Informativno-edukativni portal namijenjen ekopoduzetniku

Znate li kako najbolje čuvati jabuke?

Znate li kako najbolje čuvati jabuke?

Datum: 18.10.2016.
Broj pregleda članka: 15749
Tagovi: Voćarstvo, Skladištenje, Čuvanje jabuka

Jabuke su voće koje se može dugo čuvati. Plodove treba brati sa peteljkom po suhom vremenu. Najbolje je za čuvanje pospremiti plodove sorti koje dozrijevaju u periodu jesen-zima. Prilikom berbe plodove ne bacati, kotrljati, gnječiti, ostavljati na suncu ili kiši.

Za čuvanje odabrati zdrave plodove bez vidljivih znakova oštećenja ili simptoma bolesti. Jabuke nije potrebno prati ili brisati. Svježe ubrane jabuke je najbolje prvih dva do tri tjedna ostaviti na hladnom mjestu. Tijekom tog perioda plodovi sa skrivenim oštećenjima i bolestima pokazat će znakove propadanja. Razdvojiti različite sorte, jer se razlikuju po sposobnosti čuvanja. Jabuke koje se mogu čuvati kraći vremenski period prije će pokazati znakove propadanja i predstavljaju izvor zaraze za plodove sorti koje se mogu čuvati duži vremenski period.

Sortiranje jabuka prema krupnoći

Prikupljene jabuke sortirati prema krupnoći na velike, srednje i male. Mali plodovi se koriste za preradu i od njih možemo napraviti: džemove, marmelade, sokove, kompote. Za čuvanje je najbolje odabrati plodove srednje veličine. Veći plodovi oslobađaju više etilena što ubrzava proces fermentacije.

Prostor u kojem ćemo čuvati jabuke treba biti čist, suh, dezinficiran (okrečen). Optimalna temperatura za skladištenje jabuke je do 4ºC , optimalna vlažnost zraka je od 85 do 95%. Ako je vlažnost zraka niska, dolazi do promjene na plodovima, oni gube boju. Za različite sorte optimalne vrijednosti temperature i vlažnosti su različite. Prostorija u kojoj se skladište jabuke treba biti dobro provjetrena zbog nakupljanja etilena.

Na vrijeme čuvanja utječe nekoliko faktora:

  • Sorta - ljetne sorte (sorte koje dozrijevaju tijekom ljeta) imaju kraći period čuvanja, dok se zimske sorte mogu čuvati duže vrijeme
  • Agrotehnika.
  • Vrijeme berbe - vrlo je važno odabrati dobar termin berbe. Plodovi trebaju dostići odgovarajući stupanj zrelosti, ne smiju biti ni zeleni ni prezreli.
  • Manipulacija sa plodovima tijekom berbe do smještanja na mjesto gdje će se čuvati.
  • Uvjeti skladištenja.

Prema vremenu dozrijevanja sorte jabuke mogu biti ljetne, jesenske i zimske. Ljetne sorte se mogu čuvati 15 do 20 dana, jesenske do tri mjeseca. Zimske sorte se mogu najduže čuvati od do osam mjeseci. Plodovi jabuke sadrže oko 85% vode i zbog toga su podložni isušivanju, napadu patogenai štetnika, pojavi fizioloških bolesti, mehaničkim oštećenjima.

Na mogućnost čuvanja utiče i način gnojenja tijekom vegetacije. Višak dušika će dovesti do slabljenja mehaničkih svojstava ploda. Plodovi su podložniji trulenju. Na kvalitetu plodova utječu i drugi elementi: kalcij, kalij, fosfor. Nedostatak ili višak ovih elemenata može dovesti do pojave promjena ploda tijekom skladištenja i propadanja.

Plodovi ubrani sa mlađih stabala podložniji su propadanju i kraće se čuvaju. Za čuvanje su najpogodniji plodovi sa zrelih stabala i to plodovi ubrani sa vanjske strane krošnje koji su dobili više sunčeve svjetlosti. Ne navodnjavati stabla jabuke tijekom perioda dozrijevanja. Višak vode u plodu smanjuje sposobnost čuvanja ploda.

Načini čuvanja plodova jabuke

Najjednostavnijie je čuvati jabuke u kutijama (kartonske kutije, korpe). Ovo je jednostavna metoda, ali je mogućnost čuvanja plodova jabuke na ovakav način kratkotrajna. Nedostatak ove metode je da se truljenje plodova brzo širi i da se provjetravanje stanja plodova mora vršiti redovno i često.

Plodovi jabuke se mogu pojedinačno zamotavati u papir i složiti u dva do tri reda.

Modifikacija ove metode je čuvanje plodova u pijesku u koji smo dodali malo pepela. Na dno kutije sipajte pijesak u sloju debljine 3cm. Poredajte jabuke, ali tako da se plodovi ne dodiruju međusobno. Poredane plodove posuti pijeskom. Na ovaj način možemo napraviti dva do tri reda jabuka zatrpanih u pijesak. Vlažnost pijeska ne smije biti veća od 4%. Veća vlažnost može dovesti do propadanja uskladištenih plodova.

Umjesto pijeska mogu se koristiti i drugi suhi i rastresiti materijali: heljdine ljuspice, piljevina, mahovina, ljuska crvenog luka, slama. Jabuke lako usvajaju mirise iz okoline i materijal u koji zatrpavamo jabuke može promijeniti miris plodovima jabuke. Skladištena na ovaj način jabuka se može očuvati do proljeća ukoliko su uvjeti u skladištu odgovarajući.

Jabuke je moguće čuvati i u najlon vrećicama na kojima smo napravili rupice za ventilaciju. Tijekom vlažnog dana u vrećici će doći do kondenzacije, a tijekom suvog dana plodovi će apsorbirati vlagu.

Ne zaboravite pregledati uskladištene jabuke barem jednom tijeku mjeseca i odstranite plodove koji pokazuju znakove propadanja.

Foto: Pixabay.com

Tekstovi

Pregledaj ostale tekstove

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće
08.11.2016.

Slama, sijeno i lišće štite biljke od hladnoće

Zima dolazi i biljke treba zaštititi od niskih temperatura. Uslijed djelovanja niskih temperatura...

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije
05.11.2016.

Za pet godina moći ćemo živjeti samo od aronije

Malo obiteljsko poduzeće s velikom vizijom, to je PG Rad - Kom d.o.o, poljoprivredno gospodarstvo...

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja
03.11.2016.

Web platformom do praktičnih rješenja eko uzgoja

Nova web platforma pod nazivom OK-Net Arable plasirana je prije nekoliko tjedana. Cilj rada web...

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?
30.10.2016.

Sol iz Nina - vrijedan proizvod, zašto ne i brend?

Može li se proizvodnja soli i takav način poduzetništva brendirati i povezati s turizmom...

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!
28.10.2016.

Nakon Mjere 6.3. cilj nam je eko markica!

Bojan Novosel jedan je od rijetkih mladih ljudi u Hrvatskoj koji je uz svoj svakodnevni posao...


Kontakt

Kontaktni podaci

Udruga za kreativni razvoj Slap,
Lorenza Jagera 6/3, 31000 Osijek
OIB 35348022848
tel +38531213556, fax +38531213557
www.slap.hr, www.pomakonline.com

Ovaj projekt je financirala Europska Unija Croatia - Serbia - Cross border programme Organica.net Slap Teras Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva