsku borovnicu, višnju oblačinsku, biljku slatkog lista-steviju i ukrasnu trajnicu fotiniju.

Direktor Centra, Marko Šimić izjavljuje: "Osim što proizvodimo svoje biljne vrste, mi želimo pratiti i poljoprivredne proizvođače, savjetovati ih o nabavi sadnog materijala i izboru kultura koje će zasijati te tako unaprijediti njihovu proizvodnju."

Ravnatelj s vizijom

Pokretač cijelog projekta brodska je Srednja škola Matije Antuna Reljkovića, jedinstvena u regiji, a dugogodišnjeg ravnatelja škole, Vladu Prskalu, s pravom nazivaju čovjekom s vizijom. Za vrijeme njegova dvadesetogodišnja ravnanja, škola je dobila novu zgradu pa sad imaju oko 5.000 četvornih metara kvalitetnog školskog prostora. Preko CARDS projekata 2004. godine EU im je je donirala 770.000 eura za opremanje laboratorija za mikropropagaciju i kloniranje biljaka te veterinarski laboratorij u kojem je moguće napraviti pretragu krvi, urina i sperme vašeg ljubimca. Također, krajem 2013. godine odobrena su im sredstva za izgradnju Centra za biotehnološka istraživanja i razvoj, u koji polažu velike nade.

Škola je danas među vodećima u regiji u obrazovanju iz strukovnih područja poljoprivrede, šumarstva, veterinarstva, ekologije i kemijske tehnologije te prehrane. Djelatnici i učenici škole velika su složna obitelj te su uključeni u cjelokupni proces proizvodnje: podižu voćnjake, njeguju bilje, uče o zaštiti, berbi, pakiranju, ali i o plasiranju i prodaji proizvoda na tržištu. Sva sredstva koja škola na ovaj način zaradi ulaže se u poboljšanje uvjeta rada škole, usavršavanje nastavnika, kupnju novih računala, suvremenih priključaka za poljoprivredne strojeve i slično.

Ravnatelj škole Vlado Prskalo rekao je: "Do sada je proizvedeno oko 70 tisuća presadnica. Ovo nije aktivnost koja se radi od danas do sutra. Roba se u ovom poslu naručuje godinu dana unaprijed, tako da se moramo dobro pripremiti prije no što krenemo u osvajanje tržišta." 

Centar kontinuirano promovira proizvodnju na većim površinama, a rezultate i profitabilnost poljoprivrednicima će predstaviti na osnovu vlastitog iskustva i primjera. Projekt će pospješiti razvoj gospodarstva ovoga kraja te unaprijediti znanstveno-istraživački rad i pokrenuti nova zapošljavanja mladih ljudi.

Foto: depositphotos.com, michaeljung
 

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva