Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Zašto Talijani sade lavandu među maslinama?

Zašto Talijani sade lavandu među maslinama?

Datum: 28.05.2016.
Broj pregleda članka: 8096
Izvor: Maslina - Slobodna Dalmacija
Tagovi: Uzgoj masline, Lavanda, Vlatka Fržop

Zahvaljujući ljubavi prema prirodi, ali i srednjoškolskom obrazovanju, dvadesetogodišnja studentica druge godine menadžmeta malog poduzeća na Ekonomskom fakultetu u Splitu, Vodičanka Vlatka Fržop ozbiljno se zadnjih nekoliko godina sa svojom obitelji "uhvatila“ ekološke proizvodnje maslina i maslinovog ulja.

Sve je, govori nam simpatična djevojka, krenulo kao hobi, a prema svemu sudeći moglo bi prerasti u obiteljski biznis. Obiteljski, jer vremena u masliniku u Pragama iza Križina, najviše oko maslina radi majka Marijanka, dok je otac Ante zadužen za kosidbu i teže fizičke poslove.

Maslinik naslijedio otac

"Maslinik je naslijedio moj otac, a kad je majka napustila privatni posao, odlučili su stari maslinik obrađivati i pripremiti ga za ekološku proizvodnju. Uključila sam se u posao još kao učenica srednje škole, a završila sam agroturizam u Šibeniku u Srednjoj strukovnoj školi.

Majka je pohađala seminare, educirala se, a s obzirom na to da ja imam potrebno obrazovanje za baviti se ekološkom proizvodnjom, nositelj sam Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva i imam certifikat za ekološki uzgoj maslina i proizvodnju ulja", govori nam Vlatka.

Pet godina do eko certifikata

Trebalo im je pet godina dok su maslinik "uveli“ u ekološki sustav pa je Vlatka vlasnica ekološkog certifikata postala 2015. godine.

Upoznale smo se nedavno u Gradskoj vijećnici Vodica za vrijeme potpisivanja ugovora o dodjeli potpora s vlasnicima tradicijskih i umjetničkih obrta, zadrugama i nositeljima Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, te nositeljima oznake Hrvatski otočni proizvod.

Njezin OPG je dobio 8.000 kuna iz gradskog proračuna za nabavku ekoloških sadnica lavande koje će posaditi u svoj maslinik, što nas je posebno zaintrigiralo.

Lavanda štiti maslinu od nametnika

"Puno znanja o ekološkoj proizvodnji usvojila sam kroz srednju školu, a i dalje se u tom smislu informiram i uvijek nešto novo usvajam. Ne otkrivam toplu vodu jer je poznato da je lavanda biljka koja štiti maslinu od nametnika i Talijani ju obavezno sade u svojim maslinicima. S obzirom na to da su naša stabla maslina prilično udaljenja jedan od drugog, ići ćemo na tzv. toskanski način sadnje lavande, a to je između redova stabala.

Ovog tjedna stiže nam 350 sadnica lavande koje smo naručili od tvrtke Botanički vrh j.d.o.o. iz Podstrane koja se bavi ekološkom proizvodnjom sadnica. No, kako sve radimo u suradnji i pod nadzorom struke, preporučeno nam je da ih prvo zasadimo u pitare, a na jesen presadimo među masline, pošto se očekuje sušno ljetno razdoblje pa bi se sadnice teško primile", objašnjava Vlatka.

Struku će uvijek poslušati

Struku će kao i uvijek poslušati, potvrdila nam je i Marijanka, koja će obaviti najveći dio posla dok joj kći u Splitu preko tjedna uči i sluša predavanja. U masliniku je tijekom vikenda i praznika.

"Ako se zaista bavite ekološkom proizvodnjom, onda morate postupati po pravilima i drugog nema. Mi smo se za to odlučili i neovisno o tomu što je zahtjevnije i mukotrpnije, sve nas više zanima i privlači, jer poštujemo bioraznolikost", reče nam Marijanka koja je i licencirani kušač maslinovog ulja, članica Udruge senzornih analitičara "Olea“ Šibenik.

Doznali smo od ove dvije dame koje sve prirodne pripravke rade i koriste u svoja dva maslinika sa oko 100 stabala koja su u ekološkom uzgoju. Od koprive, preko djeteline, do lavande i drugog korisnog bilja.

Eko ekstra djevičansko maslinovo ulje - kruna rada

"Potrebno je i dosta financijskih sredstva, ali najviše rada. No, kad na kraju ciklusa vidite plod sorte oblica koja dominira među našim maslinama, velik i zdrav, i tomu daje ekstra djevičansko maslinovo ulje, onda je to radost", reče Vlatka.

Svoje ulje promoviraju tijekom sezone na zajedničkom štandu vodičke Udruge maslinara i uljara "Traulik“ koje su član i neovisno o cijeni koja je gotovo duplo viša od ulja proizvedenog na konvencionalan način, problema s prodajom nemaju jer se ne radi o velikim količinama.

Članice su i vodičkog LAG-a "More 249“ za kojeg drže da se razvija u dobrom smjeru, te da će pomoći mladim ljudima koji se odluče baviti poljoprivrednom proizvodnjom.

U planu su i pčele

"Ako lavanda bude išla dobro, onda se i ona može koristiti u različite svrhe, a razmišljamo i o tomu da u masliniku postavimo nekoliko košnica sa pčelama. No, to su tek ideje, kao i želja da u našoj kamenoj kući u Vodicama, u kojoj živimo, jednog dana napravimo kušaonu ekološkog maslinovog ulja", kaže Vlatka.

Autor: Katarina Rudan, Foto: Maugli-I/bigstockphoto.com

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva