Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Vilinsko imanje na rodnoj slavonskoj zemlji

Vilinsko imanje na rodnoj slavonskoj zemlji

Kupivši 15 hektara zemljišta u Markovcu kraj Požege, Osječanka Tatjana Ordanić odlučila se upustiti u avanturu života! Priključio joj se i Kutjevčanin Slavko Bertosi te su udružili snage i odlučili stvoriti eko gospodarstvo. Tatjana je prodala stan u Osijeku, kupila imanje u šikari i bacila se na posao.

Kako je sve počelo?

Dočekala ih je šikara

Tatjanina priča kreće iz centra Osijeka, odakle je proputovala svijet i na kraju otkrila ljepote Markovca. Posjetila je Iran i Indiju, a volontiranje u Eko-selu Findhorn u Škotskoj posebno je se dojmilo te se i sama odlučila iskušati u ekološkoj proizvodnji.

Kao voditelj projekata, Tatjana je radila u osječkoj udruzi Eko-slap. Slavko, pčelar i vinogradar, bio je jedan od sudionika projekata, vrlo zainteresiran za ekološku proizvodnju. U početku je kao zainteresiran došao pomoći, a na kraju ostao, pojašnjava Tatjana za 034portal.hr.

Bogatstvo pred vratima

Trud se isplatio - imanje "Vilin šapat"

Za sada je iskrčeno 5 hektara zemljišta, Tatjana se uglavnom bavi ljekovitim biljem, Slavko pčelama, a sve prozvode rade na ekološki način. Ekološki uzgoj smatraju svojim životnim izborom i načinom života. Tatjana odlučno ističe:

"Kako je sve počelo? Kupila sam mačetu! Sigurno i samouvjereno krenula sam u čišćenje šikare. Za početak, do potoka." Na preostalih pak 10 hektara šikare samoniklo raste toliko ljekovitog bilja da se jednostavno ne može pobrati! Tu se nalaze sljez, gospina trava, bazga, šipak, imela, divlja menta, majčina dušica, trputac, stolisnik. Tatjana navodi da su ove godine pokrenuli proizvodnju kamilice na 7 hektara, a umjesto gnojiva, služi im fecelija koju u tu svrhu uzgajaju.

Slavko Bertosi

Od žitarica ekološki još proizvode i zob, ali uglavnom za prehranu konja, od čijeg stajnjaka rade humus za vrt. Iduće je godine u planu uzgoj prosa, a u budućnosti svakako i konoplje. Od povrća uzgajaju rajčice, salatu i mahunarke, a imaju i nešto luka i krumpira. Podigli su i 1.5 hektara mladog nasada različitog bobičastog voća – od aronije, jagoda i malina pa do borovnica i ribizla. Od ostalog voća na imanju slobodno rastu orasi, jabuke, trešnje, dunje i brojne druge voćke. Osobita su Slavkova ljubav pčele, a za sada ima 150 košnica. U svojoj ponudi proizvoda posebno ističe med od divlje trešnje, čija mnogobrojna stabla rastu na obroncima oko Požege. Radi se o vrlo rijetkom i cijenjenom medu, crvenkaste boje, karakterističnog mirisa, okusa. U ponudi se meda još može naći i proljetni med, ljetni, hrastov i naravno bagremov med. Tatjana i Slavko vole se pohvaliti i vlastitom sušarom u kojoj suše kamilicu i koprivu.

Istinske priče iz davnine u Požeškom Markovcu

Tatjana Ordanić

U cijelom Požeškom Markovcu imaju samo jednog susjeda, a Tatjana posebno ističe da osjećaj povezanosti s prirodom ne bi mijenjala nizašto. Uz prirodu se budi i liježe, a radni dan traje 24 sata. Život na selu je osobit i ne bi ga mijenjala niti za Osijek, Zagreb ili bilo koji drugi grad, jer bez života u prirodi više ne može!

Gospodarstvo sada postoji već četiri godine, a vlasnici su ovom posebnom mjestu na obroncima Papuka dali naziv "Vilin šapat". A zašto baš tako? Odali su nam i tu tajnu.

Svi koji su čitali "Priče iz davnine", djelo naše književnice Ivane Brlić-Mažuranić, znaju da je "Vilin šapat" mjesto gdje priroda pokazuje svoju zaboravljenu zaigranost, a Malik, Tintilinić i Domaći plešu oko ognjišta.

Foto: Tatjana Ordanić

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva