Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Zadrugama omogućen zakup pašnjaka

Zadrugama omogućen zakup pašnjaka

Pod nazivom Zajedno za zajedničke pašnjake - zadruge kao mogući model upravljanja, u Oprisavcima je održan skup na kojem su predstavnici udruga, zadruga te državnih institucija razgovarali o zakonskim normama vezanim uz zajedničke pašnjake.

Upravo na ovom području djeluje i pašnjačka zajednica braniteljska zadruga Eko-Gajna za poljoprivredu, koja nam je uz nekoliko drugih zadruga i ukazala na problem s kojim se suretala u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu. Zahvaljujući Hrvatskom centru za zadružno poduzetništvo, u zakonodavni okvir uvrštena su rješenja koja su riješila navedeni problem.

Dosadašnja verzija zakona nije omogućavala korištenje zajedničkih pašnjaka zadrugama!

Specifičnost zadruge kao pravne osobe

Predstavnici Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo podsjetili su kako još donedavno, prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu nije postojala mogućnost da zajedničke pašnjake zakupe zadruge za svoje članove, vlasnike stoke iako su bile osnovane upravo s ciljem zaštite interesa zadrugara u organiziranom upravljanju zajedničkim pašnjakom. Zakon je prepoznao samo individualne potencijalne korisnike ili mogućnost da pravna osoba koja je vlasnik stoke uđe u zakup, što je za postojeće zadruge značilo nužan prijenos individualne imovine članova na samu zadrugu, što je iz povijesnih, tehničkih i proizvodnih razloga bila teško izvediva opcija i što nije ni cilj ni smisao same organizacije zadruge.

Dakle, Zakon nije prepoznavao zadrugu i njene zadrugare kao jedinstveni subjekt. U tom smislu, Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo pokrenuo je inicijativu dopune odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu na način da se uzme u obzir specifičnost zadruge kao pravne osobe, da se pri prijavi za natječaj za pašnjačke površine prihvate i one zadruge čiji su članovi upisani u Upisnik i koji su vlasnici stoke u smislu Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Zakup pašnjaka dobiva se temeljem javnog poziva na pet godina!

Zajedno za zajedničke pašnjake

Stoga je Hrvatski centar za zadružno poduzetništvo pokrenuo inicijativu dopune spomenutoga zakona koja je prihvaćena pa se sada zajednički pašnjak može dati u zakup zainteresiranim ponuditeljima, fizičkim i pravnim osobama koje su vlasnici stoke i upisane su u upisnik poljoprivrednih gospodarstava, kao i zadrugama organiziranim u svrhu zajedničke ispaše na zajedničkim pašnjacima, čiji su članovi također vlasnici stoke i upisani u Upisnik. Svaki odabrani ponuditelj dobiva u zakup fizički neodređeni dio zajedničkoga pašnjaka, u površini proporcionalnoj broju uvjetnih grla stoke koje ima, odnosno proporcionalno broju uvjetnih grla stoke čiji su vlasnici članovi zadruge.

Na ovaj način, i Zakon o poljoprivrednom zemljištu, uvažio je specifičnost zadruge koja zajedno sa svojim zadugarima čini jedinstveni subjekt, te je u smislu citiranog članka Zakona, omogućeno i zadrugama pravo na zakup zajedničkih pašnjaka.

Zajednički pašnjak može biti i neplodno zemljište namijenjeno ispaši stoke i peradi

Predstavnici Agencije za poljoprivredno zemljište pojasnili su da je zajednički pašnjak proizvodno-tehnološka cjelina poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, koje u stvarnosti može biti pašnjak, ali i livada, sjenokoša i neplodno zemljište, a namijenjeno je zajedničkoj ispaši stoke i peradi. Može se nalaziti unutar ili izvan područja ekološke mreže. Registar zajedničkih pašnjaka vodi agencija. U zakup se daju fizičkoj ili pravnoj osobi putem javnog poziva, na rok od pet godina. Prednost pri odabiru imaju ponuditelji s prebivalištem, odnosno sjedištem na području grada ili općine gdje se zajednički pašnjak nalazi ili u njima susjednim mjestima i to najmanje dvije godine prije objave poziva.

Ovom prilikom otvorena je i poučna staza na Gajni i to nakon nužne sanacije šteta na pašnjaku zbog prošlogodišnjih poplava. Njezino uređenje financirano je u sklopu projekta EU Natura 2000, Ministarstva zaštite okoliša i prirode te uz pomoć kredita Svjetske banke.

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva