Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Visoke kazne za uporabu pojmova BIO i EKO na proizvodima koji to nisu

Visoke kazne za uporabu pojmova BIO i EKO na proizvodima koji to nisu

Datum: 01.12.2011.
Broj pregleda članka: 3499
Tagovi: Eko proizvodi, Pravilnik, Eko proizvodnja, Kazne, Organska hrana

Stupanjem na snagu Zakona o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda u prosincu prošle godine (NN br. 139/10) štiti se uporaba pojmova „eko“, „bio“ ili „organski“ od zlouporabe na hrani koja nije ekološki/biološki, odnosno organski uzgojena.

U ovome trenutku na tržištu Republike Hrvatske možemo naići na proizvode kao što su „bio peciva“ „eko kolači“, „eko domaći sir“, „eko čevapčići“ pa čak i „eko domaća jaja“ iako znamo da jaja i mesa iz ekološkog uzgoja još uvijek nema u ponudi u trgovačkim lancima.

Uporaba pojmova „bio“ ili „eko“ ne znači da je proizvod ekološki uzgojen.

Inspektori Državnog inspektorata od polovine lipnja, kazniti će prilikom inspekcijskog nadzora pravne osobe u visini od 20.000kn do 60.000kn za uporabu pojmova „eko“, „bio“ ili „organski“ na proizvodima koji nisu ekološki.

Zabranom uporabe pojmova ekološki (eko) i biološki (bio) na komercijalnim dokumentima, posredno se zabranjuje korištenje navedenih termina u nazivima tvrtki, koje nisu upisane u Upisnik ekoloških subjekata.

Ekoznak na proizvodima sugerira kupcima da je proizvod kontroliran od strane kontrolnih tijela, te sadrži najmanje 95% poljoprivrednih sastojaka koji su uzgojeni sukladno pravilima u ekološkoj proizvodnji (bez uporabe: pesticida, umjetnih gnojiva, antibiotika, hormona, GMO-a).

Ekološki proizvod mora imati ekoznak. Ispod ekoznaka prema novim pravilima glede označavanja za čije usklađivanje je propisan rok od dvije godine, mora stajati kod kontrolnog tijela koje je izdalo certifikat za dotični proizvod, npr. HR-EKO-01, zadnji brojevi koda su od 01 do 07 ovisno o kontrolnom tijelu.

U prvom redu, ovakva zakonska odredba, štiti potrošača od svih zlouporaba i proizvoljnog korištenja naziva „eko“ i „bio“. Također, on je garancija ekološkim proizvođačima da njihovi proizvodi neće trpjeti nelojalnu konkurenciju samozvanih „ekologa“.

Podzakonski akti

Tijekom 2011. godine a u cilju daljnjeg usklađivanja s relevantnim propisima EU, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja objavilo je niz podzakonskih akata.

I. Pravilnik o označavanju hrane i hrane za životinje u ekološkoj proizvodnji(NN br.25/11)
Pravilnik o označavanju hrane i hrane za životinje u ekološkoj proizvodnji usklađen je s Uredbom Komisije (EZ-a) br. 889/2008 od 5. rujna 2008.o podrobnim pravilima za provedbu Uredbe Vijeća (EZ-a) br. 834/2007 o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda u pogledu ekološke proizvodnje, označavanja i nadzora.

Pravilnikom su propisana posebna pravila za sadržaj, veličinu i izgled ekoznaka, te pravila o označavanju ekološke hrane, hrane za životinje i proizvoda biljnog podrijetla u prijelaznom razdoblju.

Definiran je sadržaj kodnog broja kojeg Ministarstvo dodjeljuje ovlaštenim kontrolnim tijelima (HR-EKO-zadnji broj je od 01 do 07, ovisno o kontrolnom tijelu). Kodni broj se mora navoditi na proizvodu ispod znaka ekološkog proizvoda.

Označavanje hrane za životinje kao ekološke, dopušteno je samo ako je najmanje 95% suhe tvari proizvoda sastavljeno od hrane za životinje iz ekološkog uzgoja.

Autor: D.M.

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva